Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Ο υπολογιστής "των 100 δολαρίων" τώρα και στην Ευρώπη















Ο φθηνός φορητός υπολογιστής XO, παλαιότερα γνωστός ως «φορητός των 100 δολαρίων», πωλείται από τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου και στην ευρωπαϊκή αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος «Πάρε ένα, δώσε ένα», μέσω του οποίου οι αγοραστές αποκτούν ένα λάπτοπ για τον εαυτό τους και χαρίζουν άλλο ένα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το ΟΧ του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «Ένας Φορητός ανά Παιδί» (OLPC) κοστίζει γύρω στα 310 ευρώ και πωλείται μέσω του διαδικτυακού καταστήματος Amazon στις 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και στη Ρωσία, την Ελβετία και την Τουρκία.

Το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του ΧΟ ανακοινώθηκε από τον Έλληνα ιδρυτή του OLPC Νίκολας Νεγκροπόντε σε συνέδριο για την πληροφορική στο χώρο της Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη.

Όπως αναφέρει το Yahooo Ιρλανδίας, ο Νεγκροπόντε δήλωσε ότι οι δωρεές του προγράμματος «Πάρε ένα, δώσε ένα» θα εστιαστούν στις 50 φτωχότερες χώρες του κόσμου καθώς και σε περιοχές όπου υπάρχουν εκτοπισμένοι πληθυσμοί λόγω πολέμων.

Το κόστος κάθε φορητού XO υπερβαίνει σήμερα κατά πολύ την προβλεπόμενη τιμή, ο Νεγκροπόντε ωστόσο υποσχέθηκε ότι ένας φορητός των 100 δολαρίων θα φτάσει στην αμερικανική αγορά στα τέλη του 2009.

Εξαιρετικές λειτουργίες συναντάμε στο νέο λάπτοπ με μπαταρίες που διαρκούν έως 21 ώρες, ενώ ενέργεια μπορεί να παραχθεί από ηλιακό συλέκτη και πεντάλ ποδιού. Έρχεται με λειτουργικό σύστημα Linux έκδοση Sugar ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ & www.digitalnews.gr, 18/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: