Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Νέο ρεκόρ βάσεων εισαγωγής σημείωσαν τα παιδαγωγικά τμήματα


Σχεδόν οροφή άγγιξαν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης όλης της χώρας. Πλέον αρκετά μεγάλο μέρος των αριστούχων μαθητών εισάγονται στα παιδαγωγικά τμήματα με κύριο βέβαια κίνητρο τη γρήγορη και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Για άλλη μια φορά το ΠΤΔΕ θεσσαλονίκης κρατά τα σκήπτρα στις βάσεις εισαγωγής και αυτό αποδεικνύει πως είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο περιζήτητα τμήματα στο χώρο του ελληνικού πανεπιστημίου.
Για να έχετε μια ιδέα για το πώς εξελίχτηκε αυτή η αλματώδη άνοδος τα τελευταία χρόνια των βάσεων εισαγωγής στα παιδαγωγικά τμήματα, δημοσιεύουμε δίπλα τις βάσεις εισαγωγής των τελευταίων πέντε ετών.
Εμείς ευχόμαστε καλή ακαδημαϊκή ζωή και καλή σταδιοδρομία στη συνέχεια για όλους/ες τους εισακτέους στα παιδαγωγικά τμήματα αλλά και στους επιτυχόντες των άλλων σχολών.

ΑΠΟ ΤΟ Δ/Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

...............................................................................
Η σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση που υπόσχεται για τα επόμενα χρόνια ο χώρος της εκπαίδευσης έκανε φέτος τις Παιδαγωγικές Σχολές (1ο Επιστημονικό Πεδίο) να κάνουν ρεκόρ εννιαετίας με νέα σημαντική αύξηση στις βάσεις εισαγωγής τους.

Το 2002 όποιος είχε 14.500 μόρια περνούσε στο Παιδαγωγικό Αθήνας, ενώ για να μπει κάποιος σ΄ ένα Περιφερειακό Παιδαγωγικό, π.χ. της Ρόδου, της Θράκης ή της Κρήτης, του έφθαναν και του περίσσευαν τα 13.000 μόρια. Από τότε μέχρι φέτος άλλαξαν πολλά...

Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2008-2111) ο αριθμός των δασκάλων που θα βγαίνουν από τα εννιά Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης θα κυμαίνεται στους 1.500. Την ίδια περίοδο το ΥΠΕΠΘ αναμένεται να διορίζει κατά μέσον όρο ετησίως 2.000 μόνιμους δασκάλους και να προσλαμβάνει πάνω από 3.500 αναπληρωτές.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι όσοι πήραν πτυχίο τον Ιούνιο του 2008 κλήθηκαν από το ΥΠΕΠΘ να υποβάλουν τα χαρτιά τους τον Αύγουστο με προοπτικές να προσληφθούν αναπληρωτές τη φετινή σχολική χρονιά. Είναι φυσικό λοιπόν στα Παιδαγωγικά Τμήματα να προκαλείται κοσμοσυρροή, κατά συνέπειαν και άνοδος των βάσεων.

Στο μεταξύ η εικόνα των βάσεων ανά Επιστημονικό Πεδίο, διαμορφώνεται ως εξής:

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ:
Καλά κρατούν οι Νομικές
Ρεκόρ οκταετίας για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο έκαναν φέτος οι Νομικές Σχολές, αφού οι βάσεις τους στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα- Αθήνα: 18.978, Θεσσαλονίκη: 18.797- είναι οι υψηλότερες του Πεδίου. Βασική αιτία, οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που παρουσίασαν αύξηση του αριθμού των αριστούχων (βαθμολογία 18-20) κατά 60%. Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Θεωρητικών Επιστημών η εισαγωγή στο χαμηλότερο τμήμα των ΑΕΙ του Πεδίου επιτυγχάνεται με 11.529 μόρια και με 10.720 στα ΤΕΙ.

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Αντίο... Πληροφορική
Ίσως το πιο διακριτό σημείο του 2ου Επιστημονικού Πεδίου είναι η πτώση των περιζήτητων πριν από λίγα χρόνια Τμημάτων της Πληροφορικής. Προφανώς, οι υποψήφιοι έχουν «μυριστεί» μπούκωμα στην αγορά εργασίας. Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο η βάση για τα ΑΕΙ άνοιξε με 9.015 μόρια (Επιστημών της Θάλασσας Αιγαίου) και στα ΤΕΙ με 8.719 μόρια (Φυτικής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου).

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Πάντα ψηλά οι Ιατρικές
Το ρεκόρ των βάσεων όλων των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ κατέχει η Ιατρική Αθήνας από το 2000. Φέτος, στη Θετική Κατεύθυνση των περίπου 11.000 υποψηφίων, στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 είχαμε συνολικά φέτος 80 υποψηφίους περισσότερους από πέρυσι κι αυτό ήταν που προκάλεσε την άνοδο των Ιατρικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Από την άλλη, η αύξηση των θέσεων εισακτέων στις υπόλοιπες Ιατρικές Σχολές (113 θέσεις εισακτέων περισσότερες από πέρυσι) πριμοδότησε αντίστοιχη μικρή πτώση (εκτός της Πάτρας). Η βάση για τα ΑΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου ανοίγει με 15.868 μόρια με το Τμήμα της Νοσηλευτικής Πελοποννήσου. ενώ στα ΤΕΙ με 11.455 μόρια (Νοσηλευτικής ΤΕΙ Καβάλας).

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Οι πολιτικοί μηχανικοί πήραν κεφάλι
Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ περνάει για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. Η εξέλιξη αυτή είχε διαφανεί ήδη από πέρσι. Η βάση για τα ΑΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου άνοιξε με 10.341 μόρια (Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Θράκης) και στα ΤΕΙ με 8.446 μόρια (Μηχανολογίας ΤΕΙ Σερρών).

5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Βουτιά στα Οικονομικά Τμήματα
Εάν κάποιος θέλει να μιλήσει για συνολική πτώση σε Τμήματα Αθήνας και Περιφέρειας αρκεί να ρίξει μια ματιά στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο. Η εξήγηση είναι απλή και αφορά τόσο τη μείωση των υποψηφίων που διεκδίκησαν φέτος το 5ο Επιστημονικό Πεδίο όσο και τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που οδήγησε σε βαθμολογικό «Βατερλώ». Με 12.105 μόρια ανοίγουν την είσοδό τους τα ΑΕΙ του 5ου Επιστημονικού Πεδίου (Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πελοποννήσου) και με 8.851 μόρια τα ΤΕΙ.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΙΚΑ
Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 27/8/2008

...............................................................................

Βήμα για τη βελτίωση της Παιδείας

Του Γιώργου Τσιάκαλου, προέδρου του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ


Χαίρομαι που συνεχίστηκε η τάση των τελευταίων χρόνων να επιλέγεται το τμήμα μας πρώτο απʼ όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, εκφράζω την ελπίδα ότι θα κατανοήσουν όλοι και όλες τη σημασία που έχει το γεγονός συνολικά για την ελληνική εκπαίδευση. Υπενθυμίζω ότι στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αφορούσε τις πολιτικές βελτίωσης της εκπαίδευσης υπογραμμιζόταν η συμφωνία των υπουργών Παιδείας “να καταστήσουν ελκυστικότερη την επιλογή της σταδιοδρομίας του εκπαιδευτικού και να βελτιώσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών0”, θεωρώντας ότι αυτά αποτελούν προϋπόθεση για την επίτευξη υψηλής ποιότητας στην εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες της χώρας μας έκαναν το βήμα που τους αναλογεί. Οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες του τμήματός μας θα ανταποκριθούν και αυτή τη χρονιά στις προσδοκίες των παιδιών, όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Ανοικτό παραμένει το ερώτημα εάν το υπουργείο Παιδείας ή η διοίκηση του ΑΠΘ θα συμβαδίσουν προς την ίδια κατεύθυνση ή, αντίθετα, θα συνεχίσουν να κωφεύουν επιδεικτικά στα αιτήματα για βελτίωση συνθηκών λειτουργίας του τμήματός μας.

Πηγή: Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 27/8/08

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Τεράστιες οι δαπάνες για τη μεταφορά μαθητών



830 ευρώ στοιχίζει η μεταφορά ανά μαθητή

Υψηλότατο θεωρεί το κόστος το υπ. Οικονομίας και το θέτει σε νέα βάση.





Πρόσθετη πίστωση ύψους 10 εκατ. ευρώ στον Τακτικό Προϋπολογισμό του 2008 για την κάλυψη των δαπανών μεταφοράς μαθητών , ενέκρινε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης , ύστερα από συνεργασία που είχε με τον υπ. Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη.

Με την πρόσθετη πίστωση, οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού του 2008 φθάνουν στο ποσό των 106 εκατ. ευρώ, όπως είχε συμφωνήσει ο υπουργός με το Προεδρείο της Ε.Ν.Α.Ε.

Το μέσο κόστος μεταφοράς ανά μαθητή, σύμφωνα με τις υπογραφείσες από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις συμβάσεις, ανήλθε για τη σχολική περίοδο 2007-8 στα 830 ευρώ, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που καθορίζεται με την ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ετσι μετά από αυτή την εξέλιξη το θέμα της μεταφοράς των μαθητών το υπουργείο Οικονομίας θα το θέσει σε νέα βάση. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη συσταθεί Επιτροπή στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.ΟΙ.Ο., του Αντιπροέδρου της Ε.Ν.Α.Ε. και εκπροσώπων των υπουργείων Παιδείας και Μεταφορών. Στόχος είναι η μεταφορά των μαθητών να γίνεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Πηγή: www.esos.gr, 20/08/2008

Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Προαιρετικό το μάθημα των θρησκευτικών

Προαιρετικά τα Θρησκευτικά
Απλούστερη γίνεται η διαδικασία απαλλαγής όσων μαθητών δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, αφού στο εξής θα απαιτείται μια απλή δήλωση των γονέων, χωρίς αιτιολόγηση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον Τύπο της Πέμπτης, το υπουργείο Παιδείας σε εγκύκλιο που έστειλε στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα σχολεία, αναφέρει ότι στην υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα (ή του μαθητή αν είναι ενήλικος) δεν χρειάζεται να δηλώνεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η απαλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι αλλοδαποί μαθητές που είναι αλλόθρησκοι όσο και οι Έλληνες θα μπορούν να ζητούν την απαλλαγή μέσω των γονέων τους, χωρίς να δηλώνουν για παράδειγμα ότι δεν είναι χριστιανοί ή ότι είναι άθεοι.
Αυτό που ίσχυε μέχρι πρότινος ήταν ότι οι γονείς έπρεπε να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση και να αναφέρουν, κυρίως στις περιπτώσεις μαθητών γυμνασίου και λυκείου, τους λόγους για τους οποίους ζητούσαν την απαλλαγή των παιδιών τους από τα Θρησκευτικά.
Αντιδράσεις
Ο Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η Πολιτεία εσχάτως παρασυρόμενη από την ΕΕ στρέφεται ευθέως κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη για την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία «για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών απαιτείται υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής».


«Ιερός πόλεμος» για τα Θρησκευτικά

Εύσημα από τον Συνήγορο του Πολίτη, ξεσηκωμός από τους κληρικούς


Τα εύσημα από τον Συνήγορο του Πολίτη και εκπαιδευτικούς φορείς αλλά και την καταδίκη από τους κληρικούς «εισέπραξε» χθες το υπουργείο Παιδείας εξαιτίας της απόφασής του με την οποία οι μαθητές απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών υποβάλλοντας μια απλή υπεύθυνη δήλωση.

Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που έστειλε προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επισημαίνει ότι από τη νέα σχολική περίοδο οι μαθητές που το επιθυμούν θα απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών υποβάλλοντας μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να αιτιολογήσουν την πράξη τους. Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος οι μαθητές είχαν το δικαίωμα να απαλλαγούν με τον ίδιο τρόπο από το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά στην υπεύθυνη δήλωση έπρεπε να αιτιολογήσουν την επιλογή τους, γεγονός που είχε προκαλέσει αρκετές διαμαρτυρίες. Για λογαριασμό των ανήλικων μαθητών την υπεύθυνη δήλωση θα την υποβάλλουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, ενώ οι ενήλικοι οι ίδιοι. Η απόφαση αυτή του υπουργείου Παιδείας έλαβε τα εύσημα από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Η ανεξάρτητη αρχή με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι το θέμα το είχε επισημάνει από το 2002 καθώς, όπως τονίζει: «Η θρησκευτική ελευθερία περιλαμβάνει και τη δυνατότητα αποχής, ακόμη και ενός ορθόδοξου μαθητή, από τη σχολική θρησκευτική εκπαίδευση». Πρέπει να τονιστεί ότι στις αλλεπάλληλες πιέσεις του προς τη διευθέτηση του θέματος το υπουργείο Παιδείας απαντούσε στον Συνήγορο του Πολίτη ότι θα είχε «γενικότερες επιπτώσεις» το μέτρο αν το υλοποιούσε.

Θετικός προς την απόφαση είναι και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Κώστας Μανιάτης, που τονίζει ότι η ρύθμιση αυτή κινείται στο πλαίσιο των προβλέψεων του Συντάγματος και προσθέτει ότι επιλύεται ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς ένα ποσοστό της τάξεως του 15% των μαθητών είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι. Διαφορετική άποψη για το θέμα έχουν οι κληρικοί. Με δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος Π. Ευστάθιος Κολλάς χαρακτηρίζει την εγκύκλιο «απαράδεκτες συμπεριφορές της Πολιτείας».

Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", 31/7/2008 & 1/8/2008