Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Η αξιολόγηση προ των πυλών...


Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εξέδωσε τις προτάσεις του πάνω σε βασικά εκπαιδευτικά θέματα όπως η αξιολόγηση, η επιμόρφωση κλπ. στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την παιδεία.
Οι προτάσεις του χωρίζονται σε έξι ενότητες που περιλαμβάνουν:

α)Την αξιολόγηση των μαθητών,
β)Την αξιολόγηση των μαθητών,
γ)Την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών,
δ)Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών,
ε)Τα σχολικά βιβλία,
στ)Την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.


Όσον αφορά τώρα στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών όπου και υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η βασική πρόταση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου συνοψίζεται στη δημιουργία ενός μικτού συστήματος αξιολόγησης (εσωτερικής και εξωτερικής) και δίνεται έμφαση στην αξιολόγηση κυρίως ποιοτικών στοιχείων της εκπαίδευσης. Επίσης η αξιολόγηση προτείνεται να είναι πιο διεξοδική σε άτομα που ενδιαφέρονται να στελεχώσουν την εκπαίδευση. Υπάρχει βέβαια πρόβλεψη για συμμετοχή στην αξιολόγηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως είναι: ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, οι μαθητές, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας κλπ. κάτι που πρόκειται να δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση.
Ταυτόχρονα προτείνεται μια τριετή δοκιμαστική εφαρμογή των νέων μέτρων, κατά την οποία θα συμμετέχουν στην αξιολόγηση εθελοντικά όποια σχολεία το ζητήσουν.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως κάτι κυοφορείται στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να δούμε κάποιο σχέδιο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς αντιδράσεις και έχοντας την γενική αποδοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας...

Μπορείτε να επισκεφτείτε την σχετική σελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και να κατεβάσετε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν:
http://www.pi-schools.gr/paideia_dialogos/

Δεν υπάρχουν σχόλια: