Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Δάσκαλοι, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές


Στήθος με στήθος έδωσαν φέτος τη μάχη των βάσεων εισαγωγής τα Παιδαγωγικά και οι Νομικές Σχολές.

Και μπορεί για μόλις 6 μόρια να κράτησε την πρωτιά η Νομική Αθήνας (18.893 έναντι 18.887 του Παιδαγωγικού Θεσσαλονίκης), ωστόσο τελικός νικητής στην κούρσα των βάσεων φέτος ήταν τα Παιδαγωγικά.

Κατάφεραν να προσελκύσουν τόσο μεγάλο αριθμό αριστούχων που ανάγκασαν τις Νομικές να υποχωρήσουν την ίδια ώρα που αυτά ανέβαζαν τις βάσεις εισαγωγής τους.

Το 2002 όποιος είχε 14.500
μόρια εισαγόταν στο Παιδαγωγικό Αθήνας, ενώ για να μπει κάποιος σ΄ ένα περιφερειακό Παιδαγωγικό (π.χ. της Ρόδου, της Θράκης ή της Κρήτης) του έφταναν και του περίσσευαν τα 13.000 μόρια. Από τότε μέχρι φέτος άλλαξε κάτι και αυτό επηρέασε τις βάσεις εισαγωγής. Το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης απαιτεί τώρα 18.887 μόρια, ενώ το πιο χαμηλόβαθμο Παιδαγωγικό στη Ρόδο άνοιξε την είσοδό του με 17.941 μόρια. Οι πολύ καλές επαγγελματικές προοπτικές του επαγγέλματος του δασκάλου- άμεση πρόσληψη, παρά τις χαμηλές αποδοχές, που είναι περίπου το 50% του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν πριμοδοτήσει, τα τελευταία χρόνια, τόσο τη στροφή χιλιάδων υποψηφίων προς τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης όσο και τις βάσεις εισαγωγής τους. Οι δάσκαλοι κάνουν αυτήν τη στιγμή το πιο περιζήτητο επάγγελμα στη χώρα.

«ΤΑ ΝΕΑ» είχαν προβλέψει
«Την έκπληξη αναμένεται να κάνουν φέτος τα Παιδαγωγικά Τμήματα (δάσκαλοι) καθώς όλα δείχνουν ότι, για πρώτη φορά, τουλάχιστον τα Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα «χτυπηθούν» στήθος με στήθος, στο ύψος των βάσεων εισαγωγής τους, με τις Νομικές Σχολές των αντίστοιχων πόλεων, με πολλές πιθανότητες να τις ξεπεράσουν. Αρκετά απαιτητικότερα θα είναι φέτος, σε σχέση με πέρσι, και τα υψηλόβαθμα Τμήματα Μηχανικών και οι «ναυαρχίδες» των Οικονομικών, αλλά την πρωτοκαθεδρία, στην ομάδα των υψηλόβαθμων τμημάτων όλων των επιστημονικών πεδίων, θα έχει η Ιατρική Αθηνών, που «ερωτοτροπεί» με τα 19.500 μόρια!». «ΤΑ ΝΕΑ», 27/7/2009.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 26-8-2009, Χρήστος Κάτσικας