Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: ένας χρόνος πλέον στην οργανική - οι αιτήσεις τον Δεκέμβριο


Σταματάει επιτέλους η ανάλγητη διάταξη του Νόμου 3848/2010 της Διαμαντοπούλου, η οποία προέβλεπε την υποχρεωτική τριετή παραμονή των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών στην οργανική θέση διορισμού τους, ενώ για τους παλαιότερους εκπαιδευτικούς που έπαιρναν μετάθεση τούς υποχρέωνε να παραμείνουν τουλάχιστον δύο χρόνια στη νέα οργανική τους θέση.
Έτσι με το νομοσχέδιο που κατατίθεται σύντομα στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση, επανέρχεται σε ισχύ η διάταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων 50/1996 και 100/1997, τα οποία προβλέπουν για όλους ετήσια υποχρεωτική παραμονή στην οργανική τους θέση (ό,τι ίσχυε δηλαδή  μέχρι και το 2010).
Ειδικά για φέτος οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για μετάθεση θα πραγματοποιηθούν μέχρι 31/12/2012, ενώ από του χρόνου επανέρχεται κανονικά ο μήνας Νοέμβριος ως μήνας μεταθέσεων. Παρόλα αυτά το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να τηρηθεί κανονικά και να ανακοινωθούν οι μεταθέσεις, όπως κάθε χρόνο, προς τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο αρχές Απριλίου.
Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 8 του Π.Δ. 50/1996 προβλέπεται (σε υπογράμμιση τα επίμαχα σημεία):
Άρθρο 8, Π.Δ. 50/1996
Γενικές προϋποθέσεις μετάθεσης
1. Για τη μετάθεση εκπαιδευτικών που προβλέπεται από τις διατάξεις αυτού του Π.Δ. απαιτείται υπηρεσία ενός έτους στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις .

2. Για τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται και αναλαμβάνουν υπηρεσία το μήνα Σεπτέμβριο, ως ημερομηνία διορισμού λογίζεται η 1η Σεπτεμβρίου.

3. Ο χρόνος προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στη διάθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων θεωρείται ότι διανύθηκε στην οργανική τους θέση, εφόσον δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα.

4. Δεν απαιτείται η συμπλήρωση ενός έτους στην οργανική θέση στις περιπτώσεις της μετάθεσης ειδικών κατηγοριών καθώς και στις περιπτώσεις μετάθεσης από σχολείο σε ΣΜΕΑ.

............................................................................................................................

Στο άρθρο 8 του Π.Δ. 100/1997, προβλέπονται τα ακόλουθα (στην ουσία ισχύει για τις μεταθέσεις μόνο αυτό το άρθρο, αφού περιέχει στο σύνολό του το προηγούμενο άρθρο, ενώ έχουν προστεθεί και κάποιες άλλες περιπτώσεις):
Άρθρο 8, Π.Δ. 100/1997
Γενικές προϋποθέσεις μετάθεσης
Το άρθρο 8 του Π.Δ.5Ο/96 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
1. Για τη μετάθεση εκπαιδευτικών που προβλέπεται από τις διατάξεις αυτού του Π.Δ. απαιτείται υπηρεσία ενός έτους στη κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις.
2. Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέσεις προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιοριζομένων και των μετατασσομένων εκπαιδευτικών, καθώς και ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στη διάθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων, για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα, λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης.
3. Για τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται και αναλαμβάνουν υπηρεσία το μήνα Σεπτέμβριο ως ημερομηνία διορισμού λογίζεται η 1η Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος που θεμελιώνει δικαίωμα μετάθεσης μπορεί να προκύπτει από συνυπολογισμό σωρευτικά χρόνου υπηρεσίας που έχει διανυθεί τμηματικά κατά τη διάρκεια διδακτικού έτους.
4. Δεν απαιτείται η συμπλήρωση ενός έτους στην οργανική θέση στις περιπτώσεις της μετάθεσης ειδικών κατηγοριών καθώς στις περιπτώσεις μετάθεσης από σχολείο μη ειδικής αγωγής σε ΣΜΕΑ.
5. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν διοριστεί σε δυσπρόσιτο σχολείο με τη διαδικασία του άρθρου 41 του Ν. 1143/81 και διανύουν την τριετή υποχρεωτική υπηρεσία τους στο σχολείο δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση μετάθεσης το Νοέμβριο του σχολικού έτους με τη λήξη του οποίου συμπληρώνουν τα τρία έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: