Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

4.500 δάσκαλοι προς συνταξιοδότηση - Μεγάλη φυγή λόγω ασφαλιστικού

Χωρίς δασκάλους αναμένεται να ξεκινήσει μια ακόμη σχολική χρονιά, αφού περισσότεροι από 4.500 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, διπλάσιοι από την περσινή χρονιά, σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν ελέω ασφαλιστικού αλλά και νέας ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας, που τους υποχρεώνει να υποβάλουν παραίτηση μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Ο παραπάνω αριθμός δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί στις 6 χιλιάδες μιας και η ρύθμιση του ΥΠΕΠΘ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή στον κλάδο (σ.σ. η ψήφιση της συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή). Ήδη, βέβαια, ένα σημαντικό κομμάτι των εκπαιδευτικών έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, υπό το φόβο των επερχόμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό. “Οι αιτήσεις γίνονται αυτό το διάστημα. Μέχρι πριν από λίγο καιρό είχαν ξεπεράσει τις 4.500 στους δασκάλους και νηπιαγωγούς. Ο αριθμός είναι διπλάσιος από πέρυσι και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, η οποία χειρίζεται με αυτόν τον τρόπο το ασφαλιστικό. Οι συνάδελφοι φοβούνται ότι έπονται αρνητικότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και αρκετοί συνάδελφοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και επτά-οκτώ μήνες και δεν έχουν πάρει ακόμα τα χρήματά τους, γιατί τα ταμεία δεν έχουν χρήματα”, τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), Κομνηνός Μαντάς.

Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης θα φανούν, ωστόσο, άμεσα στην εκπαίδευση και δη στα δημοτικά σχολεία, στα οποία παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, μετά και την ανάπτυξη του ολοήμερου, σημαντικές ελλείψεις δασκάλων. Πέρυσι, που ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων χρόνων, η ΔΟΕ έκανε λόγο για περίπου 11.000 κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (4.000 μονίμων και 7.000 ωρομισθίων), τα 2.360 των οποίων ανήκαν στους δασκάλους. “Εμείς λέμε ότι δάσκαλοι υπάρχουν. Εκτιμούμε ότι περίπου 5.000 δάσκαλοι βρίσκονται εκτός τάξης. Περίπου 2.000 κάνουν διοικητική δουλειά σε γραφεία εκπαίδευσης, άλλοι 1.000 στελεχώνουν την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ και οι υπόλοιποι βρίσκονται σε βουλευτικά γραφεία. Το μόνο που έχει να κάνει το ΥΠΕΠΘ είναι να τους πάρει από εκεί, γιατί πρώτα πρέπει να καλυφθούν οι διδακτικές ανάγκες. Ας διορίσει διοικητικούς υπάλλήλους ή να αποσπάσει άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών, που δεν έχουν πρόβλημα”, σχολίασε ο κ. Μαντάς. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας παραδέχονται ότι η έλλειψη δασκάλων είναι χρόνιο φαινόμενο, για αυτό και η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ αποφάσισε φέτος να μειώσει κατά 500 τις αποσπάσεις τους σε εποπτευόμενους φορείς, πανεπιστήμια και κεντρική υπηρεσία. Παρόλα αυτά, όπως πρόσθεσαν, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να καλυφθούν τα οποιαδήποτε κενά προκύψουν.

Γενικά, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τη σχολική χρονιά 2007-8 υπηρετούσαν 77.363 μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, από τους οποίους οι 54.401 ήταν δάσκαλοι και οι 14.044 νηπιαγωγοί (σ.σ. οι υπόλοιποι ανήκουν στις ειδικότητες, που στελεχώνουν το ολοήμερο σχολείο).

Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ

Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή το ΥΠΕΠΘ, το χρονικό διάστημα που τίθεται ως προθεσμία παραίτησης των εκπαιδευτικών είναι μέχρι τις 10 Αυγούστου, ενώ με το ν. 3149/03 η παραίτηση έπρεπε να υποβληθεί μέχρι 31 Αυγούστου.

Τόσο η ΔΟΕ όσο και η ΟΛΜΕ με επανειλημμένα υπομνήματά τους, κατά το παρελθόν, ζητούσαν, χωρίς αποτέλεσμα, να δοθεί δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να συνταξιοδοτούνται, εφόσον το επιθυμούν, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. “Η νέα ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες εκπαιδευτικοί να αναγκάζονται να παραμένουν στην υπηρεσία για ολόκληρη τη σχολική χρονιά, επειδή συμπληρώνουν τα αναγκαία συντάξιμα χρόνια μετά τις 10 Οκτώβρη, που είναι το τελευταίο όριο για την λύση της υπαλληλικής σχέσης, αν η παραίτηση υποβληθεί στις 10 Αυγούστου”, αναφέρει η ΟΛΜΕ σε νέα ανακοίνωσή της, προτείνοντας παράλληλα να υπάρχει δυνατότητα υποβολής παραίτησης των εκπαιδευτικών μέχρι και την 30ή Νοέμβρη.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το υπουργείο καταργεί δομές
Του Θανάση Αγαπητού, προέδρου του 2ου συλλόγου δασκάλων Ανατολικής Θεσσαλονίκης

“Ένα μεγάλο κομμάτι των εκπαιδευτικών -κυρίως γυναίκες, που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα την 35ετία- το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην εκπαίδευση αναγκάζεται να αποχωρήσει κάτω από το φόβο του ασφαλιστικού. Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, όπως διαπιστώσαμε και την περσινή χρονιά, αντί να δώσει ουσιαστικές λύσεις, καταργεί δομές, όπως είναι οι τάξεις υποδοχής και ένταξης, προκειμένου να εξοικονομήσει προσωπικό για να λειτουργήσει τις υπόλοιπες τάξεις των σχολείων. Ταυτόχρονα, το ωράριο των δασκάλων έχει επεκταθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των ολοήμερων, κυρίως, δημοτικών. Κατά τη γνώμη μου, αλλά είναι και η θέση που εκφράζει χρόνια ο κλάδος, το ΥΠΕΠΘ θα πρέπει να στέλνει εκπαιδευτικούς όχι με βάση τα οργανικά αλλά με τα λειτουργικά κενά (π.χ. οι εκπαιδευτικές άδειες, που δεν έχουν δοθεί ακόμα), τα οποία, όπως φαίνεται, δεν τα λαμβάνει ποτέ υπόψη του”.

Επιδεινώνονται οι όροι συνταξιοδότησης
Του Γιάννη Σωπασή, πρώην αντιπροέδρου ΠΟΣΕ-ΙΚΑ


Η μαζική έξοδος στη σύνταξη δημοσίων υπαλλήλων και ιδιαίτερα καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών έχει εξήγηση. Οφείλεται καταρχήν στο ότι η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση το νέο ασφαλιστικό νόμο για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσει τους όρους συνταξιοδότησης για μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο δημόσιο.
Ένα άλλο ισχυρό κίνητρο είναι η εφαρμογή του νόμου 3655 του 2008, με τον οποίο ως γνωστόν μειώνονται σταδιακά οι επικουρικές συντάξεις. Έτσι “αναγκάζει” μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, που ήδη έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, να συνταξιοδοτηθούν το συντομότερο δυνατό, επωφελούμενοι από τις διατάξεις του νόμου Ρέππα, ο οποίος δίνει το δικαίωμα απονομής σύνταξης σε μικρότερες ηλικίες και χωρίς σοβαρή μείωση των συντάξιμων αποδοχών.

__________________________________________________

Εκπαιδευτικοί: Ανησυχούν για το μέλλον των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Αναστάτωσε την κοινότητα των σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), μερικά από τα οποία βρίσκονται σε φυλακές, η πληροφορία ότι οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών σʼ αυτά θα μειωθούν φέτος κατά 50%. Ενώ συνήθως τις προηγούμενες σχολικές χρονιές οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που ζητούσαν να παραμείνουν στα ΣΔΕ είχαν ανακοινωθεί έγκαιρα (πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς), σήμερα ακόμη δεν υπάρχει καμία είδηση για την τύχη των φετινών ανανεώσεων. Παράλληλα, όπως καταγγέλλουν η Αʼ, Γʼ και Εʼ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) σχεδιάζει να μειώσει δραστικά το μόνιμο προσωπικό των ΣΔΕ.

“Αυτές οι δομές είναι δομές ουσίας, γιατί δίνουν απολυτήριο γυμνασίου σε ανθρώπους που η πολιτεία τους το χρωστάει. Κανένα τέτοιο σχολείο δεν θα πρέπει να θεωρείται ακριβό”, σχολίασε η αντιπρόεδρος της Εʼ ΕΛΜΕ-Θ και εκπαιδευτικός του ΣΔΕ Φυλακών Διαβατών, Άννα Ρογδάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα της, όπως και του Β. Μπάνου και της Μ. Γκρίζου, σύμφωνα με πληροφορίες τους, δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των αποσπασθέντων στο ΣΔΕ Διαβατών. “Η καταξίωση αυτών των σχολείων στη κοινωνία και στην εκπαιδευτική κοινότητα κατέστη εφικτή χάρη στο δημοκρατικό ιδρυτικό θεσμικό πλαίσιο που όριζε ως τώρα τη λειτουργία των ΣΔΕ αλλά κυρίως χάρη στον ʽεκπαιδευτικό πατριωτισμόʼ, πολύ συχνά κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όπως για παράδειγμα στα ΣΔΕ των φυλακών της Λάρισας, του Κορυδαλλού και των Διαβατών, στο οποίο τώρα πια οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με πολύ κόπο έστησαν το σχολείο, εμβρόντητοι και αναστατωμένοι, συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο της ομαδικής παραίτησης στην περίπτωση που δεν θα ανανεωθούν αυθαίρετα οι αποσπάσεις των συναδέλφων τους”, αναφέρεται σε υπόμνημα προς το ΥΠΕΠΘ τριών εκπαιδευτικών, που εργάζονται στα ΣΔΕ, των Β. Μπάνου, Α. Ρογδάκη και Τ. Τρανού.

Το ΥΠΕΠΘ, από την πλευρά του, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, σημειώνοντας απλώς ότι προχωρά στον προγραμματισμό του, στοχεύοντας στον εξορθολογισμό του συστήματος, στη μείωση των αποσπάσεων, όπου δεν χρειάζονται και στην έγκαιρη έκδοση των αποτελεσμάτων.

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου
Πηγή: Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 10/7/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: