Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ


Είδος εν ανεπαρκεία οι δάσκαλοι

Αποφοιτούν κάθε χρόνο από τις σχολές τους κατά μέσο όρο περίπου 1.500 και διορίζονται κατά μέσο όρο 2.000. Άλλοι 3.500- 4.000 απαιτούνται ετησίως ως αναπληρωτές.

Μιλάμε για το πλέον περιζήτητο επάγγελμα σήμερα στην Ελλάδα, τους δασκάλους, που η ταχύτητα απορρόφησής τους από τη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση εκπαίδευση είναι αστρονομική: πρόσληψη εντός ολίγων εβδομάδων! Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι 280 απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Θεσσαλονίκης, που ορκίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι, εργάζονται στο σύνολό τους σε δημόσια σχολεία, ενώ οι τέσσερις τελευταίοι πτυχιούχοι του Παιδαγωγικού Φλώρινας, μία μέρα μετά την ορκωμοσία τους, μπήκαν σε σχολικές τάξεις για να διδάξουν.
Η καθιέρωση του Ολοήμερου Σχολείου που αύξησε δραστικά τις ανάγκες σε προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών δασκάλων και ο ανύπαρκτος σχεδιασμός στο θέμα του αριθμού εισακτέων στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, τα τελευταία χρόνια, απορρόφησε αρχικά όλα τα «αποθέματα» των πτυχιούχων (περίοδος 2001 - 2005) και αμέσως μετά (2006- 2008) δημιούργησε αναντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό των προσλήψεων και στον αριθμό των νέων που ολοκλήρωναν κάθε χρόνο τις σπουδές τους. Παράλληλα, η δημογραφική κάμψη που μείωνε τον μαθητικό πληθυσμό σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄90 φρεναρίστηκε με τη σταδιακή είσοδο στα δημοτικά σχολεία περίπου 70.000 αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών πρώτης και δεύτερης γενιάς.

«Αντικειμενική δυσκολία»

Όσο κι αν ηχεί παράξενα στο τοπίο της μεγάλης ανεργίας των πτυχιούχων ΑΕΙ-ΤΕΙ και ιδιαίτερα των πτυχιούχων καθηγητικών σχολών (φιλόλογοι, φυσικοί, μαθηματικοί, γυμναστές κ.λπ.), τη φετινή σχολική χρονιά δημιουργήθηκε μεγάλο έλλειμμα δασκάλων! Το γεγονός παραδέχθηκε ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στις 11 Φεβρουαρίου στη Βουλή, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών για τα κενά στα σχολεία που δεν καλύπτονται μεσούσης της σχολικής χρονιάς. «Δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί διαθέσιμοι για να προσληφθούν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι.Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες.Προσελήφθησαν μέχρι και εκπαιδευτικοί,οι οποίοι υπηρετούσαν για κάποιες ημέρες ή εβδομάδες ακόμα τη θητεία τους. Προσελήφθησαν απόφοιτοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο μήνα... Υπάρχει αντικειμενική δυσκολία.Αν έχετε να μας προτείνετε έναν ή μία δασκάλα, ευχαρίστως αύριο να εξασφαλίσουμε την πίστωση,για να γίνει η πρόσληψη».
Στον τελευταίο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών (2007) σε κάθε μία προσφερόμενη θέση εισακτέου αντιστοιχούσαν λιγότερο από 1,3 δάσκαλοι, ενώ την ίδια ώρα η αναλογία για τους φιλολόγους ήταν 1:17, για τους γυμναστές 1: 83, για τους θεολόγους 1:32, για τους Φυσικούς 1: 10 κ.λπ. (πίνακας 1). Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2008- 2011) ο αριθμός των δασκάλων που θα βγαίνουν από τα εννέα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης θα κυμαίνεται στους 1.500. Την ίδια περίοδο το ΥΠΕΠΘ αναμένεται να διορίζει κατά μέσο όρο ετησίως 2.000 μόνιμους δασκάλους και να προσλαμβάνει πάνω από 3.500 αναπληρωτές. Αυτό φανερώνει ότι τα προβλήματα έλλειψης δασκάλων τα οποία παρουσιάστηκαν φέτος και ανάγκασαν το ΥΠΕΠΘ να ανακαλέσει όλες τις αποσπάσεις, την επόμενη τετραετία θα ξεσπάσουν με μεγαλύτερη ένταση, καθώς υπολογίζεται ότι θα λείπουν 2.000 δάσκαλοι!

Ασφυξία από την αύξηση των εισακτέων

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ έλλειψη δασκάλων που παρατηρήθηκε στους διορισμούς τη χρονιά που πέρασε οδηγεί σε νέα αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα Παιδαγωγικά Τμήματα των πανεπιστημίων. Το ΥΠΕΠΘ σχεδιάζει να αυξήσει τις θέσεις εισακτέων στα Τμήματα Δασκάλων συνολικά πάνω από 10%, ωστόσο αντιμετωπίζει τις εύλογες αντιδράσεις πολλών τμημάτων στα οποία η συνεχής αύξηση των εισακτέων χωρίς την αντίστοιχη βελτίωση των υποδομών από τη μεριά του ΥΠΕΠΘ έχει δημιουργήσει ασφυξία. Σε πολλές περιπτώσεις τα αμφιθέατρα «πλημμυρίζουν» από κόσμο και οι φοιτητές αναγκάζονται να στέκονται όρθιοι ή να κρατούν σημειώσεις καθισμένοι στα σκαλοπάτια. Η μόνιμη δημόσια υποχρηματοδότηση όταν συνδέεται με συνεχή αύξηση των θέσεων εισακτέων υποβαθμίζει το επίπεδο σπουδών των φοιτητών και ρίχνει χτυπήματα κάτω από τη μέση στον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων.

Του Χρίστου Κάτσικα
Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 22 Φεβρουαρίου 2008

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ


Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά την προστασία των ανηλίκων από τηλεοπτικές ψυχαγωγικές εκποµπές και διαγωνισµούς ταλέντων.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού, ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρέµβει δηµόσια για την προστασία των ανηλίκων που συµµετέχουν σε τηλεοπτικές ψυχαγωγικές εκποµπές και διαγωνισµούς ταλέντων, από κινδύνους σε βάρος της ψυχο-σωµατικής τους υγείας αλλά και µε στόχο την προστασία των ανηλίκων θεατών τέτοιων προγραµµάτων.
Πιο συγκεκριµένα, µε αφορµή την αυξανόµενη παρουσία και συµµετοχή ανηλίκων σε τηλεοπτικές ψυχαγωγικές εκποµπές, και ειδικότερα τον τελευταίο καιρό σε τηλεοπτικούς «διαγωνισµούς ταλέντων», ο Συνήγορος απηύθυνε επιστολή προς τον Υπουργό Επικρατείας κο Ρουσόπουλο, την οποία κοινοποίησε προς τον Υπουργό ∆ικαιοσύνης, τον Πρόεδρο και τους εκπροσώπους των κοµµάτων της Βουλής και το ΕΣΡ, µε την οποία εφιστά την προσοχή της Πολιτείας ως προς την προστασία της παιδικής ηλικίας και καλεί προς λήψη µέτρων. Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί τους αρµοδίους παράγοντες να συνεργασθούν για την επεξεργασία και ψήφιση Κώδικα ∆εοντολογίας για τις ψυχαγωγικές τηλεοπτικές εκποµπές, καθόσον υφίσταται νοµοθετικό κενό στο θέµα αυτό, δηλώνοντας παράλληλα και τη δική του διαθεσιµότητα συνεισφοράς στην κατεύθυνση αυτή.
Στην επιστολή του ο Συνήγορος επισηµαίνει µεταξύ άλλων ότι τα παιδιά και µάλιστα στην ευαίσθητη ηλικία πριν την συµπλήρωση των 12 χρόνων, καλούνται να συµµετέχουν σε τηλεοπτικά προγράµµατα και διαγωνισµούς που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες, γίνονται συχνά «αναλώσιµες εικόνες προς τέρψιν ενηλίκων» και µπαίνουν στη διαδικασία διαγωνισµών, κρίσεων, προκρίσεων, επιτροπών, συνεντεύξεων, κλπ, µιµούµενα πρότυπα και συµπεριφορές ενηλίκων ώστε να κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Η χρήση των παιδιών προς συγκίνηση του ενήλικου κοινού και αύξηση της τηλεθέασης και του κέρδους που αποφέρει αυτή, µπορεί να συνιστά µια µορφή εκµετάλλευσης και να επιτρέπει στρέβλωση της εικόνας της παιδικότητας και αλλοίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ηλικίας αυτής, όπως ο αυθορµητισµός και το παιγνίδι, καθώς τα παιδιά καλούνται συχνά να συµµετέχουν σε δραστηριότητες που προβάλλουν τη σεξουαλικότητά τους και απαιτούν την πρόωρη σεξουαλική τους ωρίµανση.
Οι συνέπειες είναι αυτονόητα δυσµενείς τόσο στα παιδιά που συµµετέχουν σε αυτές τις εκποµπές όσο και σε όσα τις παρακολουθούν. Σύµφωνα δε µε έρευνες και µελέτες διεθνώς, τέτοιες εκποµπές µπορεί να προκαλούν ψυχική και σωµατική εξάντληση µέχρι παρενόχληση και εµπαιγµό από το περιβάλλον των παιδιών λόγω της αναγνωρισιµότητας που αυτά αποκτούν, ψυχικό στρες από τη διαδικασία κρίσεων και βαθµολογιών και δηµόσια έκθεση των παιδιών χωρίς την κατάλληλη στήριξή τους.
Στην άµεση απάντησή του, ο Υπουργός Επικρατείας ενηµέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη ότι οι Γενικές Γραµµατείες Επικοινωνίας και Ενηµέρωσης προγραµµατίζουν ηµερίδα µε εκπροσώπους ειδικών φορέων για την κατάθεση απόψεων, ενώ παράλληλα θα κληθούν σε δηµόσιο διάλογο οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, τα συλλογικά όργανα και ιδιώτες, ώστε οι ρυθµίσεις που θα αποφασιστούν να τύχουν της γενικότερης συναίνεσης και να καταστούν άµεσα εφαρµοστές.
Αναµένοντας τις σχετικές ενέργειες, o Συνήγορος καλεί τους αρµόδιους φορείς σε εγρήγορση και επισταµένη ενασχόληση µε το ζήτηµα. Καλεί όµως και τους πολίτες σε ευαισθητοποίηση και απαξίωση τέτοιου είδους εκποµπών που προσβάλλουν την αισθητική αλλά κυρίως την παιδική ηλικία, η προστασία της οποίας αποτελεί υποχρέωση ολόκληρης της κοινωνίας.
∆ελτίο Τύπου,ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, Αθήνα 21.2.2008

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ


Τάξη στο χάος μεταπτυχιακών και διδακτορικών


Φρένο στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα επιχειρεί να βάλει το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Στο στόχαστρο της νομοθετικής παρέμβασης που άρχισε να «σιγοψήνεται» από τον περσινό χειμώνα στη στάχτη της «μάχης του 16» βρίσκονται κυρίως τα «μαγαζιά» των διδακτορικών, στα οποία μπαίνει λουκέτο. Παράλληλα επιχειρείται να τακτοποιηθεί ο πρώτος κύκλος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, των μάστερ, ο αριθμός των οποίων την τελευταία δεκαετία έχει σημειώσει εκρηκτική αύξηση προσεγγίζοντας τον αριθμό των προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών.H ποσοτική ανάπτυξη των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα δεν συμβαδίζει με την εξέλιξη του ποιοτικού τους δείκτη. Είναι όμως ευθέως ανάλογη με τη ζήτηση για μεταπτυχιακούς τίτλους, οι οποίοι στην αγορά έχουν πλέον εκθρονίσει το βασικό πτυχίο. Την έκπτωση του μεταπτυχιακού κύκλου καταγγέλλει, με δηλώσεις του στον ΕΤ, ο πρύτανης του ΕΜΠ, κ. Κ. Μουτζούρης, μιλώντας για «σεμιναριακού τύπου» προγράμματα που εξυπηρετούν τη ζήτηση μορίων για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ο συνολικός πληθυσμός των μεταπτυχιακών φοιτητών έχει εκτιναχθεί σήμερα στις 70.000 από τις 12.000 που αριθμούσε δέκα χρόνια πριν. Σχεδόν ισούται με το μισό ενεργό φοιτητικό πληθυσμό της χώρας που παρακολουθεί πρόγραμμα βασικού πανεπιστημιακού πτυχίου. Αποστολή του δεύτερου κύκλου ανώτατων σπουδών είναι η εμβάθυνση σε γνωστικά αντικείμενα του βασικού πτυχίου και όχι η επανάληψη της ύλης του πρώτου κύκλου, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις.Το γεγονός ότι «έχει χαθεί η μπάλα» ενισχύει την κριτική που καταγγέλλει την «ντε φάκτο αναθεώρηση του άρθρου 16»: Για πολλά γνωστικά αντικείμενα, όπως είναι οι οικονομικές σπουδές, έχει ήδη επέλθει το τέλος του πρώτου πτυχίου. Η διαλογή από την αγορά γίνεται πια στο δεύτερο κύκλο ανώτατων σπουδών, στον οποίο εξωθούνται οι πτυχιούχοι αναγκασμένοι να καταβάλουν υψηλά δίδακτρα, που φθάνουν και τις 15.000 ευρώ.Στην έκρηξη συνέβαλαν ιδιαιτέρως τα κονδύλια των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, από τα οποία χρηματοδοτήθηκαν την περασμένη δεκαετία τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Η στρόφιγγα της Ε.Ε. έκλεισε και ανέλαβε ο «φτωχός» κρατικός προϋπολογισμός. Αρκετά προγράμματα επέβαλαν δίδακτρα και πολλά ακόμη θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «θα χρηματοδοτεί κατά προτεραιότητα μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο επιστημονικών τομέων προτεραιότητας». Τα υπόλοιπα παροτρύνονται να στραφούν σε άλλες πηγές, μεταξύ των οποίων δωρεές, χορηγίες και βεβαίως δίδακτρα, ενώ προβλέπεται η λεπτομερής κατανομή των εσόδων κάθε μεταπτυχιακού προγράμματος υπέρ των λειτουργικών δαπανών του Ιδρύματος που τα φιλοξενεί.Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, που επικρίθηκε έντονα, μόνο ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ανά τμήμα θα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών. Επίσης την έντονη αντίδραση του συνδικάτου των πανεπιστημιακών, το οποίο κατήγγειλε ως αντισυνταγματική τη σχετική πρόβλεψη υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, είχε προκαλέσει διάταξη του αρχικού προσχεδίου που επέτρεπε στον υπουργό Παιδείας να αξιολογεί κάθε πρόταση για ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος και να την εγκρίνει ή να την απορρίπτει εάν έκρινε ότι «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ανάπτυξης της χώρας». Η τελική διατύπωση επιτρέπει στον υπουργό να αξιολογεί πριν αποφασίσει μόνο το υλικοτεχνικό και το οικονομικό μέρος κάθε πρότασης για ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος.


Την τελική εκδοχή του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας παρουσιάζει αναλυτικά σήμερα ο ΕΤ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το Μάρτιο. Προηγουμένως πρέπει να περάσει από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ). Το πρόβλημα είναι ότι το ΕΣΥΠ έχει μείνει «ορφανό» από τον περασμένο Νοέμβριο που έληξε η θητεία του κ. Θ. Βερέμη και δεν μπορεί να συνεδριάσει. Την επίλυση της εκκρεμότητας έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, που αναμένεται να ορίσει συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για την επιλογή προέδρου του ΕΣΥΠ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΤ η κυβέρνηση θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Βερέμη. «Ελπίζω να με στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ», λέει ο ίδιος. Η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων είναι η μοναδική επιτροπή της Βουλής στην οποία έχει την πλειοψηφία η αντιπολίτευση.Πώς θα γίνεται η επιλογήΟι Ελληνες πτυχιούχοι πρέπει να γνωρίζουν αποδεδειγμένα μία ξένη γλώσσα. Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών θα γίνεται με συνεκτίμηση κυρίως των εξής κριτηρίων:


▪ Το γενικό βαθμό του πτυχίου.


▪ Τη βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που σχετίζονται με το μεταπτυχιακό.


▪ Την επίδοση σε διπλωματική εργασία, όπου προβλέπεται σε προπτυχιακό επίπεδο.


▪ Την τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου.


Τις λεπτομέρειες εφαρμογής των κριτηρίων, τον ορισμό συμπληρωματικών κριτηρίων ή την πιθανή εξέταση σε ορισμένα μαθήματα καθορίζει η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του τμήματος. Η επιλογή των εισακτέων γίνεται από επιτροπή μελών ΔΕΠ του τμήματος που συγκροτείται με απόφαση της ΓΣΕΣ.Η ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές είναι τόσο αυξημένη, ώστε μετά το νέο νόμο για τις μετεγγραφές, που στεγανοποίησε τα αντίστοιχα κριτήρια, να αποτελεί η εισαγωγή σε ελληνικό μάστερ το μεγαλύτερο ρουσφέτι που διεκπεραιώνεται σήμερα στα πανεπιστήμια.Μάστερ σε ένα χρόνοΤμήματα ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ μπορούν να οργανώνουν αυτοδύναμα μεταπτυχιακά προγράμματα υπό τον όρο να έχουν προηγουμένως υποστεί εσωτερική αξιολόγηση. Είναι η διάταξη για την οποία ανυπομονούν τα ΤΕΙ. Για την προώθησή της πιέζει η ομοσπονδία εκπαιδευτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων με την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 5 Φεβρουαρίου και 48ωρης στις 14 και 15 του μήνα, μέσα στην εξεταστική περίοδο του χειμερινού εξαμήνου.Κάθε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών οδηγεί στη χορήγηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (ΜΔΕ) και διαρκεί τουλάχιστον ένα πλήρες ημερολογιακό έτος, από το οποίο τρεις μήνες το λιγότερο διατίθενται για τη συγγραφή ερευνητικής ή συνθετικής μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Ο μέγιστος χρόνος για την απόκτηση ΜΔΕ πρέπει να ορίζεται στον κανονισμό μεταπτυχιακών σπουδών. Κατ’ εξαίρεση προβλέπεται αναστολή φοίτησης μέχρι 12 μήνες, ενώ δίνεται δυνατότητα λειτουργίας προγραμμάτων μερικής φοίτησης, της οποίας η διάρκεια είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτήν των προγραμμάτων πλήρους φοίτησης.Το σχέδιο του μεταπτυχιακού προγράμματος καταρτίζεται από τη Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης και υποβάλλεται προς έγκριση στο υπουργείο Παιδείας. Στο σχέδιο πρέπει να αναφέρονται, μεταξύ άλλων, η χρονική διάρκεια του προγράμματος, το κόστος της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, το κόστος λειτουργίας και αναλυτικά οι πηγές χρηματοδότησής του. Η διάρκεια λειτουργίας κάθε μεταπτυχιακού προγράμματος είναι το πολύ οκτώ χρόνια. Η λειτουργία του μπορεί να παραταθεί εφόσον προηγηθεί θετική εξωτερική αξιολόγησή του.Πηγές εσόδων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων μπορεί να είναι δωρεές, χορηγίες, παροχές, ερευνητικά προγράμματα, κοινοτικά προγράμματα, κρατικές επιχορηγήσεις και δίδακτρα. Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να προκηρύσσει επιστημονικούς τομείς προτεραιότητας και να χρηματοδοτεί μεταπτυχιακά προγράμματα που εντάσσονται σε αυτούς.Η διαχείριση των εσόδων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων γίνεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ). Τα έσοδα κατανέμονται ως εξής:▪ 60% για λειτουργικά έξοδα του προγράμματος, αμοιβές - αποζημιώσεις προσωπικού.▪ 30% για κάλυψη λειτουργικών εξόδων του ιδρύματος.▪ 10% κρατήσεις υπέρ του ΕΛΚΕ.Πλαφόν 5-7 επιβλέψεων ανά καθηγητή«Σκελετούς» διδακτορικών κρύβουν οι ντουλάπες των ελληνικών πανεπιστημίων. Το ισχύον χαλαρό πλαίσιο επιτρέπει σε οποιονδήποτε πτυχιούχο, με προσβάσεις σε καθηγητή «επιρρεπή» στις επιβλέψεις διατριβών, να αναγορεύεται επ’ αόριστον σε υποψήφιο διδάκτορα. Ουδείς έχει στοιχεία ή είναι σε θέση να υπολογίσει τον αριθμό των διδακτορικών που λιμνάζουν παρατημένα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ο αριθμός των επιβλέψεων που μπορεί να αναλάβει ένας καθηγητής είναι απεριόριστος. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας καθιερώνει πλαφόν επιβλέψεων, ορίζοντας ότι κάθε διδάσκων δεν μπορεί να επιβλέπει περισσότερα από 5 διδακτορικά –και σε εξαιρετικές περιπτώσεις 7– έναντι ακόμη και… 50 που επισωρεύουν στο «μαγαζί» τους ορισμένοι πανεπιστημιακοί, απαξιώνοντας το κορυφαίο στάδιο των ανώτατων σπουδών. Η διεθνώς αποδεκτή ακαδημαϊκή πρακτική θεωρεί καταχρηστική την ταυτόχρονη επίβλεψη περισσότερων από πέντε διδακτορικών. Πλην όμως το υπουργείο έλαβε υπόψη του τις αντιδράσεις και συμπεριέλαβε στη ρύθμιση «εξαιρετικές περιπτώσεις», στις οποίες επιτρέπεται η επίβλεψη έως και 7 διδακτορικών «με αιτιολογημένη απόφαση της γενικής συνέλευσης ειδικής σύνθεσης».Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η παρακολούθηση οργανωμένου κύκλου μαθημάτων, ενώ οι υποψήφιοι διδάκτορες υποχρεώνονται να παρέχουν ανταποδοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο πανεπιστήμιο.Για όσους δεν διαθέτουν μάστερ ο ελάχιστος χρόνος εκπόνησης διατριβής αυξάνεται από τρία σε τέσσερα χρόνια.Οι διδακτορικές σπουδές δεν περιλαμβάνουν κύκλους μαθημάτων, ενώ οι υποψήφιοι διδάκτορες δεν είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν ανταποδοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, σε μεγάλη κλίμακα όχι μόνο αποτελεί διαδεδομένη πρακτική η προσφορά τους αλλά, όπως τονίζει στον ΕΤ ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κ. Μουτζούρης, «οι πραγματικοί διδάκτορες, διότι υπάρχουν και αυτοί που ξεκινάνε διδακτορικό για να πάρουν αναβολή από το στρατό, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πανεπιστημιακής έρευνας». Παρ’ όλα αυτά, η αμοιβή τους είναι 6 ευρώ την ώρα. Το καθεστώς που επιχειρεί να καθιερώσει το νομοσχέδιο επικρίνεται από την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ως «μαύρη εργασία».Μαθήματα επιστημονικής εμβάθυνσης στο διδακτορικό κύκλο έχει συμπεριλάβει το 55% των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Οι αποκαλούμενες «διαρθρωμένες διδακτορικές σπουδές» αποτελούν γενική κατεύθυνση της Διαδικασίας της Μπολόνια. Το μοντέλο που ακολουθούν σήμερα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι να αξιοποιούν τους κύκλους των μεταπτυχιακών τους σπουδών για να ανανεώνουν το επιστημονικό τους δυναμικό τροφοδοτώντας με νέο «αίμα» την παραγωγή έρευνας.Οπως επισημαίνει στον ΕΤ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Δ. Κουσκουβέλης: «Είναι λίγα τα ελληνικά μεταπτυχιακά προγράμματα που έχουν προσανατολισμό τους την έρευνα».






Από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" , Σάββατο, 2-2-2008

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Σε απεργία διαρκείας τον Μάρτιο οι δάσκαλοι.
Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη απεργία των δασκάλων, νέος γύρος κινητοποιήσων ξεκινάει τον Μάρτιο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με αίτημα την οικονομική αναβάθμιση του κλάδου.

Νέος γύρος κινητοποιήσεων από τους δασκάλους, ένα χρόνο μετά τη μεγάλη απεργία του κλάδουΤην απόφαση να ξεκινήσουν απεργία διαρκείας έλαβαν χθες, στη διάρκεια της συνεδρίασης που είχαν, τα μέλη του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ).Η απεργία θα έχει τη μορφή πενθήμερης επαναλαμβανόμενης, θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, ενώ η ΔΟΕ προτίθεται να ζητήσει από την ΟΛΜΕ να προχωρήσουν και οι καθηγητές από κοινού σε ανάλογες κινητοποιήσεις.Οι δάσκαλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας καταγγέλλοντας το υπουργείο Παιδείας ότι δεν τους έχει δώσει καμία απάντηση στα οικονομικά και ασφαλιστικά αιτήματα του κλάδου.Το βασικότερο αίτημα των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι να φτάσουν στα 1.400 ευρώ οι καθαρές αποδοχές του νεοδιοριζόμενου δασκάλου, από 950 που είναι σήμερα, ποσό που αντιστοιχεί στο κατώτατο όριο της φτώχειας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Η περσινή δυναμική κινητοποίηση του κλάδου, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, εξελίχθηκε σε κρίση για την κυβέρνηση, η οποία αποκλιμακώθηκε μετά τη συνάντηση του προεδρείου της ΔΟΕ με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Η κυβέρνηση πάντως δεν ικανοποίησε κανένα από τα οικονομικά τους αιτήματα. Αυτά που έλαβαν και τα οποία δικαιούνταν από το 2002 ήταν το επίδομα των 176 ευρώ, τα οποία πήραν σε 6 εξαμηνιαίες δόσεις.Για την απεργία του κλάδου θα συνεδριάσουν από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου οι διδασκαλικοί σύλλογοι της χώρας, ενώ στις 25 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η ολομέλεια των προέδρων.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/01/2008

"ΔΕΣ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΑ" ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΤΙΣ ΝΕΕΣ δράσεις της Ψηφιακής Στρατηγικής που απευθύνονται σε νέους και νέες παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευρυπίδης Στυλιανίδης.


«Δες την ψηφιακά»


Η πρώτη δράση αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος «Δες την Ψηφιακά». Απευθύνεται στο 20% των επιτυχόντων με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε κάθε τμήμα ή σχολή της Ελλάδας και κάθε δικαιούχος φοιτητής επιχορηγείται με το 80% της αξίας του φορητού υπολογιστή που θα αποκτήσει, με μέγιστη επιδότηση τα 500 ευρώ. Φέτος, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Δες την Ψηφιακά», έχουν και σπουδαστές που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως ποσοστό 3% των εισακτέων σε κάθε τμήμα ή σχολή. Για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης, το δικαίωμα αυτό θα το έχουν οι σπουδαστές που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες που εισήχθησαν και με τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2007, αλλά και με τις προηγούμενες εισαγωγικές εξετάσεις του 2006 (δηλαδή συνολικά περίπου 5.000 επιπλέον φοιτητές και σπουδαστές, επιπρόσθετα των 14.700 που δικαιούνται επιδότηση ως πρωτεύσαντες το 2007). Για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες αυτών των σπουδαστών σε ειδικό εξοπλισμό, αποφασίστηκε η επιχορήγηση να είναι και πάλι το 80% της αξίας του φορητού υπολογιστή, αλλά η μέγιστη επιδότηση να φθάνει τα 1.000 ευρώ. Η υλοποίηση της δράσης ξεκινά τη Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008 και λήγει το Σάββατο 17 Μαΐου 2008. Ο προϋπολογισμός της δράσης «Δες την Ψηφιακά» μπορεί να φθάσει τα 12,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.


«Μαθητικός υπολογιστής»


Η δεύτερη δράση αφορά στο «μαθητικό υπολογιστή» και στο σχέδιο για την ενσωμάτωσή του στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καταρτίσθηκε Σχέδιο για τη δοκιμαστική ενσωμάτωση του «φορητού μαθητικού υπολογιστή» στην ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το Σχέδιο αυτό βρίσκεται από σήμερα ανηρτημένο στην ηλεκτρονική σελίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για δύο μήνες έως και την Παρασκευή 4 Απριλίου 2008.Όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, επειδή πρόκειται για μια κρίσιμη δράση για την Παιδεία, τέθηκαν κάποιες γενικές προδιαγραφές και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς - γονείς, δασκάλους και καθηγητές - να συμβάλλουν με προτάσεις. Με βάση τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, θα οριστικοποιηθεί το σύνολο των παραμέτρων της δράσης, ώστε να ξεκινήσει η δοκιμαστική εφαρμογή του «φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή για κάθε μαθητή» στις σχολικές τάξεις. Οι τάξεις, οι οποίες τελικά θα χρησιμοποιήσουν το φορητό μαθητικό υπολογιστή, θα οριστικοποιηθούν μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης του Σχεδίου.Πρόκειται να υπάρξει διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τα σχολεία, ώστε οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Μετά τη συλλογή και επεξεργασία όλων των αιτήσεων, θα διαμορφωθεί ο τελικός αριθμός των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.Τα βασικά χαρακτηριστικά των φορητών μαθητικών υπολογιστών θα είναι το μικρό βάρος, η ανθεκτική κατασκευή, η δυνατότητα ασύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης και η ενσωμάτωση λειτουργικού συστήματος και πληκτρολογίου που υποστηρίζουν την ελληνική γλώσσα. Το κόστος απόκτησης των υπολογιστών δεν θα βαρύνει μαθητές και γονείς. Η επιλογή και η προμήθεια των μαθητικών φορητών υπολογιστών θα γίνει κατόπιν ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού. Τα γνωστικά αντικείμενα που καταρχήν προτείνονται να υποστηριχθούν με εκπαιδευτικό λογισμικό στο πλαίσιο της δράσης, είναι τα Μαθηματικά, η Γεωγραφία, η Φυσική, η Πληροφορική και η Ιστορία.Η υλοποίηση της δράσης αφορά σε τάξεις του σχολικού έτους 2008-2009, ενώ στόχος είναι η διανομή των μαθητικών υπολογιστών να ξεκινήσει το 2009, αφού προηγηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και εκδηλώσεις ενημέρωσης των γονέων. Εκτός του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια του μαθητικού υπολογιστή, θα προκηρυχθούν ξεχωριστοί διαγωνισμοί για προμήθεια του απαραίτητου δικτυακού εξοπλισμού καθώς και για όλα τα υπόλοιπα συμπληρωματικά τμήματα της δράσης, όπως γραφείο υποστήριξης, επιμορφωτικά σεμινάρια και συντήρηση. Ο προϋπολογισμός της δράσης θα οριστικοποιηθεί μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης του Σχεδίου. Αυτή η πολύ σημαντική δράση θα είναι η πρώτη δράση του νέου Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».


"ξε-blog-αρε"


Η τρίτη δράση που ανακοινώνουμε σήμερα, είναι ένας μαθητικός διαγωνισμός με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ξε-blog-αρε» που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Οι στόχοι, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι οι εξής:- Να κινητοποιηθούν οι μαθητές κάθε βαθμίδας, ώστε να μάθουν να αξιοποιούν τα νέα μέσα (το Web 2.0) και κυρίως να μάθουν να δημιουργούν τα δικά τους ιστολόγια (blogs) με εργαλεία που είναι ελεύθερα διαθέσιμα και δωρεάν,- Να δημιουργηθεί περισσότερο ελληνικό περιεχόμενο, που να αφορά στην περιγραφή του σχολείου, της πόλης ή του κάθε χωριού των μαθητών, του περιβάλλοντος και της τοπικής ιστορίας, Ο διαγωνισμός αφορά στη δημιουργία blogs από μαθητή ή ομάδες μαθητών, με ανάπτυξη τεσσάρων ενοτήτων:Το σχολείο σουΗ πόλη σου ή το χωριό σουΤο φυσικό περιβάλλον και ο πολιτισμός της περιοχής που ζεις, και Η Ψηφιακή ΕλλάδαΤα 6 καλύτερα blogs (2 από μαθητές Δημοτικού, 2 από Γυμνασίου και 2 από Λυκείου) θα βραβευθούν με χρηματικά έπαθλα. Ο διαγωνισμός ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008 και όλες οι πληροφορίες καθώς και οι όροι του διαγωνισμού βρίσκονται ήδη ανηρτημένες στην ηλεκτρονική διεύθυνση του διαγωνισμού, που θα βρείτε στο υλικό που σας διανεμήθηκε.Στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής, πρόσθεσε ο υπουργός, εντάσσεται και η συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση με τη Microsoft και η ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας της εταιρίας στην Αθήνα, που αποτελεί βασικό στοιχείο της συμφωνίας αυτής. Στο 10% η διείσδυση του γρήγορου InternetΌπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, η σημερινή διείσδυση του γρήγορου Internet αγγίζει το 10% του πληθυσμού, από μόλις 0,1% το 2004. Από την έρευνα της ΕΣΥΕ για τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών από τα νοικοκυριά, προκύπτει ότι μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2004 και του πρώτου τριμήνου του 2007 οι πολίτες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή αυξήθηκαν κατά 53%. Ειδικότερα, από ποσοστό 26,2% του πληθυσμού στις αρχές του 2004, έφθασαν το 40,2% το 2007. Την ίδια περίοδο, η πρόσβαση των πολιτών στο Διαδίκτυο αυξήθηκε κατά σχεδόν 70%. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΥΕ, ένας στους τρεις πολίτες (το 33,4%) έχει πλέον πρόσβαση στο Internet, ενώ το 2004 είχαν λιγότεροι από ένας στους πέντε πολίτες (19,7%).Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το 84% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών είχε πρόσβαση στο Internet στο πρώτο τρίμηνο του 2007, ενώ το ποσοστό των παιδιών της ίδιας ηλικίας που χρησιμοποίησε οποτεδήποτε το Internet φτάνει το 88,5%. Στις ίδιες ηλικίες, το ποσοστό των παιδιών που έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή φθάνει το 99,1%.




Αναδημοσίευση απο τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε μια προσπάθεια για διαρκή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας προχωρήσαμε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου. Επίσης στο παρόν ιστολόγιο θα δημοσιεύονται απόψεις και θέσεις του Συλλόγου μας πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα ενώ ταυτόχρονα φιλοδοξούμε να αποτελέσει και ένα τόπο ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμού πάνω σε θέματα επικαιρότητας και κυρίως όσον αφορά στην εκπαιδευτική πολιτική.
Επίσης, σύντομα θα ανέβουν στο διαδίκτυο και θα μπορείτε να κατεβάσετε από τον παρόντα ιστοχώρο τεύχη παλαιών περιοδικών και εντύπων, που έχει εκδώσει κατά καιρούς ο Σύλλογός μας, αλλά και άλλο ενδιαφέρον παιδαγωγικό υλικό.

Ελπίζουμε πως οι σελίδες αυτές θα φανούν χρήσιμες στα μέλη του Συλλόγου μας, αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα.

Με τις ευχές όλων μας για μια καλύτερη εκπαίδευση.

MICROSOFT KAI ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Η παρακάτω συνέντευξη αναδημοσιεύεται από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Έχει αρκετό ενδιαφέρον αφού μπορούμε να δούμε ποια είναι η άποψη της βιομηχανίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών για το μέλλον της εκπαίδευσης! Τα συμπεράσματα δικά σας...



ΜΠΙΛ ΓΚΕΪΤΣ : «Το μέλλον είναι η εκπαίδευση»
συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

Πόσο θα αλλάξει τη ζωή μας η τεχνολογία τις επόμενες δεκαετίες; Θα πηγαίνουμε στο γραφείο ή θα δουλεύουμε από το σπίτι; Η διδασκαλία στα σχολεία θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο;
**Ο Μπιλ Γκέιτς είναι σίγουρα το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να απαντήσει στα ερωτήματα. **Ο ιδρυτής της Microsoft, που βρέθηκε για 6 ώρες στην Αθήνα, στα 30 λεπτά της συνέντευξης δεν είχε κανένα πρόβλημα να μιλήσει για τα πάντα: από το αν οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να είναι κυρίαρχη δύναμη, μέχρι την κριτική που δέχεται η Microsoft για τη δημιουργία «κλειστών συστημάτων» και τις ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες του.

* Πώς φαντάζεστε ότι θα είναι ο κόσμος της τεχνολογίας σε 5-10 χρόνια;
- Οι τεχνολογίες αλλάζουν πολύ γρήγορα. Αρκεί να σκεφθούμε ότι πριν από 10 χρόνια, η χρήση του προσωπικού υπολογιστή του Ιντερνετ και των κινητών τηλεφώνων ήταν πολύ περιορισμένη, ότι ακούγαμε μουσική από δίσκους και CD, ότι για να διαβάσεις μια εγκυκλοπαίδεια χρειαζόταν να ξεφυλλίσεις πολύ μεγάλο όγκο χαρτιού. Τα επόμενα δέκα χρόνια πιστεύω ότι οι αλλαγές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Θα διαβάζουμε περισσότερο στην οθόνη, θα μπορούμε να μιλάμε στο κινητό και να μας απαντά σε ερωτήσεις, θα κάνουμε περισσότερα πράγματα αγγίζοντας μια οθόνη ή απλά μιλώντας σε κάποια συσκευή, θα χρησιμοποιούμε λιγότερο μελάνι. Τώρα βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας ψηφιακής δεκαετίας, που το βασικό της χαρακτηριστικό θα είναι η εύκολη επικοινωνία και η ανταλλαγή πληροφοριών σ' όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεται κάποιος.

* Πώς αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε;
- Σίγουρα θα βοηθήσουν να γίνει πιο παραγωγική η εργασία, να οργανώνονται πιο πολύπλοκα προγράμματα, ν' αποφεύγεται η ρουτίνα και η επανάληψη των ίδιων πραγμάτων. Οι τηλεδιασκέψεις, που σήμερα είναι δαπανηρές, θα είναι ένα μια καθημερινή δραστηριότητα και το κινητό τηλέφωνο θα χρησιμεύει σε πολύ περισσότερα πράγματα. Στη Microsoft κάνουμε έρευνα, σχετικά με το πώς θα χάνεται όλο και λιγότερο χρόνος και πώς η εργασία μπορεί να γίνεται περισσότερο παραγωγική.

* Αυτό σημαίνει ότι θα δουλεύουμε περισσότερο στο σπίτι μας ή στο χώρο που επιλέγουμε και λιγότερο στο γραφείο;
- Σίγουρα θα υπάρχει απελευθέρωση από τη σημερινή υποχρέωση της φυσικής παρουσίας. Σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει η πειθαρχία κι επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα επιλογής για το πώς, πόσο και πού θα δουλέψουν. Σε δέκα χρόνια, κάποιος θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί φορητή οθόνη τσέπης, να την προσαρμόζει, να την ανοίγει και να την κλείνει σαν πάπυρο, να ενημερώνεται και να επικοινωνεί.
* Μιλώντας τον Απρίλιο του 2007 στο Πεκίνο, είπατε ότι «η εκπαίδευση είναι η πιο σημαντική επένδυση για το μέλλον». Με ποιον τρόπο το Ιντερνετ θα αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα;
- Η επένδυση στην εκπαίδευση είναι σαφώς το πιο σημαντικό πράγμα. Για τη στοιχειώδη εκπαίδευση το βασικό στοιχείο είναι πάντα οι δάσκαλοι. Ο τρόπος που συνεργάζονται με τα παιδιά, που μοιράζουν δουλειά, που ανταλλάσσουν απόψεις. Για το κολέγιο ένα βασικό στοιχείο είναι οι διαλέξεις. Αυτές πλέον είναι διαθέσιμες στον καθένα. Μπορείς να βρεις εύκολα τις διαλέξεις στο ΜΙΤ, στο Γέιλ κ.λπ. Εγώ προσωπικά, όταν θέλω να φέρω στο μυαλό μου κάποια πράγματα για τη χημεία, μπορώ να δω μια διάλεξη στον υπολογιστή. Ομως είναι πολύ σημαντικό πράγμα η συνεργασία, η διαδικασία αξιολόγησης.

* Πιστεύετε ότι κάποια στιγμή το πανεπιστήμιο θα είναι πολύ διαφορετικό, χωρίς campus, όπου όλα θα γίνονται μέσω Ιντερνετ;
- Πιστεύω ότι ένα πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο οι διαλέξεις. Υπάρχουν φυσικά οι διαλέξεις και κάποιος μπορεί να έχει τον κατάλογο και να παρακολουθεί αυτές που θέλει. Αλλά αυτό είναι για πολύ ειδικές περιπτώσεις σπουδαστών. Η συνεργασία μεταξύ των φοιτητών, η κατεύθυνση που δίνεται από τους καθηγητές, η κοινωνική ζωή στο πανεπιστήμιο, θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ σημαντικά. Η τεχνολογία, απλώς, μπορεί να βοηθήσει στη διερεύνηση των παραπάνω πεδίων. Αλλωστε, το 80% των σπουδαστών πιστεύει ότι η φυσική παρουσία είναι πολύ σημαντικό πράγμα.

* Τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις ώστε να εκμεταλλευθούν στην εκπαίδευση την ανάπτυξη της τεχνολογίας;
- Πρώτα απ' όλα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές για το Ιντερνετ. Όμως η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Πρέπει να αλλάξουν τα προγράμματα σπουδών. Η διδασκαλία της ιστορίας και των επιστημών μπορεί να γίνεται on line. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η εμπλοκή των δασκάλων σ' όλα αυτά. Το να παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, να μπορούν να δουλέψουν μ' αυτές και να διδάξουν τα παιδιά να εργάζονται μ' αυτό τον τρόπο.

* Επηρεάζει το Ιντερνετ τη λειτουργία της δημοκρατίας;
- Φυσικά επηρεάζει. Σήμερα ο καθένας μπορεί να δημοσιεύει πράγματα. Παλιότερα αυτό γινόταν μόνο από τις εφημερίδες, τους τηλεοπτικούς και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σήμερα υπάρχει ελευθερία πληροφόρησης. Μπορούμε να ακούμε τη φωνή των άλλων. Μαθαίνεις νέα από διαφορετικές πηγές. Η λογοκρισία είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολη.

* Διαβάζεις, όμως, και πολλές ανακρίβειες, ακόμη και ψέματα.
- Οι πολίτες κρίνουν ποια site πρέπει να εμπιστευθούν. Πιστεύω ότι οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω Ινερνετ, βοηθούν τη δημοκρατία.

* Η τεχνολογία, όμως, αυξάνει αντί να μειώνει το χάσμα ανάμεσα στις φτωχές και τις πλούσιες χώρες.
- Κάθε νέο επίτευγμα στην ιατρική και την τεχνολογία είναι αρχικά διαθέσιμο στους πιο εύπορους και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να φθάσει σ' εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το βλέπουμε στην καταπολέμηση ασθενειών ή στην αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι πώς θα μειώσουμε τον χρόνο, ώστε οι νέες ανακαλύψεις να έχουν σύντομα αποτέλεσμα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

* Βλέπουμε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου. Πώς μπορεί να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα;
- Πράγματι το ζήτημα είναι όχι μόνο τι κάνουν οι ιδιώτες με το φιλανθρωπικό τους έργο, αλλά τι κάνουν οι κυβερνήσεις, που έχουν και την ευθύνη. Πρέπει να αυξήσουν τα κονδύλια της βοήθειας. Σε ομιλίες μου σε διάφορες εταιρείες λέω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία ώστε η πρόοδος αυτή να είναι διαθέσιμη στα πιο φτωχά στρώματα. Πρέπει να γίνει προσπάθεια από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ιδιώτες ώστε να κατευθυνθούν περισσότερα κεφάλαια προς εκείνους που έχουν ανάγκη.

* Πιστεύετε ότι μπορούν να υπάρξουν τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων;
- Εχουν διοχετευθεί αρκετά χρήματα στην έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια και θα γίνονται οι μεταφορές δίχως να εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον τα επόμενα 50 χρόνια θα φανούν περισσότερο στους φτωχούς και λιγότερο στους πλούσιους.

* Θα 'θελα να κλείσουμε τη συζήτηση με μια προσωπική ερώτηση. Ποια είναι η ανεκπλήρωτη φιλοδοξία σας; Αν έχετε κάποια...
- Πολλές! Κατ' αρχάς, ο υπολογιστής που ονειρευόμουν, όταν άφηνα τις σπουδές μου για να δημιουργήσω τη Microsoft, έγινε, όμως δεν είναι ακόμη τόσο έξυπνος και τόσο απλός στη χρήση όσο θα 'θελα. Αυτό το όνειρο συνεχίζει να προσπαθεί να το υλοποιήσει η Microsoft, με πολλά σπουδαία στελέχη που διαθέτει. Θέλω επίσης να συμβάλω όσο μπορώ στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πείνας, του AIDS, του αναλαφαβητισμού. Θέλω να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και να πηγαίνουν καλά στη ζωή τους. Εχω, όπως βλέπετε, πολλές ακόμη ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες...

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Ξεκινώντας, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε ένα κομμάτι από την πρόσφατη ιστορία της εκπαίδευσής μας και πιο συγκεκριμένα για τη δημιουργία των Παιδαγωγικών Τμημάτων και την ίδρυση των Συλλόγων αποφοίτων αυτών. Είναι νομίζουμε χρήσιμο και απαραίτητο να ξέρει ο κάθε απόφοιτος των Παιδαγωγικών Τμημάτων αλλά και γενικότερα ο κάθε εκπαιδευτικός το πώς και το γιατί ιδρύθηκαν αυτοί οι Σύλλογοι, ποια προβλήματα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και πώς δρομολογείται από δω και πέρα η δράση τους.
Η ιστορία μας ξεκινά το έτος 1982, χρονιά που ψηφίζεται νόμος ο οποίος προβλέπει την ίδρυση τετραετών σχολών για την εκπαίδευση των δασκάλων στα ελληνικά πανεπιστήμια:
1982: Μετά από συνεχείς αγώνες του ελληνικού διδασκαλικού κόσμου [ΔΟΕ, κλπ] εγκρίνεται και ψηφίζεται στην ελληνική βουλή από την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Nόμος [Ν.1268/82, άρθρο 46] που εισάγει και στην Ελλάδα τις ανώτατες σπουδές και την τετραετή φοίτηση για τους δασκάλους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το αίτημα για την ανωτατοποίηση των σπουδών των δασκάλων και τη φοίτησή τους στα πανεπιστήμια είναι πολύ παλιό και είχε εκφραστεί και υποστηριχτεί σε ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς από πρωτοπόρους έλληνες παιδαγωγούς, κυρίως στο Μεσοπόλεμο.
1983: Η αποστολή που ανατίθεται, με το Προεδρικό Διάταγμα 320/83, στα Παιδαγωγικά Τμήματα είναι, μεταξύ άλλων: «να συμβάλλουν στην εξύψωση του επιπέδου και στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της Εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά σε ζητήματα Παιδαγωγικής και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και επίλυση παιδαγωγικών προβλημάτων εν γένει». Όμως η ελληνική πολιτεία, παρά τις σχετικές διακηρύξεις, θα υποκύψει στη συνέχεια σε διάφορες πιέσεις και θα οδηγήσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της, στον 20ό αιώνα.
1984: Την ακαδημαϊκή χρονιά 1984-85, λειτουργούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πανεπιστημιακά τμήματα εκπαίδευσης των μελλοντικών δασκάλων αλλά και τα πρώτα αμιγή τμήματα παιδαγωγικής στην Ελλάδα, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι η εποχή που η παιδαγωγική, από τον παραγκωνισμό και την υποβάθμιση που την είχαν καταδικάσει σε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες συντηρητικές κυβερνήσεις και οι ιθύνοντες μιας καθυστερημένης εκπαίδευσης αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά. Οι εκκλήσεις των μεγάλων παιδαγωγών των αρχών του αιώνα [Δελμούζος, Γληνός, Κουντουράς, Κάστανος, Παπαμαύρος, κ.ά] θα βρουν ανταπόκριση με 70 σχεδόν χρόνια καθυστέρηση! Τα πρώτα τμήματα τετραετούς εκπαίδευσης λειτουργούν: στην Αθήνα, στα Ιωάννινα και στο Ρέθυμνο (για τους δασκάλους) και στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη (για τους νηπιαγωγούς).
Τη χρονιά όμως αυτή αρχίζει και μια αντίστροφη πορεία από τις μέχρι τώρα διαφαινόμενες εξελίξεις: Οι εισακτέοι στις παιδαγωγικές ακαδημίες που κλείνουν ανέρχονται [σε μια χρονιά δεν κάνετε λάθος] στους 5.463, το ίδιο και το 1985, ενώ το 1986 όπου επεκτείνεται σε όλα τα πανεπιστήμια ο θεσμός των παιδαγωγικών τμημάτων στους 1.760. ( Είχαν προηγηθεί το 1983: 4.160, το 1982:3.400, ενώ πριν οι αριθμοί πέφτουν κάτω του 3.000].
1986: Την ακαδημαϊκή χρονιά 1986-87, αρχίζουν να λειτουργούν και τα υπόλοιπα παιδαγωγικά τμήματα στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της Χώρας [ η αρχή ήταν κάθε πανεπιστήμιο και ένα παιδαγωγικό τμήμα]. Πιο συγκεκριμένα από αυτή τη χρονιά λειτουργούν Παιδαγωγικά Τμήματα εκτός από την Αθήνα, τα Ιωάννινα και το Ρέθυμνο και στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, και τη Ρόδο [από το 1987-88 και στο Βόλο].
1987: Είναι η πρώτη ακαδημαϊκή χρονιά [1987-88], που δεν εισάγονται σπουδαστές στις υπό κατάργηση Παιδαγωγικές Ακαδημίες. Όμως οι Παιδαγωγικές Ακαδημίες δεν έχουν κλείσει ακόμα τον κύκλο τους θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι και το 1991  όπου γίνεται η οριστική παύση τους- με βασική αποστολή την αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων ακαδημιών της Βαλκανικής [κυρίως Γιουγκοσλαβία].
1988: Είναι η χρονιά που αποφοιτούν οι πρώτοι φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων, η αισιοδοξία όμως των πρώτων χρόνων έχει αρχίζει να σκιάζεται από τη συνειδητοποίηση πως αυτοί που προορίζονταν για την αναβάθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης βρίσκονται στην επετηρίδα διορισμού μετά από τους συνομήλικους τους συναδέλφους των παιδαγωγικών ακαδημιών και μετά τον όχι ευκαταφρόνητο αριθμό: 16.000!
Αιτία:
· η μεγάλη αύξηση την τετραετία 1983-1986 των εισακτέων στις υπό κατάργηση παιδαγωγικές ακαδημίες [Συνολικά την τετραετία: 17.296],
· η σχεδόν ελεύθερη εισαγωγή στο δεύτερο έτος των παιδαγωγικών ακαδημιών τα ίδια έτη πτυχιούχων άλλων σχολών, γνωστοί και ως εξαμηνίτες, αφού πρόλαβαν να παρακολουθήσουν μόνο ένα εξάμηνο από το πρόγραμμα των παιδαγωγικών ακαδημιών [ έμπαιναν στο δεύτερο έτος και τα αποτελέσματα έβγαιναν το Δεκέμβρη],
· η εγγραφή στην επετηρίδα πτυχιούχων από τις αμφιβόλου ποιότητας [αλλά και εκφυλισμένων διαδικασιών λήψης πτυχίου] παιδαγωγικών ακαδημιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Μην ξεχνάμε όλες οι παραπάνω κατηγορίες προηγούνται των αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων [αλήθεια τις πταίει;]
1990: Ιδρύεται ο Σύλλογος Αδιορίστων Δασκά-λων Πτυχιούχων Παιδαγωγικών Τμημάτων Πανεπι-στημίων με έδρα την Αθήνα, με βασικό σκοπό την άρση του αδιεξόδου για τους αποφοίτους των Παιδαγωγικών Τμημάτων [Ο πρώτος απόφοιτος παιδαγωγικού τμήματος προβλέπεται να διοριστεί το 2002!].
1991: Ιδρύεται ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ Μίλτος Κουντουράς». Είχε προηγηθεί στις 2-3 Φεβρουαρίου 1991 η πρώτη Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημο-τικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών στη Θεσ-σαλονίκη. Μια συνδιάσκεψη που αποτέλεσε ορόσημο, στην ιστορία όχι μόνο του νεώτερου φοιτητικού κινήματος (ήταν η πρώτη συνδιάσκεψη φοιτητών συγκεκριμένης σχολής που έκαναν συνέδριο στην Ελλάδα  συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα παιδαγωγικά τμήματα] αλλά και μια συνδιάσκεψη που οριοθέτησε τη δράση από κει και πέρα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια συνεχή συνεργασία και επαφή των παιδαγωγικών τμημάτων. Εξάλλου στη συνδιάσκεψη αυτή ήταν και η πρώτη φορά που τέθηκε επίσημα από φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων και το θέμα της ίδρυσης παράλληλης επετηρίδας για τους αποφοίτους των Παιδαγωγικών Τμημάτων. Προτείνεται η συμπληρωματική εκπαίδευση των αποφοίτων παιδαγωγικών ακαδημιών εξωτερικού.
1992: Διοργανώνεται στην Αθήνα (το Σεπτέμ-βριο) η Δεύτερη Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Παιδαγω-γικών Τμημάτων [φοιτητών και αποφοίτων] όπου πλέον λαμβάνει χώρα η ιστορική απόφαση για την προώθηση του θέματος της παράλληλης επετηρίδας με 60% για τα Π.Τ. και 40% για τις Π.Α. Η απόφαση πάρθηκε με φήφους 7 υπέρ, 3 κατά και 1 λευκό.
Τον Ιούλιο του ίδιου έτους έχουμε και την πρώτη μεγάλη επιτυχία των προσπαθειών μας την φήφιση από την ελληνική βουλή του νόμου 2083/92, άρθρο 30, παρ.2 που αναφέρεται στη συμπληρωματική εκπαίδευση των πτυχιούχων της αλλοδαπής και του παγώματος του διορισμού τους μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους.
1993: Στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιείται από 28 μέχρι 30 Μαϊου η 3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Παιδαγωγικών Τμημάτων. Επιβε-βαιώνεται η θέση για την παράλληλη επετηρίδα με ποσοστό 50% για τα Π.Τ. και 50% για τις Π.Α.
1994: Το 1994 οργανώνεται αρχικά μία προσυνδιάσκεψη στην Αθήνα (29-30 Μαρτίου) [4η συνδιάσκεψη] που στόχο είχε το συντονισμό των προσπαθειών μας και τη διεύρυνση των επαφών μας για την επίτευξη του στόχου της παράλληλης επετηρίδας και μία τακτική συνδιάσκεψη στη Φλώρινα [από 20-22 Μαΐου  5η συνδιάσκεψη].
Το καλοκαίρι ψηφίζεται, από την ελληνική βουλή, ο νόμος 2233 ο οποίος προβλέπει, για πρώτη φορά στην ελληνική εκπαίδευση, το διορισμό με ποσοστό και αποφοίτων παιδαγωγικών τμημάτων στα δημόσια σχολεία [για τους δασκάλους 24%, για τους νηπιαγωγούς 38%]. Η ψήφιση του νόμου αυτού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες δικαιώσεις του συλλόγου μας [Ν.2233/94, άρ.2, παρ.6].
1995: Από 31 Μαρτίου μέχρι 2 Απριλίου, διοργανώνεται, στο Ρέθυμνο, η 6η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Παιδαγωγικών Τμημάτων.
1996: Στις 2/11/96, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 7η Συνδιάσκεψη Αποφοίτων Παιδαγωγικών Τμημάτων με κύρια θέματα συζήτησης: την αύξηση των ποσοστών για τα Παιδαγωγικά Τμήματα (από 25% στο 50%), την παρέμβαση των συλλόγων για τη θέσπιση ουσιαστικής εξομοίωσης των διετών, τις σχέσεις των συλλόγων μας με τη ΔΟΕ, την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν με το διορισμό στα Δημοτικά καθηγητών χωρίς παιδαγωγική κατάρτιση, κ.ά.
1997: Στις 17/5/97, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η 8η συνδιάσκεψη, με βασικό σκοπό την ίδρυση μιας Παιδαγωγικής Ομοσπονδίας για τους αποφοίτους των Παιδαγωγικών Τμημάτων με καθαρά επιστημονικούς σκοπούς αλλά και για την κατοχύρωση της παιδαγωγικής επιστήμης στην Ελλάδα. Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της εξομοίωσης, της αύξησης του ποσοστού και για τους μόνιμους και για τους αναπληρωτές, κ.ά..
1998: Στις 14 Μαρτίου, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, έκτακτη συνδιάσκεψη [9η] των Συλλόγων Αποφοίτων Παιδαγωγικών Τμημάτων με σκοπό τη λήψη κοινής απόφασης για το θέμα του νέου συστήματος διορισμών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


Το παρακάτω άρθρο αποτελεί εισήγηση στο συνέδριο:

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,

το οποίο πραγματοποιήθηκε από 27 - 29 Απριλίου 2007 στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Της Μαρίνας Κούτρα και του Γαλανούλη Βασίλη, δασκάλων.

Τη φετινή σχολική χρονιά συναντήσαμε στα σχολεία μια σειρά από νέα βιβλία που εισήχθησαν ταυτόχρονα σε όλες τις τάξεις. Η ανάγκη αλλαγής των παλιών βιβλίων ήταν προφανής και οι περισσότεροι δάσκαλοι προσδοκούσαμε σε εγχειρίδια που θα ανανέωναν την εκπαιδευτική πράξη.
Σήμερα μετά από ένα διάστημα 7 περίπου μηνών εφαρμογής των νέων βιβλίων, μπορούμε να έχουμε μια πρώτη εικόνα για τα θετικά και αρνητικά τους σημεία, έτσι όπως αυτά προκύπτουν από την εφαρμογή τους στην τάξη και από συζητήσεις με συναδέλφους εκπαιδευτικούς.

Αντίθετα με το τι συνέβη με πολλές από τις συγγραφικές ομάδες που είχαν αναλάβει τη συγγραφή των άλλων βιβλίων του δημοτικού, οι συγγραφικές ομάδες που ήταν υπεύθυνες για τα βιβλία των μαθηματικών φαίνεται να είχαν κάποια συνεργασία. Αυτό ήταν θετικό καθώς σήμαινε ως ένα βαθμό τουλάχιστον, κοινή αντιμετώπιση θεμάτων, ομοιότητες στη δομή των βιβλίων κλπ.
Από την άλλη όμως η ταυτόχρονη εισαγωγή των βιβλίων των μαθηματικών σε όλες τις τάξεις δημιούργησε πολλά προβλήματα. Σας θυμίζω το παράδειγμα της Β’ δημοτικού, όπου θεωρήθηκε ότι οι φετινοί μαθητές, είχαν διδαχθεί πέρσι τους αριθμούς ως το 100 ενώ η ύλη των παλιών βιβλίων έφτανε ως το 20, αφήνοντας έτσι ένα κενό δύσκολο να καλυφθεί.
Αυτό βέβαια είναι ένα ζήτημα που θα λυθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς οι μαθητές θα περνούν από την μια τάξη στην άλλη. Η πρώτη χρονιά φέτος ήταν δοκιμαστική για όλους, όπως ήταν δοκιμαστική και η εφαρμογή των νέων βιβλίων, αν και σε πανελλήνια έκταση.

Αφήνοντας τη γενική εικόνα θα επικεντρωθώ στο βιβλίο της Ε΄ δημοτικού κάνοντας πρώτα ορισμένες βασικές παραδοχές. Θα σας μιλήσω ως εκπαιδευτικός που κρίνει το συγκεκριμένο εγχειρίδιο ως εργαλείο εφαρμογής στην τάξη, δεχόμενη το αναλυτικό πρόγραμμα ως έχει, δεχόμενη επίσης την νέα προσέγγιση με την οποία παρουσιάζονται τα μαθηματικά στα βιβλία.
Το βιβλίο των μαθηματικών της Ε΄ δημοτικού κατά την κρίση πολλών εκπ/κών χαρακτηρίζεται ως αυτό που δημιουργεί τις περισσότερες απορίες και προβληματισμούς ως προς την εφαρμογή του στην τάξη και ως προς το αν τελικά επιτυγχάνονται οι στόχοι που θέτει.
Γνωρίζω ότι οι παρατηρήσεις που θα αναφέρω προέκυψαν από την εφαρμογή του βιβλίου σε συγκεκριμένη τάξη, με συγκεκριμένες ανάγκες, και άρα αντιπροσωπεύουν μια περιορισμένη εμπειρία. Παρόλα αυτά η δεκαετής εμπειρία μου στα σχολεία της ελληνικής επαρχίας με κάνει να πιστεύω ότι το συγκεκριμένο τμήμα στο οποίο δίδαξα φέτος δεν έχει κανένα λόγο να διαφέρει είτε θετικά είτε αρνητικά από άλλα αντίστοιχα τμήματα (όσον αφορά στο χώρο της επαρχίας τουλάχιστον). Εάν δε αναγνωρίσετε κοινά σημεία με τη δική σας εμπειρία τότε θα μπορούσε να πει κανείς ότι μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς.
Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί σε 4 κυρίως ενότητες:
γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με τους μαθητές
ζητήματα εγκυρότητας (κατά πόσο οι ασκήσεις του βιβλίου αντανακλούν με ακρίβεια τη θεωρία που βρίσκεται στο υπόβαθρο των βιβλίων) που άπτονται της καθημερινής πράξης
λάθη και παραλείψεις σε συγκεκριμένα κεφάλαια και ασκήσεις του βιβλίου και τέλος
4. τι λειτούργησε θετικά στην τάξη

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισα στην τάξη μου, αλλά που φαίνεται να είναι κοινό ζήτημα όπως προέκυψε από συζητήσεις με άλλους εκπαιδευτικούς, είναι το εξής:
1) Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο βιβλίο, είναι ιδιαίτερα δύσκολη για να γίνει κατανοητή από τα παιδιά. Οι μαθητές αρκετές φορές
α) αδυνατούσαν να κατανοήσουν τις εκφωνήσεις και τις επεξηγήσεις των ασκήσεων
Οι ίδιοι λένε: «Θέλει πιο αναλυτικά, δε μας εξηγεί. Δε μας τα εξηγεί πάρα πού καλά. Πού να τα καταλάβουμε;». «Πιο απλά να τα λέει.»
και
β) αδυνατούσαν να αναγνωρίσουν ότι αυτό που μόλις διάβασαν στο βιβλίο, ήταν αυτό ακριβώς που είχαν μόλις πριν λίγο διδαχθεί.
Ακούστε τον παρακάτω διάλογο ο οποίος πραγματοποιήθηκε μέσα στην τάξη, μετά την από την παρουσίαση ενός θέματος στον πίνακα και την ανάγνωση στη συνέχεια του αντίστοιχου κειμένου στο βιβλίο.
Μ- Δεν κατάλαβα τίποτα.
Μ- Ούτε και γω.
Δ- Είναι αυτό που κάναμε μόλις τώρα στον πίνακα.
Μ- Α. Και γιατί το λέει έτσι;

Η σκέψη βέβαια ότι η ανικανότητα του εκπ/κού μπορεί να είναι αυτή που ευθύνεται για το ότι τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν θα ήταν μια πιθανή εκδοχή. Μπορεί το εργαλείο-βιβλίο να είναι κατάλληλο αλλά ο μάστορας -εκπ/κος να μην ξέρει να το χειριστεί ειδικά την πρώτη χρονιά εφαρμογής. Ο λόγος όμως των παιδιών δεν μαρτυρεί κάτι τέτοιο: «Κυρία έτσι όπως μας τα λέτε εσείς στον πίνακα τα καταλαβαίνουμε. Όταν πάμε σπίτι και τα κοιτάμε, λέμε, αυτά κάναμε; Τίποτα δεν καταλαβαίνουμε.»

2) Η αδυναμία κατανόησης σημαίνει αυτομάτως ότι η εμπιστοσύνη των παιδιών στις ικανότητές τους κλονίζεται. Είναι γνωστό ότι η αυτοπεποίθηση που έχει το άτομο για τις ικανότητές του επηρεάζει αποφασιστικά την κωδικοποίηση και συγκράτηση της νέας γνώσης[1]. Για αρκετά από τα παιδιά οι δυσκολίες ήταν τόσες που είπαν:
«Επειδή τα άλλα βιβλία, δε μου φαίνονταν δύσκολα, και αυτό μου φάνηκε, σκέφτηκα ότι αυτό το χρόνο δεν κόβει το μυαλό μου πλέον». «Αυτό το βιβλίο μας κάνει να νιώθουμε άχρηστοι. Νιώθω ότι δεν αξίζω τίποτα».

3) Στο βιβλίο του δασκάλου για το κάθε μάθημα αναφέρεται ότι υπάρχει ένας κύριος διδακτικός στόχος ο οποίος όμως αναλύεται σε υπο-στόχους τρεις, τέσσερις, πέντε τη φορά. (Οι στόχοι σημειώνονται και στο κάτω μέρος της αριστερής σελίδας κάθε μαθήματος στο βιβλίο του μαθητή). Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι τελικά το κάθε μάθημα δεν πραγματεύεται ένα στόχο αλλά αρκετούς. Ακούστε μερικούς:
Μάθημα 16ο Σύγκριση – διάταξη κλασματικών μονάδων. Σύνθεση μονάδας αναφοράς, χρήση ομωνύμων και ετερωνύμων.
Μάθημα 25ο Διαχείριση σύνθετων γεωμετρικών σχημάτων. Ανάλυση και διατύπωση υποθέσεων. Εμβαδόν, ισεμβαδικά σχήματα.
Εδώ προκύπτουν δύο ζητήματα:
α) γνωρίζουμε από τη γνωστική ψυχολογία ότι όταν προσφέρονται πολλές πληροφορίες στους μαθητές και μάλιστα πολύ γρήγορα οι μαθητές δεν έχουν την ικανότητα να τις συγκρατήσουν όλες και ότι αντίθετα πρέπει να εστιάσουμε και να διατηρήσουμε την προσοχή τους σε συγκεκριμένες πληροφορίες κάθε φορά[2]. Τι λοιπόν θα πρωτοδιδάξουμε στα παιδιά και ποια από όλες είναι η σημαντική πληροφορία στην οποία θα πρέπει να εστιάσουμε και να διατηρήσουμε την προσοχή τους; Όταν μάλιστα το βιβλίο του δασκάλου αναφέρει με μαύρα γράμματα ότι «Στη νέα προσέγγιση, ο δάσκαλος δεν προχωράει σε επόμενο μάθημα αν τα παιδιά δεν κατέχουν τις προαπαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες».

β) Το συγκεκριμένο βιβλίο προωθεί τελικά μέσα από το ίδιο μάθημα πολλαπλούς στόχους. Όσο περισσότεροι οι στόχοι τόσες περισσότερες προαπαιτούμενες γνώσεις απαιτούνται από μέρους του μαθητή. Είναι προφανές ότι όσο περισσότεροι οι στόχοι και οι προαπαιτούμενες γνώσεις, τόσο πιο εξειδικευμένο είναι το βιβλίο. Όσο πιο εξειδικευμένο το βιβλίο, σε τόσο μικρότερο ποσοστό των μαθητών απευθύνεται.
Στο ελληνικό όμως δημόσιο δημοτικό σχολείο, απευθυνόμαστε σε ευρύ κοινό και όχι σε μια μειοψηφία μαθητών συγκεκριμένου τύπου. Στα ελληνικά δημόσια σχολεία φοιτούν μαθητές διαφορετικών επιπέδων και τα βιβλία θα πρέπει να απευθύνονται σε όλα τα παιδιά.
Οι μαθητές δεν τα αντιλαμβάνονται όλα αυτά με τον τρόπο ακριβώς που σας είπα. Λένε όμως: «150 πράγματα μαζί, δεν μπορούμε να τα τελειώσουμε όλα. έχει θέματα ένα σωρό», «Είναι πάρα πολλά σε ένα μάθημα». «Περιμένουν να τα μάθουμε όλα;». Επίσης λένε: «Μας βάζει άλλα αντί άλλων προβλήματα. Τα έχει μπερδεμένα. Δεν τα έχει με τη σειρά».

4) Ο χρόνος δεν επαρκεί για να βγει είτε η ύλη του μαθήματος είτε η ύλη του βιβλίου συνολικά. Στο βιβλίο του δασκάλου για κάθε μάθημα παρατίθεται ενδεικτικό διάγραμμα ροής. Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι από το μάθημα 21.
Ενδεικτικό διάγραμμα ροής
Φάσεις
Ενδεικτικές δραστηριότητες
Φάση α
Έλεγχος προαπαιτούμενων γνώσεων.
Φάση β
Ερώτηση αφόρμησης
Φάση γ
Δραστηριότητα – ανακάλυψη Εργασίες 1,2 του Β.Μ.
Φάση δ
Επισημοποίηση της νέας γνώσης – συμπέρασμα
Φάση ε
Εφαρμογή Εργασίες α,β, του Τ.Μ. Εμπέδωση εργασίες γ, δ του Τ.Μ.
Φάση στ
Επέκταση εργασία ε του Τ.Μ.

Αν διαιρέσει κανείς τα 45 λεπτά που διαρκεί η διδακτική ώρα εύκολα βρίσκει ότι η κάθε φάση έχει περιθώριο να διαρκέσει 7,5 λεπτά. Και η απορία μου είναι πώς ένας εκπαιδευτικός θα ανταποκριθεί σε αυτό το πρότυπο της νέας προσέγγισης, όταν λειτουργεί με βάση το παλιό καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα που προβλέπει πολύ συγκεκριμένους χρόνους.

5) Οι προβλεπόμενες από το βιβλίο του δασκάλου διδακτικές ώρες που πρέπει να αφιερωθούν στη διδασκαλία των ενοτήτων του βιβλίου του μαθητή αλλά και των βιβλίων εργασιών είναι περίπου 100. Σε ένα ετήσιο σύνολο 140 περίπου διδακτικών ωρών αποτελούν τα 2/3. Οι υπόλοιπες 40 ώρες σύμφωνα με το βιβλίο του δασκάλου προτείνεται να διατεθούν σε σχέδια εργασίας. Κατά τη γνώμη μου ο ρυθμός της ύλης, ακόμα κι αν αυτές οι 40 ώρες που υπολείπονται διατεθούν για την υποστήριξη των ενοτήτων, είναι ιδιαίτερα γρήγορος και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να προλάβουν οι μαθητές να αφομοιώσουν όσα πρέπει.
Μια ανησυχία φαίνεται να πηγάζει από την πλευρά των μαθητών: «θα έπρεπε να μας τα λένε απλά, γιατί του χρόνου θα πάμε έκτη. Και θα κάνουμε τα ίδια και δε θα θυμόμαστε τίποτα και πάλι από επαναλήψεις θα τα θυμηθούμε. Δεν προλαβαίνουμε να τα μάθουμε».Σε ερώτηση δε της εκπ/κού «Πώς σας κάνει να νιώθετε αυτό;» η απάντηση των μαθητών είναι «Πίεση. Μας πιέζουν».

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

1) Στο βιβλίο του δασκάλου σελ. 10 διαβάζουμε: «Οι νέες πληροφορίες που επεξεργάζεται ο μαθητής γίνονται γνώση όταν συνδέονται με τις προϋπάρχουσες γνώσεις του». Και βέβαια η προσπάθεια να ενταχθεί η νέα μαθηματική γνώση σε προϋπάρχοντα γνωστικά σχήματα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με τα παλιά βιβλία, όπου η γνώση διδόταν ξεκομμένη από οποιοδήποτε πλαίσιο. Στο σημείο αυτό έχουμε δύο παρατηρήσεις:
α) Σύμφωνα με την προαναφερθείσα φιλοσοφία στην αρχή κάθε κεφαλαίου θα βρούμε μια δραστηριότητα ανακάλυψη η οποία εντάσσεται σε κάποιο γνωστό για τους μαθητές πλαίσιο. Το πλαίσιο μπορεί να ποικίλει από το Λούνα Παρκ, το σινεμά, super market ως θέματα που αφορούν την Ε.Ε. όπως στο Μάθημα 14 όπου διδάσκουμε γρήγορες διαιρέσεις και πολ/σμούς με το 10, το 100 και το 1000. Αξίζει να σταθούμε στο συγκεκριμένο μάθημα και να πούμε ότι ο προτεινόμενος χρόνος διδασκαλίας είναι μόνο 1 διδακτική ώρα.
Στη δραστηριότητα ανακάλυψη παρουσιάζεται ο χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναγράφονται τα εξής:
Στις δραστηριότητες της ευέλικτης ζώνης τα παιδιά έκαναν σχέδιο εργασίας σχετικά με την ευρωπαϊκή ένωση. Οι αριθμοί που οδήγησαν την τάξη σε συζητήσεις ήταν:
Για τα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2003):
-πληθυσμός:453 εκατ. 685 χιλιάδες ή 453.685.000
- ετήσια αύξηση ορίου ηλικίας:
άντρες: 0,3 χρόνια γυναίκες: 0,2 χρόνια
- ετήσια αύξηση πληθυσμού: 1 εκατ. 403 χιλ. ή 1,403 εκατ.
- μαθητές/ σπουδαστές: 74 εκατ. 300χιλ. ή 74,3 εκατ.
- ετήσια μείωση πληθυσμού κάτω των 19 ετών: 1 εκατ. ή 1,0 εκατ.
- ποσοστό ανέργων: 1/10 του συνολικού πληθυσμού

Σίγουρα πρόκειται για ένα θέμα, που μπορεί να δώσει αφορμή για ενδιαφέρουσες συζητήσεις. (Π.χ. η φράση «ποσοστό ανέργων: 1/10 του συνολικού πληθυσμού» μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε για το πώς παράγονται τα στατιστικά αποτελέσματα).
Από εκεί και πέρα αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι στο βιβλίο του δασκάλου στο σημείο όπου αναγράφονται οι προαπαιτούμενες γνώσεις καμία αναφορά δε γίνεται σε τίποτα σχετικό με θέματα που αφορούν την Ε.Ε. ή τις προαναφερθείσες έννοιες. Το πλαίσιο φαίνεται θεωρείται ήδη γνωστό και μάλιστα να ανήκει στα γνωστικά σχήματα των μαθητών αφού εκεί πάνω θα χτίσουμε τη νέα γνώση. Όλα είναι έννοιες προφανώς απολύτως κατανοητές στα παιδιά που καλούνται στη συνέχεια να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «ποιος αριθμός σας έκανε εντύπωση και γιατί». Ο εκπ/κός αν θέλει να ακολουθήσει το βιβλίο θα πρέπει ή να εξηγήσει όλες αυτές τις έννοιες στα παιδιά ή να προχωρήσει χωρίς να υπάρχει ουσιαστική κατανόηση. Όσο για την εκφώνηση της άσκησης που έμμεσα οδηγεί στην αξιοποίηση των ωρών του μαθήματος της ευέλικτης ζώνης, δείχνει ότι οι ευθύνες για την ολοκλήρωση του μαθήματος απλώς μετατίθενται σε ένα άλλο μάθημα.

β) Ας έρθουμε όμως στη δεύτερη αντίρρηση γιατί ενώ γίνεται μια πραγματικά σημαντική προσπάθεια να συνδυαστεί η μαθηματική γνώση με την πραγματική ζωή, η προσπάθεια αυτή είναι κάποιες φορές απλώς επιφανειακή.
Στο τετράδιο του μαθητή τεύχος γ’ μάθημα 32 σελ. 10 άσκηση α’ διαβάζουμε:
Ο παππούς του Οδυσσέα φτιάχνει ένα σπιτάκι για το σκύλο του εγγονού του το οποίο καλύπτει το 1/160 του οικοπέδου διαστάσεων 20Χ14 μέτρα. Η ερώτηση στην οποία πρέπει να απαντήσουν τα παιδιά είναι τι διαστάσεις έχει η βάση του σπιτιού του σκύλου.
Αρχικά βλέποντας την εικόνα που συνοδεύει το πρόβλημα, σκέφτεται κανείς ότι πρόκειται για μια κατάσταση οικεία για τα παιδιά. Σε δεύτερη σκέψη ανακαλύπτει κανείς ότι ποτέ κάποιος δε θα διαιρούσε το εμβαδόν του οικοπέδου του για να βρει το εμβαδόν του σκυλόσπιτου. Αλλά ας αντιπαρέλθουμε για να πούμε ότι το εμβαδόν του σπιτιού βρίσκεται να είναι 1,75 τ.μ. Μετά βέβαια το σχεδιασμό της αντίστοιχης επιφάνειας στο πάτωμα της τάξης τα παιδιά σχολίασαν: «Καλά, τι σκύλο έχουν αυτοί;», «Αυτό το σκυλάκι θα βάλουν σε αυτό το σπίτι;», «Σκύλος μαμούθ!».


2) Ας εστιάσουμε τώρα στο κομμάτι της «αυτενέργειας» του μαθητή που το συγκεκριμένο εγχειρίδιο προσπαθεί να προωθήσει. Διαβάζουμε στο βιβλίο του δασκάλου ότι η διδασκαλία μέχρι τώρα γινόταν κυρίως μετωπικά, ενώ στη νέα προσέγγιση των μαθηματικών στοχεύουμε σε ένα μάθημα όπου οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά. Πράγμα βέβαια που είναι ζητούμενο.
Κατά τη γνώμη μου ρόλος του δασκάλου γίνεται αναγκαστικά καθοδηγητικός καθώς οι μαθητές δε φαίνεται να είναι ικανοί να προχωρήσουν μόνοι τους. Ορισμένες ασκήσεις είναι πολύ πέρα από τις δυνατότητές τους.
Γνωρίζουμε από έρευνες ότι η δυσκολία του έργου επηρεάζει τις συνέπειες της συνεργασίας. Σε έργα που είναι είτε κατανοητά ήδη από τον ένα συνεργάτη είτε αναμενόμενο να κατακτηθούν σύντομα, η συνεργασία συνήθως προωθεί τη μάθηση. Σε έργα που κανένα παιδί δεν κατανοεί και είναι πέρα από την υπάρχουσα γνώση και των δύο, η συνεργασία συχνά παράγει παλινδρόμηση ή μη βελτίωση της κατανόησης[3].
Ας δούμε όμως μία άσκηση από το μάθημα 21 Στατιστική – μέσος όρος, η οποία εισάγεται με το σύμβολο «εργασία με τον διπλανό», και για ποιους λόγους είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Συμπληρώνω τους αριθμούς έτσι ώστε ο μέσος όρος όλων των αριθμών να είναι:
15 5,8,11, …, …., …., …., ….
150 200, 190, …, …., …., …., …., ….

Παρατηρήσεις
α) Τα περισσότερα παιδιά για πρώτη φορά άκουγαν την έκφραση μέσος όρος, εκτός από κάποια που είχαν μεγαλύτερα αδέρφια στο Γυμνάσιο. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι οι μαθητές μέχρι και την τετάρτη δεν αξιολογούνται με αριθμητική βαθμολογία. Δεν ήταν λοιπόν σε θέση να γνωρίζουν επιπλέον διάφορες στρατηγικές υπολογισμού του Μ.Ο.
β) Η δραστηριότητα ανακάλυψη γινόταν με χρήση της στρατηγικής άθροισης όλων των αριθμών και διαίρεσής τους με το πλήθος των αριθμών αυτών
γ) η συγκεκριμένη εργασία απαιτεί για τη λύση της, χρήση άλλων στρατηγικών (δίνονται στο βιβλίο του δασκάλου σελ. 107). Εδώ γνωρίζω τον Μ.Ο. και το πλήθος των αριθμών και θέλω να βρω εκείνους τους αριθμούς που όταν διαιρεθούν με το γνωστό πλήθος τους θα μου δώσουν τον Μ.Ο. (το αντίστροφο δηλαδή)
Αναφέρω ότι κανένα από τα παιδιά δεν ήταν σε θέση να λύσει τη συγκεκριμένη άσκηση καθώς δεν μπορούσαν να δουν τη σύνδεση της άσκησης με τη δραστηριότητα – ανακάλυψη. Διαμαρτυρήθηκαν έντονα, άφησαν κάτω τα μολύβια και η άσκηση τελικά παρουσιάστηκε από την εκπαιδευτικό στον πίνακα.
Τα παιδιά δυστυχώς υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο επίπεδο δυσκολίας του βιβλίου. «Δεν μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας, αν δεν μας τα εξηγούσατε εσείς, τίποτα δεν θα καταλαβαίναμε».


3) Όσον αφορά το συμπέρασμα που παρατίθεται στο τέλος κάθε κεφαλαίου διαβάζουμε στο βιβλίο του δασκάλου: «Το κεφάλαιο κλείνει με το συμπέρασμα, του οποίου ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός. Το συμπέρασμα –με την προσεκτική μελέτη του σε ατομική και ομαδική βάση- δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να επισημοποιήσουν τη νέα γνώση, να διαπιστώσουν τυχόν παρερμηνείες που δε φάνηκαν νωρίτερα, να αποσαφηνίσουν τυχόν αδιευκρίνιστα σημεία και να επικεντρώσουν για άλλη μια φορά στο βασικό στόχο του κεφαλαίου…»
Προσωπικά μου φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί ουσιαστικά έβλεπα με μια ματιά τι έπρεπε να διδάξω. Όμως:
ο συμπυκνωμένος μαθηματικός λόγος με τον οποίο είναι γραμμένο το συμπέρασμα καθώς και τα πολλά παραδείγματα που δίνονται και που προκύπτουν από την πολλαπλότητα των στόχων που τελικά πραγματεύεται η κάθε ενότητα οδηγούν σε δύο ζητήματα:
α) οι μαθητές δυσκολεύονται να το κατανοήσουν και
β) δεν μπορούν πάντα να δουν τη σχέση ανάμεσα στο συμπέρασμα και στα όσα έχουν διδαχθεί.
Έτσι σχολιάζουν: «Μας βάζει πολλούς αριθμούς και μας μπερδεύει. Άλλα λέει στις ασκήσεις και άλλα στο συμπέρασμα», «Το μόνο που δεν καταλαβαίνω από όλο το μάθημα είναι το συμπέρασμα. Τα άλλα τα καταλαβαίνω από τον πίνακα».


ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ

Ας εστιάσουμε τώρα σε συγκεκριμένα μαθήματα για να δούμε πώς λειτούργησαν στην τάξη καθώς και λεπτομέρειες σε σχέση με λάθος εκφωνήσεις και παραλήψεις που υπάρχουν στο βιβλίο.

1) Μάθημα 7ο Δεκαδικοί αριθμοί – δεκαδικά κλάσματα
Προτεινόμενος χρόνος διδασκαλίας 2 διδακτικές.
Στο συγκεκριμένο μάθημα βρίσκουμε ένα πίνακα στον οποίο πέντε διαφορετικές χρηματικές ποσότητες θα πρέπει να καταγραφούν με συμμιγή, με ακέραιο, με κλάσμα, με διαίρεση και με δεκαδικό αριθμό. Στη δική μου τάξη χρειαστήκαμε 6 διδακτικές για να καλύψουμε την ύλη του βιβλίου του μαθητή και τις ασκήσεις του τετραδίου του μαθητή.

2) Μάθημα 22 έννοια του ποσοστού
Προτεινόμενος χρόνος διδασκαλίας μία διδακτική.
Μάθημα ενδεικτικό της πολλαπλότητας της ύλης. Στο μάθημα αυτό μέσα σε μία διδακτική ώρα τα παιδιά διδάσκονται την έννοια του ποσοστού επί τοις 100 και επί τοις 1000 και βέβαια πέντε διαφορετικούς τρόπους να το υπολογίζουν. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι μαθητές γνωρίζουν την έννοια του ποσοστού και μάλιστα κατέχουν και διαφορετικές στρατηγικές και κατά συνέπεια το ζητούμενο εδώ είναι ακριβώς η ανάδειξη των διαφορετικών στρατηγικών που χρησιμοποιούν τα παιδιά δυστυχώς ακόμα κι αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε 45 λεπτά.

3) Μαθήματα 30 – 31 Μετατροπές σε μονάδες μέτρησης μήκους.
Προτεινόμενος χρόνος διδασκαλίας από μία διδακτική ώρα.
Στο συμπέρασμα του κεφαλαίου 30 διαβάζουμε «Όταν θέλουμε να μετατρέψουμε μια μονάδα μέτρησης μήκους σε μικρότερη, πολλαπλασιάζουμε με 10,100, 1000 και δίνει τα σχετικά παραδείγματα.
Στο συμπέρασμα του κεφαλαίου 31 (που είναι το επόμενο μάθημα) διαβάζουμε «Όταν θέλουμε να μετατρέψουμε μια μονάδα μέτρησης μήκους σε μεγαλύτερη, διαιρούμε με 10,100, 1000 και δίνει πάλι τα ανάλογα παραδείγματα.
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο πρώτο μάθημα στο 30. στην άσκηση 2 όπου ζητείται να γίνουν μετατροπές. Η πρώτη μετατροπή και μάλιστα στο παράδειγμα είναι από δεκατόμετρα σε μέτρα δηλαδή ότι θα διδαχθεί στο επόμενο κεφάλαιο. Και ακολουθούν άλλες μετατροπές είτε προς τη μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη. Από χιλιόμετρο σε μέτρο, από εκατοστόμετρο σε μέτρο, από μέτρο σε εκατοστόμετρο, από δεκατόμετρο σε χιλιοστό και μέτρο…

4) Σε άλλα μαθήματα υπάρχουν λάθη στις εκφωνήσεις των ασκήσεων.
Για παράδειγμα στο τετράδιο του μαθητή, τεύχος γ΄, κεφάλαιο 30, άσκηση β, προσέξτε την εκφώνηση: «Σε ποιο από τα παρακάτω γεωμετρικά σχήματα α, β και γ χρησιμοποιήσαμε περισσότερα ξυλάκια για να σχηματίσουμε την περίμετρό τους, αν το μήκος από κάθε ξυλάκι είναι 15 χιλιοστά;»
Και εδώ αναρωτιέται κανείς αν τα ξυλάκια είχαν μήκος 20 χιλιοστά, ο αριθμός από τα ξυλάκια που αποτελούν την περίμετρο του κάθε σχήματος θα άλλαζε; Σε πιο απλά ελληνικά η ερώτηση για μένα έχει τόση μαθηματική λογική όση και η παρακάτω: «Σε ποια τάξη του σχολείου έχουμε περισσότερους μαθητές, αν οι μαθητές φοράνε μαύρες μπλούζες;»

5) Το παράρτημα του βιβλίου όπου υπάρχει υποστηρικτικό υλικό για ορισμένες από τις ενότητες είναι ελλιπές. Το υλικό για παράδειγμα που απαιτείται για τις βιωματικές δραστηριότητες των μαθημάτων 33 και 35 δεν υπήρχε στο παράρτημα του βιβλίου.


ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΕΤΑΡΤΗ

Η -περισσότερο ή λιγότερο έστω επιτυχημένη- προσπάθεια ένταξης των μαθηματικών εννοιών σε ένα πραγματικό πλαίσιο ζωής που να έχει νόημα για το παιδί αποτελεί κατά τη γνώμη μου ένα σημαντικό βήμα. Εκφράστηκε δε από μία ποικιλία ασκήσεων που σε κάποιες περιπτώσεις κίνησαν το ενδιαφέρον των μαθητών.
Ο πίνακας αυτό - αξιολόγησης που συμπληρώνεται από τα παιδιά και ο οποίος παρατίθεται στο τέλος κάθε επαναληπτικού μαθήματος θα πρέπει να τοποθετηθεί στα θετικά του βιβλίου καθώς απαιτεί και εισάγει σε μεταγνωστικού τύπου δεξιότητες. Οι μαθητές μπορεί βέβαια να έγραφαν γενικόλογες μάλλον παρατηρήσεις αλλά η συμπλήρωση του πίνακα μας έδωσε τη δυνατότητα να συζητήσουμε κάποια σημεία που δυσκολεύτηκαν καθώς και τι άρεσε στα παιδιά και τι όχι.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα, (εμφανίζονται μέσα σε κόκκινα πλαίσια στο βιβλίο) αρέσουν πολύ στους μαθητές και πραγματικά συνεισφέρουν στην κατανόηση των μαθηματικών εννοιών. Θα έπρεπε ίσως το βιβλίο να εμπλουτιστεί περισσότερο, αλλά να υπολογίζονται στον πραγματικό τους χρόνο.
Ακόμα υπάρχουν νέες διαθεματικού τύπου πληροφορίες που συνδυάζουν γνωστικά αντικείμενα οι οποίες κίνησαν το ενδιαφέρον των μαθητών. Παραδείγματα αποτελούν στα μαθήματα 30 πληροφορίες που εμφανίζονται σε άσκηση του βιβλίου του μαθητή που αφορούν είδη του ζωικού βασιλείου και στο μάθημα 31 οι αναφορές για το ψηλότερο βουνό και το βαθύτερο σημείο των ελληνικών θαλασσών. Τέτοιου τύπου πληροφορίες θεωρήθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες από τα παιδιά.
Πολλές από τις εικόνες που υπάρχουν στο βιβλίο βοηθούν στην κατανόηση των μαθηματικών εννοιών. Αυτό το αντιλαμβάνονται οι μαθητές οι οποίοι δηλώνουν ότι «κάποιες εικόνες βοηθάνε, κάποιες όμως είναι άχρηστες» πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στον τομέα της υποστήριξης της κατανόησης μέσω αναπαραστάσεων στο χώρο.

Τελειώνοντας αποδεσμεύω τη σκέψη μου από το συγκεκριμένο βιβλίο και με τη διπλή ιδιότητα της εκπ/κού και της συγγραφέα θεωρώ σημαντικό να πω τα παρακάτω:
Πιστεύω ότι με τους συναδέλφους εκπ/κούς που έγραψαν το συγκεκριμένο βιβλίο μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για τη μόρφωση των παιδιών αυτού του τόπου. Γνωρίζοντας δε η ίδια τις απαιτήσεις της συγγραφής ενός βιβλίου οφείλω να πω ότι η κριτική από πλευράς μου εμπεριέχει κατανόηση των δυσκολιών που μπορεί να συνάντησαν οι συγγραφείς του.
Επίσης θεωρώ ότι πραγματική αλλαγή στην εκπ/ση δεν έχουμε όταν αλλάζουμε ένα ή περισσότερα βιβλία αλλά όταν έχουμε ριζικές αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα. Ακόμα θα ήθελα να θυμίσω ότι οι σχολικές και εκπ/κές πρακτικές που ασκεί μια κοινωνία έχουν δραματικές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων. Σε μια τεχνολογική κοινωνία, στην οποία η κοινωνική πρόοδος βασίζεται στην εκπ/ση, οι διαμάχες και οι διεκδικήσεις για το ποιος είναι ή δεν είναι ευφυής είναι θεμελιώδους σημασίας και μπορούν να προσδιορίσουν το είδος της εκπ/σης που προσφέρεται μέσα στην κοινωνία. Θέλω να πιστεύω ότι δεν οδηγούμαστε σε ένα διαχωρισμό των ευφυών ή απλώς κοινωνικά ευνοημένων ατόμων από τα μη ευφυή ή μη ευνοημένα άτομα από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, ούτε ότι προσπαθούμε με κάποιο τρόπο να πείσουμε τους μαθητές μας να εντάξουν τον εαυτό τους μόνοι τους σε μία από αυτές τις κατηγορίες από τα μικράτα τους.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Περίληψη εισήγησης

Κούτρα Μαρίνα, Βασίλης Γαλανούλης, δάσκαλοι Δημοτικού σχολείου, εκπρόσωποι του Συλλόγου «Μίλτος Κουντουράς»
«Τα νέα βιβλία των Μαθηματικών του Δημοτικού Σχολείου»

Παρόλη την προσπάθεια συγγραφής των νέων διδακτικών εγχειριδίων σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις για τα μαθηματικά περιβάλλοντα, οι ασκήσεις των βιβλίων δεν αντανακλούν με ακρίβεια τη θεωρία η οποία βρίσκεται στο υπόβαθρό τους, γεγονός το οποίο τελικά δεν ανανέωσε την καθημερινή διδακτική πράξη. Πραγματεύονται μέσα από κάθε μάθημα πολλαπλούς στόχους με συνέπεια να παρατηρείται αναντιστοιχία ανάμεσα στους προτεινόμενους χρόνους διδασκαλίας και στον πραγματικό. Ακόμα είναι γραμμένα σε γλώσσα που είναι ιδιαίτερα δύσκολη για να γίνει κατανοητή από τους μαθητές, γεγονός το οποίο κλονίζει την εμπιστοσύνη των παιδιών στις ικανότητές τους και δυσχεραίνει τη μάθηση.

«Τα νέα βιβλία των Μαθηματικών της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου»
Κούτρα Μαρίνα, Βασίλης Γαλανούλης, δάσκαλοι Δημοτικού σχολείου, εκπρόσωποι του Συλλόγου «Μίλτος Κουντουράς»


Παρόλη την προσπάθεια συγγραφής των νέων διδακτικών εγχειριδίων σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις για τα μαθηματικά περιβάλλοντα, οι ασκήσεις των βιβλίων δεν αντανακλούν με ακρίβεια τη θεωρία η οποία βρίσκεται στο υπόβαθρό τους. Από τη μια η προσπάθεια να ενταχθεί η νέα μαθηματική γνώση σε προϋπάρχοντα γνωστικά σχήματα ακυρώνεται, καθώς επιχειρείται μέσω δραστηριοτήτων ανακάλυψης, οι οποίες όμως δε εντάσσονται πάντα σε γνωστά για τους μαθητές πλαίσια[4]. Από την άλλη ενώ γίνεται μια πραγματικά σημαντική προσπάθεια να συνδυαστεί η μαθηματική γνώση με την πραγματική ζωή, η προσπάθεια αυτή παραμένει απλώς επιφανειακή[5].
Το βιβλίο του μαθητή προωθεί μέσα από κάθε μάθημα πολλαπλούς στόχους κάτι το οποίο έχει πολλαπλές συνέπειες για την καθημερινή διδακτική πράξη. Έτσι:
α) παρατηρείται αναντιστοιχία ανάμεσα στους προτεινόμενους χρόνους διδασκαλίας και στον πραγματικό,
β) έρχεται σε αντίθεση με τα πορίσματα της γνωστικής ψυχολογίας που πρεσβεύει ότι όταν προσφέρονται πολλές πληροφορίες στους μαθητές και μάλιστα πολύ γρήγορα οι μαθητές δεν έχουν την ικανότητα να τις συγκρατήσουν όλες και ότι αντίθετα πρέπει να εστιάσουμε και να διατηρήσουμε την προσοχή τους σε συγκεκριμένες πληροφορίες κάθε φορά[6]. και
γ) φαίνεται να απευθύνεται σε μία μειοψηφία μόνο μαθητών συγκεκριμένου τύπου και όχι στο ευρύ μαθητικό κοινό, καθώς πρόκειται τελικά για ένα βιβλίο το οποίο, ακριβώς επειδή προωθεί πολλαπλούς στόχους, απαιτεί πολλές προαπαιτούμενες γνώσεις από μέρους του μαθητή και άρα απευθύνεται σε μικρό μόνο ποσοστό μαθητών.
Στο βιβλίο του δασκάλου επίσης αναφέρεται ότι στόχος είναι να προωθηθεί η αυτενέργεια των μαθητών και η συνεργατική μάθηση. Όμως οι ασκήσεις που εισάγονται με το σύμβολο της συνεργασίας είναι από τις δυσκολότερες του βιβλίου[7] αγνοώντας τα πορίσματα ερευνών που δείχνουν με ποιο τρόπο η δυσκολία του έργου επηρεάζει τις συνέπειες της συνεργασίας. ΄Έτσι ενώ γνωρίζουμε ότι σε έργα που είναι είτε κατανοητά ήδη από τον ένα συνεργάτη είτε αναμενόμενο να κατακτηθούν σύντομα, η συνεργασία συνήθως προωθεί τη μάθηση, γνωρίζουμε, επίσης, ότι σε έργα που κανένα παιδί δεν κατανοεί και είναι πέρα από την υπάρχουσα γνώση και των δύο, η συνεργασία συχνά παράγει παλινδρόμηση ή μη βελτίωση της κατανόησης[8].

Όσο αφορά τη γλώσσα που έχει χρησιμοποιηθεί μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι τα νέα βιβλία των μαθηματικών είναι γραμμένα σε γλώσσα που είναι ιδιαίτερα δύσκολη για να γίνει κατανοητή από τους μαθητές. Οι μαθητές πολλές φορές αδυνατούν να κατανοήσουν τόσο τις εκφωνήσεις και τις επεξηγήσεις των ασκήσεων όσο και να αναγνωρίσουν ότι αυτό που μόλις διάβασαν στο βιβλίο, ήταν αυτό ακριβώς που είχαν μόλις πριν λίγο διδαχθεί. Γνωρίζουμε ότι η αδυναμία κατανόησης σημαίνει αυτομάτως ότι η εμπιστοσύνη των παιδιών στις ικανότητές τους κλονίζεται. Γνωρίζουμε επίσης ότι η αυτοπεποίθηση που έχει το άτομο για τις ικανότητές του επηρεάζει αποφασιστικά την κωδικοποίηση και συγκράτηση της νέας γνώσης[9]. Για αρκετά από τα παιδιά οι δυσκολίες ήταν τόσες που είπαν: «Επειδή τα άλλα βιβλία, δε μου φαίνονταν δύσκολα, και αυτό μου φάνηκε, σκέφτηκα ότι αυτό το χρόνο δεν κόβει το μυαλό μου πλέον». «Αυτό το βιβλίο μας κάνει να νιώθουμε άχρηστοι. Νιώθω ότι δεν αξίζω τίποτα».
Τελικά οι μαθητές υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο επίπεδο δυσκολίας του βιβλίου και ο ρόλος του δασκάλου γίνεται αναγκαστικά καθοδηγητικός, γεγονός το οποίο δεν ανανέωσε την καθημερινή διδακτική πράξη.
[1] Κολιάδης, Ε.Α. (2002) Γνωστική ψυχολογία, γνωστική νευροεπιστήμη και εκπαιδευτική πράξη Αθήνα σελ 372
[2] Κολιάδης, Ε.Α. (2002) Γνωστική ψυχολογία, γνωστική νευροεπιστήμη και εκπαιδευτική πράξη Αθήνα σελ 425
[3] Siegler, R.S. (2006) Πώς σκέφτονται τα παιδιά. (Επιμ. Σ. Βοσνιάδου) Αθήνα : Gutenberg σελ 462
[4] βλ. π.χ. βιβλίο μαθητή, μάθημα 14
[5] βλ. π.χ. τετράδιο μαθητή, τεύχος γ, μάθημα 32, άσκηση α, σελ. 10
[6] Κολιάδης, Ε.Α. (2002) Γνωστική ψυχολογία, γνωστική νευροεπιστήμη και εκπαιδευτική πράξη Αθήνα σελ 425
[7] βλ. π.χ. βιβλίο μαθητή, μάθημα 21, εργασία α και τετράδιο μαθητή, τεύχος γ, άσκηση η, σελ. 23
[8] Siegler, R.S. (2006) Πώς σκέφτονται τα παιδιά. (Επιμ. Σ. Βοσνιάδου) Αθήνα : Gutenberg σελ 462
[9] Κολιάδης, Ε.Α. (2002) Γνωστική ψυχολογία, γνωστική νευροεπιστήμη και εκπαιδευτική πράξη Αθήνα σελ 372

ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί εισήγηση στο συνέδριο:
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,
το οποίο πραγματοποιήθηκε από 27 - 29 Απριλίου 2007 στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Του Χριστόπουλου Παναγιώτη, δασκάλου
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται από τους κυβερνώντες ο όρος μεταρρύθμιση για να περιγράψει αλλαγές που φιλοδοξεί ο εκάστοτε υπουργός παιδείας να επιφέρει σε κάποια ή και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο όρος αυτός δε θα μπορούσε λοιπόν να λείπει από την τελευταία απόπειρα μεταβολών που προσπαθεί να πραγματοποιήσει η σημερινή ηγεσία του ταλαίπωρου αυτού υπουργείου.
Τα νέα βιβλία του Δημοτικού και του Γυμνασίου αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φανεί πως η κυβέρνηση διακρίνεται, ιδιαίτερα προς την κοινή γνώμη, από συνέπεια, θέληση και αποφασιστικότητα για την προώθηση τέτοιων αλλαγών. Η ίδια αισιοδοξία διαφαίνεται και από την ανάγνωση κειμένων που προέρχονται από εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν κυρίως στη συγγραφή των νέων βιβλίων:
Γράφει σχετικά η κ. Α.Ιορδανίδου, επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας των βιβλίων Γλώσσας Ε΄ και Στ΄ δημοτικού:
«Ύστερα από περίπου 25 χρόνια, τα βιβλία για το γλωσσικό μάθημα στο Δημοτικό αλλάζουν. Τα νέα βιβλία υλοποιούν το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, που ορίζει γενικότερα το παιδαγωγικό – διδακτικό πλαίσιο και ειδικότερα το περιεχόμενο και τους στόχους του σχολικού μαθήματος. Η διδακτική προσέγγιση που υιοθετείται είναι αυτή που επικρατεί διεθνώς (και στην Ελλάδα επικρατεί εδώ και χρόνια στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο): κειμενοκεντρική–επικοινωνιακή. Το μάθημα της γλώσσας δεν εστιάζεται στην κατανόηση του νοήματος («τι λέει το κείμενο») αλλά στην αναγνώριση του είδους του κειμένου και στον εντοπισμό του λειτουργικού του ρόλου («γιατί έχει αυτή τη μορφή το περιεχόμενο, για ποιο λόγο έχει παραχθεί»). Επομένως, αντί να διδάσκονται οι μαθητές σχεδόν αποκλειστικά λογοτεχνικά κείμενα, όπως γινόταν με τα προηγούμενα βιβλία, διδάσκονται ποικίλα είδη, από τη λογοτεχνική αφήγηση μέχρι τη δημοσιογραφική περιγραφή, τις προσκλήσεις, τις οδηγίες και την επιχειρηματολογία».
Και παρακάτω: «΄Οπως γίνεται αντιληπτό, δεν πρόκειται απλώς για εισαγωγή νέου διδακτικού υλικού. Πρόκειται για αλλαγή στάσης απέναντι στο σχολικό μάθημα, απέναντι στους τρόπους διαχείρισης και μετάδοσης της γνώσης».
(Μία γενική άποψη είναι ότι λίγα εφαρμόζονται από τη διαθεματικότητα ως μέθοδος διδασκαλίας, ενώ ορισμένα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για την ηλικία των μαθητών. Αντίθετα, πολλά βιβλία είναι ωραία εικονογραφημένα, με κείμενα που γοητεύουν τα παιδιά, ενώ θετικό είναι ότι μειώθηκε ο όγκος των τευχών.)
Α. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Έτσι λοιπόν έχουμε μία στροφή προς την κειμενοκεντρική – επικοινωνιακή προσέγγιση, η οποία εφαρμοζόταν στο λύκειο και τώρα διαχέεται και στο δημοτικό. Όμως εδώ οι γνώμες διίστανται: Ο κ.Ματσαγγούρας, στο βιβλίο του «Κειμενοκεντρική προσέγγιση του γραπτού λόγου, σελ.326, εκδ.Γρηγόρης 2003),αναφέρει: «Τα αφηγηματικά κείμενα είναι ευκολότερα, γι αυτό και κατάλληλα για τη συγκεκριμένη ηλικία , τα περιγραφικά κείμενα ακολουθούν αλλά με μεγάλη διαφορά στον βαθμό δυσκολίας.» Να τονιστεί μάλιστα πως τα λογοτεχνικά κείμενα στα σημερινά βιβλία γλώσσας εγγίζουν σύμφωνα με τους συγγραφείς τους το φτωχό: 40%. Και τα υπόλοιπα κείμενα τι είναι;
Τα περισσότερα κείμενα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε σε όλες τις προηγούμενες εκδόσεις, δεν έχουν λογοτεχνική αξία, αλλά είναι κείμενα πεζά, πολλές φορές κείμενα του διαδικτύου ή αποσπάσματα από εφημερίδες και περιοδικά αμφιβόλου ποιότητας, συνεντεύξεις και διαφημίσεις, τα οποία δεν εμπνέουν, δεν συγκινούν ούτε τους μαθητές ούτε τους δασκάλους. Αυτό κατά συνέπεια δυσχεραίνει και αυτή την πνευματική και συναισθηματική προσέγγιση που πρέπει να υπάρχει κατά τη διαδικασία του μαθήματος, εάν θέλουμε το σχολείο να είναι κάτι παραπάνω από μια απλή και ψυχρή αναφορά - μετάδοση γνώσεων και διαδικασιών.
Έχει χαθεί δηλαδή με τα νέα βιβλία η ουσία της πραγματικής εκπαίδευσης, έχει εξοβελιστεί η φαντασία, το απρόοπτο, η δράση, η αγωνία, η δημιουργία και έχουν αντικατασταθεί με το προβλέψιμο, το αυτονόητο, το μιμητισμό, την απλή εκμάθηση τεχνικών συχνά αχρείαστων και περιττών, το άτονο, το ανούσιο.
Β. ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ. Στα νέα βιβλία απουσιάζουν κείμενα κοινωνικού προβληματισμού, κείμενα που θα αναφέρονται στα μεγάλα σήμερα προβλήματα της ανθρωπότητας όπως είναι η ανεργία, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, τα εργατικά δικαιώματα, ο συνδικαλισμός, ο αγώνας για την επιβίωση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τη φτώχεια και την οικονομική εξαθλίωση, για την εγκατάλειψη του λεγόμενου τρίτου κόσμου και τη λιμοκτονία στη οποία είναι καταδικασμένοι εκατομμύρια άνθρωποι και κυρίως παιδιά; Επίσης απουσιάζουν οι άμεσες αναφορές σε μειονότητες όπως: τσιγγάνοι, οικονομικοί μετανάστες, πρόσφυγες.
Αντίθετα, στα προηγούμενα βιβλία υπήρχε μια πληθώρα τέτοιων κειμένων. Ας θυμηθούμε: α)Το ένα δάκρυ για τον μπαρμπα-Τζίμη, της Θεανώ Παπάζογλου- Μάργαρη, Γλώσσα Ε’, 2ο μέρος: Ένα σημαντικό κείμενο που διαπραγματεύεται τους αγώνες των εργαζομένων για την κατάκτηση του οχταώρου στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αμερική με πρωταγωνιστή ένα μετανάστη Έλληνα Έλληνα συνδικαλιστή, τον μπαρμπα- Τζίμη.
β) «Τα μεταλλεία του Λαυρίου», Έλενα Χατζηιωάννου, Γλώσσα Στ’, 4ο μέρος: Η συγγραφέας αναφέρεται στις άθλιες συνθήκες εργασίες από την αρχαία εποχή ως τα νεότερα χρόνια, στις απεργίες και στις εξεγέρσεις των νεότερων σκλάβων- μεταλλωρύχων στο Λαύριο.γ) «Το στοιχειό», Νότη Περγιάλη, Γλώσσα Ε’, 2ο μέρος): Το κείμενο αφορά τη λειτουργία ενός εργοστασίου- στοιχειού σε μια υποβαθμισμένη περιοχή και πώς φαίνεται στα μάτια ενός μικρού παιδιού, του οποίου ο πατέρας εργάζεται στο εργοστάσιο αυτό μέσα σε άθλιες συνθήκες.
Επίσης υπήρχαν κείμενα για τη μετανάστευση, τους φυλακισμένους, τους αστέγους της Νέας Υόρκης, τους πολιτικούς πρόσφυγες, τους οδοκαθαριστές κλπ.
Γ. ΑΠΟΥΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ.
Στα νέα βιβλία της Γλώσσας είναι εμφανής και η έλλειψη θεατρικών κειμένων (υπάρχουν μόνο δύο κείμενα εθνικοπατριωτικού περιεχομένου στη Στ΄ Δημοτικού και αυτά παρμένα από περιοδικό (παράθυρο στην εκπαίδευση). Τον καιρό που λέμε πως εισάγεται η διαθεματικότητα στην εκπαίδευση, από τα βιβλία της γλώσσας εξοβελίζονται τα θεατρικά κείμενα. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως το θέατρο αποκτά το δικό του μάθημα: τη θεατρική αγωγή. Μα ποια είναι περισσότερο διαθεματικά κείμενα από αυτά του θεάτρου; Ποιο άλλο μάθημα μπορεί να συνδεθεί πιο άμεσα με τη Θεατρική Αγωγή πέρα από τη Γλώσσα; Είναι πράγματι απορίας άξια αυτή η ανακολουθία και αντίφαση…
Κι όλα αυτά, όταν στα προηγούμενα βιβλία υπήρχαν πολλά θεατρικά κείμενα, σωστά επιλεγμένα και κατεξοχήν ποιοτικά όπως: Η ειρήνη του Αριστοφάνη, το Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ, ο Μορμόλης του Ράϊνερ Χάχφελντ κ.ά.,αρκετά κείμενα του Καραγκιόζη σε όλες τις τάξεις.
Δ. ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΥ (ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΛΠ.).
Αντίθετα με όλα τα προηγούμενα σε όλα τα βιβλία υπάρχει πληθώρα κειμένων διαφημιστικών ή κειμένων που προέρχονται από το χώρο της αγοράς και της κατανάλωσης. Και όλα αυτά εισάγονται με το σκεπτικό του επικοινωνιακού χαρακτήρα της μάθησης και τη μάθηση μέσα από τις καθημερινές εμπειρίες του παιδιού. Αλλά και όταν αναφέρονται στη διαφήμιση και στην προστασία του καταναλωτή, αυτό γίνεται επιδερμικά, χωρίς ο μαθητής να μπορεί να αποκτήσει μηχανισμούς άμυνας και αφού ο μαθητής έχει βομβαρδιστεί πριν και μέσα από το σχολικό βιβλίο με εκατοντάδες κείμενα ενταγμένα στη σφαίρα και στην ιδεολογία του καταναλωτισμού.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα, τα οποία σταχυολογεί ο κ. Γιάννης Τζήκας, Σχολικός Σύμβουλος Α/βαθμιας Εκπ/σης:
α). Στη σελίδα 78, τεύχος β’, του μαθητή της Ε’, και στο κεφάλαιο με τίτλο «Ένα ηλεκτρονικό ποδοσφαιράκι», υπάρχει αφίσα που διαφημίζει το παιχνίδι «Play Stasion 2» της γνωστής εταιρείας Sony (Δ2) και από κάτω αναλύεται το πώς παίζεται το ηλεκτρονικό ποδοσφαιράκι στον Η/Υ με αντίπαλους ευρωπαϊκές εθνικές ποδοσφαιρικές ομάδες, απ’ αφορμή την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου το 2004 από την Εθνική Ελλάδας. Το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» (3-8-06) και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και από δημοσιογράφους, τόσο για την άκριτη στάση με την οποία παρουσιάζεται το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό παιχνίδι- καθώς ο ρόλος των ηλεκτρονικών παιδιών στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών είναι αμφιλεγόμενος- όσο και για την απροκάλυπτη διαφήμιση της συγκεκριμένης εταιρείας.
Β) Στην ενότητα 4 του α’ τεύχους του μαθητή της ΣΤ’ με θέμα τη «Διατροφή» επιλέγεται να διδαχτούν οι μαγειρικές συνταγές, με προτεινόμενη μαγειρική συνταγή (εκτός των άλλων, παραδοσιακών κλπ.) της κας Βέφας Αλεξιάδου, (Δ3) και με παραπομπή, παρακαλώ, στο βιβλίο της γνωστής τηλεμαγείρισσας (η οποία τελευταία άνοιξε και αλυσίδα καταστημάτων).
Γ) Επίσης στα κείμενα των βιβλίων της Ε’ και της Στ’ γίνεται μια υπέρμετρη προβολή του ένθετου παιδικού περιοδικού «ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ» της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (Δ4-Δ8). Αυτό, αν μη τη άλλο, κινεί την υποψία μας, καθώς υπάρχουν σχετικές παραπομπές (περίπου 20, όταν οι παραπομπές σ’ άλλα έντυπα δεν ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση τις 2-3) στις περισσότερες διδακτικές ενότητες των βιβλίων, και των δυο τάξεων, και πίσω από το παιδικό ένθετο υπάρχει ολόκληρη εκδοτική επιχείρηση, αλλά και περιοδικό με τον ίδιο τίτλο, της ίδιας επιχείρησης, που κυκλοφορεί στην αγορά. Υπόψη ότι οι «Ερευνητές» διαθέτουν και club και μ’ αυτή τη διαφήμιση θα «αυγατίζουμε» σίγουρα για χρόνια πολλά τα μέλη του! Τι έχει να πει η συγγραφική ομάδα αλλά και το Π.Ι. γι αυτή τη «σκανδαλώδη» διαφήμιση;
Κι όλα αυτά όταν οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι καθηλωμένοι στο πιο χαμηλό αγοραστικό επίπεδο τουλάχιστον των τελευταίων 50 χρόνων.
Προφητικά γράφει ο Μίλτος Κουντουράς το 1923, στο Κλείστε τα σχολειά (Δ9): «Το κράτος εξάλλου ας θελήσει επιτέλους να σκεφτεί ότι δεν είναι επιχειρηματίας, που το σχολειό είναι απλώς ένα μαγαζί του κι ο δάσκαλος ο υπάλληλος του μαγαζιού αυτού ! Το σχολειό δεν είναι εμπορική επιχείρηση, αλλά ένας δονούμενος νεφελόκοσμος κι ο δάσκαλος ο μικρός θεός μιας πραγματικής δημιουργίας ! Κι αν το κράτος εξακολουθήσει να κάνει εμπορικούς υπολογισμούς και ν' αναγκάζει το δάσκαλο έστω και μια στιγμή της μέρας του να ξοδεύει έξω απ' το σχολείο για τη διατροφή του, έ τότε αλλίμονο στα νιάτα αυτά που μπαίνουνε σε τέτοια εμπορικά καταστήματα»!

Ε. ΒΙΒΛΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Τα βιβλία της γλώσσας για την πρώτη γραφή και ανάγνωση (Α΄ Δημοτικού) κατά γενική ομολογία συναδέλφων εκπαιδευτικών, παρά τον θόρυβο, επιτυγχάνουν ελάχιστα όσον αφορά στην επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων που υποτίθεται ότι υπηρετούν και σαφώς καταφέρνουν πολύ λιγότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα εγχειρίδια. Τα παιδιά δυσκολεύονται να διαβάσουν, τα κείμενα είναι ανούσια, απουσιάζουν οι πρότυπες λέξεις, στις παρουσιάσεις των γραμμάτων χρησιμοποιούνται λέξεις εντελώς τυχαία - οι οποίες το νέο γράμμα το περιέχουν συχνά όχι στην αρχή αλλά στη μέση-, η ορθογραφία δεν ακολουθεί μια λογική κλιμάκωση όσον αφορά στο βαθμό δυσκολίας της και γενικά οι νέοι μαθητές, οι γονείς τους αλλά και οι δάσκαλοι ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο, Αυτό σίγουρα μας θυμίζει την περίφημη παροιμία περί του «κασίδη το κεφάλι». Τελικά οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι λιλιπούτειοι μαθητές της Α΄ Δημοτικού, αφού τα βιβλία αυτά απ’ ότι φαίνεται δεν έτυχαν της ανάλογης δοκιμαστικής εφαρμογής σε σχολεία διαφορετικών περιοχών και κοινωνικών ομάδων.
Γράφουν σχετικά οι δασκάλες: Γραμματά Ρέα, Δερμιτζάκη Ευαγγελία,και Σακελλάρη Μαρία: «Η αποστήθιση αποκτά επιστημονική εγκυρότητα με την επαναφορά της ολικής μεθόδου για τη μάθηση της πρώτης ανάγνωσης και γραφής στην Α΄ τάξη. Μια μέθοδος που, αν και τη δεκαετία του ’70 είχε ερείσματα προερχόμενη από τις αγγλόφωνες χώρες, έχει κριθεί ακατάλληλη για την ελληνική γλώσσα και η οποία οδηγεί σε αναλφαβητισμό όσα παιδιά δυσκολεύονται. Αλλά και η αναλυτικο-συνθετική μέθοδος παρουσιάζεται στο βιβλίο με σημαντικές ελλείψεις -καθόλου τυχαία- χωρίς το υποστηρικτικό υλικό που είναι απαραίτητο (πρότυπες λέξεις καρτέλας), το οποίο καλούνται οι δάσκαλοι να το προμηθευτούν από τους εκδοτικούς οίκους και που τις περισσότερες φορές δεν έχει καμιά σχέση με τα μαθήματα του βιβλίου.
Πρόβλημα εντοπίζεται επίσης και στη σηματοδότηση που προσπαθεί να κάνει το βιβλίο ως προς το είδος εργασιών που θα συναντά ο μαθητής στις επόμενες σελίδες μέσω ενός υπομνήματος στην αρχή του βιβλίου (βλ. Δ10). Σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται το ίδιο σαλιγκάρι και η μόνη διαφορά που εντοπίζεται είναι στις μικροσκοπικές σημαιούλες που κρατά, οι οποίες ανάλογα με την εργασία έχουν διαφορετικά χρώμα. Η Κατερίνα Δημητριάδου, λέκτορας στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υποστηρίζει σχετικά σε άρθρο της στο περιοδικό ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, τ. 148, σελ. 77-78: « Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι οι συμβολισμοί των εικόνων του Υπομνήματος στο εν λόγω εγχειρίδιο είναι δυνατό να παραπλανήσουν τον αναγνώστη, καθώς υπάρχει δυσαρμονία νοήματος ανάμεσα: α) στην αντίληψη της κάθε εικόνας και στην ανάγνωση της εκφώνησης που τη συνοδεύει και β) στις νοηματοδοτήσεις και συνδηλώσεις που προκύπτουν από τα μηνύματα – σύμβολα των εικόνων. Αυτό ισχύει τόσο για τις φιγούρες όσο και για τα χρώματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν μονοσήμαντες αντιστοιχίσεις ως προς το νόημα που υποτίθεται ότι αποδίδουν».
Επίσης εμφανής είναι στα κείμενα του βιβλίου (ειδικά στην αρχή του βιβλίου) μια τάση μικρομεγαλισμού. Στην προσπάθεια αυτή των συγγραφέων συχνά καταλήγουμε σε κωμικοτραγικά αποτελέσματα.
Για παράδειγμα: Το ότι γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν τα νέα βιβλία με την καθημερινή εμπειρία του παιδιού φαίνεται χαρακτηριστικά από τα πρώτα μαθήματα του μαθητή στο Δημοτικό Σχολείο (η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται) και συγκεκριμένα στο πρώτο τεύχος της Γλώσσας της Α’ δημοτικού, όπου ο μαθητής μαθαίνει τις πρώτες βασικές του λέξεις και συλλαβές: (βλ. Δ11).
Έτσι στη προσπάθεια των συγγραφέων να διδάξουν μαζί και να συνδέσουν τις λέξεις: παπί και πίτα βλέπουμε την παρακάτω εικόνα (α΄ διαφάνεια): Τη Μαρίνα να προσφέρει μια τεράστια σπανακόπιτα στο μικροσκοπικό παπάκι. Σουρεαλισμός στο μεγαλείο του! Κι ακόμα τι το πιο συνηθισμένο για ένα μαθητή της α΄ δημοτικού (Δ12) από το να βλέπει το γνωστό παπάκι πάνω σε μια πατάτα σε μια παραλία - στην προσπάθεια βέβαια των συγγραφέων να συνδέσουν αυτή τη φορά τις λέξεις: παπί και πατάτα - ενώ για επανάληψη ο Άρης εξακολουθεί να φωνάζει: τα τα τα!!!
ΣΤ. ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ;
Γράφει ο κ. Α. Μοσχονάς, επίκουρος καθηγητής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών:
«Πολύ φοβάμαι ότι το λεγόμενο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών είναι ένα άτεχνο και αδικαιολόγητα περίπλοκο συμπίλημα, χωρίς ενιαία λογική, και χωρίς όραμα για το είδος και τους τρόπους της παιδείας που πρέπει να υπηρετήσουν τα νέα βιβλία. Δεν αντιλαμβάνομαι τη σύνδεση του Α.Π. με το Διαθεματικό Πλαίσιο μόνο ως ένα πρόβλημα συνδυασμού λεπτομερειών, αν και, πρακτικά, η συνδυασμένη εφαρμογή τους είναι, νομίζω, αδύνατη: τα δύο συστήματα οδηγιών, αν έτσι καταλάβουμε τα δύο αυτά κείμενα, είναι απλώς ασύμβατα. Δεν είναι όμως αυτό το κύριο πρόβλημα, αν και μπορώ να κατανοήσω πόσους πονοκεφάλους προκάλεσε στις συγγραφικές ομάδες. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η ίδια η λογική της διαθεματικής διδασκαλίας είναι αντίθετη με τη λογική που διέπει την προκήρυξη των νέων βιβλίων. Διαθεματική διδασκαλία δεν νοείται με αυτόνομα μαθήματα, τα βιβλία των οποίων τα γράφουν ανεξάρτητες, μη συνεργαζόμενες, ενδεχομένως και ανταγωνιστικές συγγραφικές ομάδες, για να τα διδάξουν αργότερα δάσκαλοι και δασκάλες που δεν αλληλοενημερώνονται, σε ξεχωριστές ώρες και ζώνες του εβδομαδιαίου προγράμματος. Υποτίθεται ότι η διαθεματική προσέγγιση καταργεί στην πράξη την αυτονομία των μαθημάτων, εντάσσοντάς τα σε ομάδες αλληλοϋποστηριζόμενων εκπαιδευτικών υλικών – όχι βιβλίων. Έτσι, η (Ελληνική) Γλώσσα διδάσκεται μαζί με –αλλά και ως– Μελέτη Περιβάλλοντος, Ιστορία, Πολιτική Αγωγή, Γεωγραφία. Και αναλόγως, η Ιστορία, η Γεωγραφία κλπ. επίσης διδάσκονται ως γλώσσα, δηλαδή κειμενοκεντρικά και επικοινωνιακά. Θα περιμέναμε λοιπόν όχι ξεχωριστά βιβλία για όλα αυτά τα μαθήματα, αλλά ένα ενιαίο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο να ενοποιεί στην πράξη τη μάθηση και τη διδασκαλία…
…Η απάντησή μου λοιπόν στο πρώτο ερώτημα («είναι διαθεματικά τα νέα βιβλία;») θα είναι αναγκαστικά κάπως διπλωματική: τα νέα βιβλία είναι τόσο διαθεματικά όσο τους επιτρέπεται να είναι…»
Ζ. ΔΥΣΚΟΛΙΑ – ΔΥΣΝΟΗΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.
Τα βιβλία της Γλώσσας έχουν ιδιαίτερα δύσκολες ασκήσεις. Για παράδειγμα, στην Ε΄ τάξη ζητείται από τα παιδιά να βάλουν κόμματα σε ένα κείμενο. Συνάδελφοι υποστηρίζουν σχετικά: «Το πιο δύσκολο πράγμα που μπορείς να ζητήσεις από ένα παιδί, είναι να βάλει κόμματα, κάτι που έχει σχέση με την κατανόηση της ανάγνωσης. Για να ανταποκριθεί στην άσκηση, έπρεπε να προηγηθεί ένας μήνας διδασκαλίας».
Οι μαθητές με αυτόν τον τρόπο έχουν χάσει κάθε έννοια αυτονομίας, δηλαδή δεν μπορούν κάνουν πλέον όλο και λιγότερες ασκήσεις χωρίς την καθοδήγηση και τη βοήθεια του δασκάλου. Τι ειρωνεία! Και να σκεφτεί κανείς πως ένας από τους στόχους του σύγχρονου σχολείου θα έπρεπε να ήταν το πώς να κάνει τους μαθητές να μαθαίνουν μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια του δασκάλου και μάλιστα να φτάσουν στο σημείο, ώστε να καταργήσουν εντελώς το δάσκαλο.
Η. Στα βιβλία της γλώσσας υπάρχουν παραπομπές και αναφορές σε βιβλία, μουσική και ταινίες που σχετίζονται με το θέμα της κάθε γενικής ενότητας. Υποτίθεται πως τουλάχιστον η μουσική και τα τραγούδια, τα οποία περιέχονται μέσα στα βιβλία θα περιέχονταν σε ένα συνοδευτικό cd, το οποίο θα δίνονταν στην αρχή της χρονιάς σε κάθε σχολείο. Δυστυχώς αυτά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, δεν είναι έτοιμα και θα δοθούν στα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά (2007-08). Μισές δουλειές παρότι ακριβοπληρωμένες με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ!!! (Απ’ ότι φαίνεται από τότε που άνοιξαν οι κρουνοί των χρημάτων της ΕΟΚ χάθηκε το πατροπαράδοτο ελληνικό φιλότιμο και είναι αλήθεια πως τελευταία μας έχει λείψει πολύ).
Θ. Πραγματοποιήθηκε ελλιπής και αποσπασματική επιμόρφωση εκπ/κών σε όλα τα επίπεδα (Σ.Σ., δάσκαλοι, νηπιαγωγοί)..
Η επιμόρφωση για τα νέα βιβλία ήταν μια σκέτη αποτυχία, αφού συχνά οι εκπαιδευόμενοι ήξεραν περισσότερα για τα νέα βιβλία από τον επιμορφωτή ενώ η όλη διαδικασία περιορίστηκε στην απλή παρουσίαση των νέων βιβλίων χωρίς να παρουσιάζονται ευκρινώς οι όποιες διαφορές από τα προηγούμενα αλλά και τι εξυπηρετούν τα όποια καινοφανή σε κάθε βιβλίο, ως προς τους στόχους της εκπαίδευσης.
Καμία ουσιαστική επιμόρφωση δεν προβλέπεται σε νεοδιόριστους, αναπληρωτές, ωρομίσθιους. Για τους νεοδιόριστους προβλέπεται μία ολιγόωρη ενημέρωση εντός των ΠΕΚ.. Εισαγωγική (ενημερωτική) μόνον, η επιμόρφωση που έγινε ως τώρα. Χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχαν καθόλου ομάδες εργασίας.

Θα κλείσω με τα πάντα επίκαιρα λόγια ενός μεγάλου παιδαγωγού:
«Όλοι το εγνωρίσατε το σχολείον φυλακήν και το σχολείον υπνωτήριον, το σχολείον των λόγων, των γραμματικών τύπων και των κενών φράσεων, το σχολείον το σκοτεινόν εσωτερικώς και εξωτερικώς, το σχολείον του ευρώτος και του ψυχικού αποπνιγμού, το σχολείον οδοστρωτήρα και προκρούστη των ψυχών, το σχολείον το αφρονημάτιστον, το σχολείον που δίδει «χαρτιά» και τίποτε άλλο, το σχολείον το περιφρονούμενον από μαθητάς, από γονείς, από κοινωνίαν και πολιτείαν; Δεν πρέπει να περιμένομεν μοιρολατρικώς την θεραπείαν εκ των άνω, ούτε από τους φορείς της επιστημονικής γνώσεως, ούτε από τους διοικητικούς προϊσταμένους, ούτε από τους κυβερνώντας. Εκ των κάτω το φως. Τούτο ισχύει δια πάσαν κοινωνικήν μεταρρύθμισιν και πρόοδον». Δ13Δημήτρης Γληνός,, Εκλεκτές Σελίδες, 1925.
Σας ευχαριστώ!