Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Οι βάσεις εισαγωγής στα Διδασκαλεία της χώρας για το 2009

Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επόμενες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Διδασκαλεία, δημοσιεύουμε σήμερα τις βάσεις εισαγωγής για όλα τα πανεπιστήμια όπου λειτουργούν διδασκαλεία:




Πηγή: Δικτυακός τόπος: www.alfavita.gr - Καραγιάννης Θωμάς

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Σεξουαλική αγωγή από την Ε΄ δημοτικού


Τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών από την Πέμπτη Τάξη του Δημοτικού προαναγγέλλει μέσω του ΕΤ ο υπουργός Παιδείας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος. «Είναι καλό να ξεκινά από πολύ νωρίς, από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού», αναφέρει στη δήλωσή του. Οπως αποκαλύπτει, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών υπάρχει στην ατζέντα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με επικεφαλής τον κ. Γ. Μπαμπινιώτη, το οποίο την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του ανοίγοντας τη συζήτηση για το περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών. Η δήλωση του υπουργού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί νέο εκπαιδευτικό υλικό, ενώ εστιάζει στην ανάγκη να είναι ειδικά επιμορφωμένοι οι εκπαιδευτικοί που θα το διαχειριστούν. «Ενα τέτοιο υλικό θα ήταν επικίνδυνο στα χέρια μη επιμορφωμένων εκπαιδευτικών. Ούτως ή άλλως το θέμα απαιτεί ιδιαίτερα λεπτό χειρισμό σε συνεργασία και με το δάσκαλο της τάξης», επισήμανε ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σωτ. Γκλαβάς.

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας στον ΕΤ έχει ως εξής:
«Το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι αλήθεια ότι απουσιάζει από τα ελληνικά σχολεία και πρέπει να φροντίσουμε για την προώθησή του. Και είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε με σοβαρότητα και χωρίς προκαταλήψεις γιατί αφορά σε μια σειρά από σοβαρές καταστάσεις, που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία. Πρόκειται για ένα καίριο θέμα και για τους μαθητές και για τους γονείς τους.

Ερωτήματα για τη σεξουαλικότητα από τους μαθητές μπορεί να προκύψουν σε μια σειρά μαθημάτων. Είναι λοιπόν σημαντικό η εκπαίδευση των παιδιών σε αυτό το θέμα να περνάει από διάφορα μαθήματα και ειδικότητες. Για αυτό απαιτείται όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι επιμορφωμένοι και να στηρίζονται σε συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό, που να συμφωνεί στην παιδαγωγική κατεύθυνση.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καλύπτει όλο το φάσμα των ηλικιών της εκπαίδευσης και είναι καλό να ξεκινά από πολύ νωρίς, από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.

Ολες οι παραπάνω παράμετροι συνυπολογίζονται και βρίσκονται σε ευρύ διάλογο στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται. Γιατί η εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης δεν μπορεί να εισαχθεί στο ελληνικό σχολείο ούτε πρόχειρα ούτε αποσπασματικά. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό πλαίσιο, που θα διασφαλίζει την ορθή προσέγγιση του ζητήματος».

Επί του θέματος

Μέχρι τα 12 έτη η επεξήγηση

Οι οκτώ τόμοι που γράψαμε είναι δύο ταχυτήτων. Τα τετράδια για τους μαθητές Πρώτης έως Τρίτης Δημοτικού περιέχουν σκίτσα και κάθε μάθημα είναι μια μικρή ιστορία. Για τα παιδιά Τετάρτης έως Εκτης δημοτικού το περιεχόμενο γίνεται πιο θετικό. Παράλληλα υπάρχει και ένα βιβλίο-εγχειρίδιο για το δάσκαλο, που περιέχει την ύλη του μαθητικού τετραδίου, με επεξηγηματικές εικόνες. Η σεξουαλική αγωγή πρέπει να ολοκληρώνεται στα δώδεκα, αν επιχειρήσεις να τη διδάξεις σε 16χρονο θα γελάσει μαζί σου. Ο στόχος είναι να γνωρίσει το παιδί τη φυσιολογία της σεξουαλικής λειτουργίας. Αργότερα στο γυμνάσιο μπορεί να προστεθεί ένα μάθημα για τους κινδύνους και την παθολογία του σεξ, αλλά είναι λάθος να μαθαίνουμε το υγιές μέσα από το άρρωστο και κάτω από το πρίσμα του φόβου.
Θάνος Ασκητής
Νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


ΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΟΥΛΗ

Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", 9/5/2009