Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Μεγάλο σκάνδαλο με τις μεταφορές μαθητών


Η κομπίνα για τρεις νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ανάμεσά τους και η Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώθηκε και από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το πόρισμα του οποίου προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Με βάση το πόρισμα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Ευάγγελος Μπακέλας, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και ζητεί να διερευνηθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας.

Αυτές οι παρατυπίες που αποκαλύπτονται στο πόρισμα του περιφερειακού γραφείου Θεσσαλονίκης του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, είχαν κατά καιρούς καταγγελθεί από τις τοπικές ΕΛΜΕ και το θέμα έφτασε μέχρι την Ευρωβουλή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Νομαρχία Δράμας για το σχολικό έτος 2006-2007 δαπάνησε 19.500 ευρώ για τη μεταφορά μόλις ενός μαθητή, ενώ η Νομαρχία Σερρών για το σχολικό έτος 2004-2005 δαπάνησε 27.982 ευρώ για τη μεταφορά 5 μαθητών και 32.871 ευρώ για τη μεταφορά δύο μαθητών.
Εισαγγελέας παρεμβαίνει στο μεγάλο σκάνδαλο με τις παράνομες αναθέσεις σε μισθώσεις τουριστικών λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών, που είχαν ως αποτέλεσμα να ζημιώνεται το Ελληνικό Δημόσιο.

Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης κατά το σχολικό έτος 2004-2005 έδωσε 2.253.623 ευρώ πάνω από την προβλεπόμενη πίστωση για την προκηρυχθείσα σύμβαση, ενώ την επόμενη χρονιά η υπέρβαση έφτασε στα 4.905.783 ευρώ και το έτος 2006-2007 στα 4.113.972 ευρώ.

Το 2005-2006 η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ανέθεσε απευθείας 9 δρομολόγια, με ανώτατη επιτρεπόμενη ημερήσια δαπάνη της τάξης των 857 ευρώ, με την τιμή των 2.795 ευρώ, δηλαδή υπέρβαση της τάξης του 300%.

Η ίδια νομαρχία, πάντα κατά το σχολικό έτος 2005-2006, αναθέτει απευθείας δρομολόγια μεταφοράς μαθητών στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης έναντι ποσού 2.000 ευρώ ημερησίως, ενώ η ανώτατη επιτρεπόμενη δαπάνη ανέρχεται σε 262,02 ευρώ.

Το εντυπωσιακό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι το Πανόραμα είναι αστική περιοχή και οι μαθητές πρέπει να μετακινούνται με δική τους δαπάνη, καταβάλλοντας μειωμένο εισιτήριο κατά 50%.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ, 29/4/2010

....................................................................

Σημείωμα σύνταξης: Και να σκεφτεί κανείς ότι ένα από τα επιχειρήματα του κλεισίματος εκατοντάδων ολιγοθέσιων σχολείων της χώρας - που οδήγησε στο μαρασμό και στην απαξίωση χιλιάδων χωριών και στην κατάργηση κάθε έννοιας αποκέντρωσης και υποστήριξης των αγροτικών περιοχών- ήταν και η εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση του αριθμού των απαιτούμενων εκπαιδευτικών. Αντ' αυτού βλέπουμε να γίνεται διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και υπέρβαση κατά πολύ του προηγούμενου κόστους. Και σε αυτή την απάτη εμπλέκονται: τοπική αυτοδιοίκηση, νομαρχίες, τουριστικά γραφεία κ.ά. Είναι εξάλλου γνωστό τοις πάσι πως οι τοπικοί άρχοντες δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, αλλά ψάχνουν διαρκώς αιτίες για την απομύζηση και του τελευταίου ευρώ από το δημόσιο κορβανά, αδιαφορώντας για τις γενικότερες δημοσιονομικές συνέπειες των πράξεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: