Σειρά δράσεων στη μνήμη του φιλολόγου, «δασκάλου της καρδιάς», διοργανώνουν το Εθνογραφικό Μουσείο Γιώργη Μελίκη, η οικογένειά του και ο «Φιλόλογος», στη Μελίκη Ημαθίας
Οι περισσότεροι τον ήξεραν ως ένα χαρισματικό δάσκαλο που καθήλωνε τους μαθητές -ανεξαρτήτου ηλικίας και ιδιότητας- που είχαν την τύχη να βρεθούν ενώπιόν του και ως έναν άνθρωπο παθιασμένο με τα γράμματα. Μια άλλη του πλευρά, τη σχέση του με το δημοτικό τραγούδι, έρχεται να αναδείξει, μεταξύ άλλων, μια σειρά δράσεων αφιερωμένη στη μνήμη του «δασκάλου της καρδιάς» Χρίστου Τσολάκη, που διοργανώνουν το Εθνογραφικό Μουσείο Γιώργη Μελίκη, η οικογένειά του και ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ «Φιλόλογος», στη Μελίκη Ημαθίας.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν δυο εκθέσεις που θα εγκαινιαστούν την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, 10.30, στην αίθουσα θεάτρου του πρώην δημαρχείου Μελίκης. Η μια έκθεση αφορά φωτογραφίες, βιβλία, άρθρα -δημοσιεύσεις, χειρόγραφα, προσωπικά αντικειμένα του Χρίστου Τσολάκη, αλλά και ηχητικά και τηλεοπτικά ντοκουμέντα σε επιμέλεια Κάτιας Κιλεσοπούλου και Γιώργου Ιγνατιάδη. Η δεύτερη είναι μια έκθεση ζωγραφικής του Γιώργη Μελίκη με τίτλο «Νέκυια» σε επιμέλεια επίσης της Κάτιας Κιλεσοπούλου. Θα προηγηθεί ομιλίες του προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Γιάννη Τζανή και του Γιώργη Μελίκη, καθώς και απαγγελία αποσπασμάτων από τη «Νέκυια» της «Οδύσσειας» του Ομήρου, ενώ θα υπάρχουν και προβολές τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ.
Σύνδεσμος το δημοτικό τραγούδι
Ο λαογράφος Γιώργης Μελίκης μιλώντας στον «Α» σχετικά με το σκεπτικό των δράσεων διευκρινίζει: «Ο Χρίστος Τσολάκης ήταν γαλουχημένος με το δημοτικό τραγούδι. Θεωρούσε τα δημοτικά μας τραγούδια κορωνίδα της ελληνικής γραμματείας, πολλά από τα οποία με βιωματικό τρόπο τραγουδούσε, απήγγειλε και σε κάθε ευκαιρία έκανε σε αυτά αναφορά. Ο Χρίστος Τσολάκης υπήρξε αδελφή ψυχή. Με τον Χρίστο δεκαετίες τώρα πέρα από το κοινό μας γένος -ήμασταν και οι δύο το γένος Λιόλιου- μας συνέδεαν κυρίως τα αγαπημένα μας Πιέρια ως τόπος κοινής καταγωγής και τα ωραία τραγούδια τους. Ακόμη και μέσα στην Τσιμισκή και την Αριστοτέλους, όταν βρισκόμασταν, έσκυβε ο ένας προς το μέρος του άλλου και αφού λέγαμε ''τα θ'κα μας'' στο τέλος μου έλεγε: «Πε, ρε, κι ένα τραγούδ’». Ο Χρίστος με τίμησε με τη φιλία του και τον καλό του πάντα λόγο. Με τις εκδηλώσεις αυτές στη μνήμη του δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο». Και συνεχίζει ο ίδιος για την ιδέα της θεματικής της έκθεσης ζωγραφικής: «Η ''Νέκυια'' είναι η ραψωδία λ, όπου ο Οδυσσέας συναντιέται με τους νεκρούς του Κάτω Κόσμου. Βέβαια ο όρος ''Νέκυια'' δεν παραπέμπει μόνο στο νεκρό, αλλά αναφέρεται και σε διάφορες τελέσεις που γίνονταν για να εξευμενίσουν το θάνατο, τα μοιρολόγια κ.λπ., θέματα για το οποία είχαμε συζητήσει αρκετές φορές οι δυο μας».
Οι εκθέσεις και προβολές στο Μουσείο Γ. Μελίκη θα συνεχιστούν μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2013, ημέρα των γενεθλίων του Χρίστου Τσολάκη. Πληροφορίες στο τηλ. 23310/81.274.
ΤHΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή: Εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, 11/12/12
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου