Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Και διηγώντας τα να κλαις...











ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟ 1,8 ΔΙΣ. ΣΤΑ 2,6

2,74% η Παιδεία, που περιμένει... 5%


Μείωση των δαπανών για την Παιδεία ως ποσοστού του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, πενιχρές αυξήσεις μισθών και μόλις 100 εκατ. ευρώ για το Ταμείο κατά της Φτώχειας προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2009.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας.

Και καλεί τους πολίτες να συμμεριστούν τις δυσκολίες που δημιουργεί και η διεθνής κρίση, όμως το 2008 δαπανώνται για εξοπλιστικά προγράμματα 800 εκατ. ευρώ περισσότερα από τις προβλέψεις. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναγράφεται ότι οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα φέτος από 1.800 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν θα ανέλθουν τελικά σε 2.596 εκατ. ευρώ.

Με πλατιά χαμόγελα εμφανίστηκε το οικονομικό επιτελείο (Λέγκας, Αλογοσκούφης, Μπέζας) στην παρουσίαση του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2009
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (πλην χρεολυσίων) θα ανέλθουν σε 65.509 εκατ. ευρώ το 2009, από 60.297 εκατ. ευρώ φέτος (αύξηση 8,6%).

Οι δαπάνες για το υπουργείο Παιδείας προβλέπεται να ανέλθουν σε 7.238 εκατ. ευρώ το 2009 έναντι 6.821 εκατ. ευρώ φέτος, δηλαδή να αυξηθούν κατά 6,1%, ποσοστό που υπολείπεται κατά 0,1% της προβλεπόμενης ονομαστικής αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, που προβλέπεται σε 6,2%.

Το ποσοστό για την Παιδεία διαμορφώνεται τώρα σε 2,74% του ΑΕΠ (από 2,75% φέτος) και βρίσκεται μακράν του 5% που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση προεκλογικά.

Μόνο 100 εκατ. για φτώχεια

Στο Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (Ταμείο κατά της Φτώχειας), το οποίο πολύ συχνά επικαλείται η κυβέρνηση για να δείξει το κοινωνικό της «πρόσωπο», διατίθενται και το 2009 μόλις 100 εκατ. ευρώ (όσα και φέτος), ενώ αρχικά είχε εξαγγελθεί ότι θα διατίθενται 500 εκατ. ευρώ ετησίως, ώστε σε μία τετραετία να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ.

6,8% οι μισθοί, 11,4% οι συντάξεις

Οι συνολικές δαπάνες για μισθούς προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,8% και για συντάξεις 11,4%. Στις δαπάνες αυτές αντιστοιχεί αύξηση μισθών μικρότερη και από την αύξηση του πληθωρισμού.

Στις δαπάνες περίθαλψης προβλέπεται αύξηση 5,9%, στις επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων αύξηση 4,1% και για κοινωνική προστασία αύξηση 36%, που θα καλύψει κυρίως τη δημιουργία του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (800 εκατ. ευρώ) που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Κατά υπουργείο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση δαπανών έναντι του 2008 ως εξής:

*Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κατά 13%. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τη διαχείριση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών και δευτερευόντως για τη χρηματοδότηση του ΟΓΑ, του ΕΚΑΣ, στην αυξημένη επιχορήγηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ κ.ά.

*Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 8,3% για τη μισθοδοσία του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και αυτών που θα προσληφθούν το 2009, για τα επιδόματα των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών κ.ά.

*Υπουργείο Εσωτερικών κατά 13,4% για την αύξηση των αποδιδόμενων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για μισθοδοσία νεοδιοριζόμενων υπαλλήλων, για αυξημένες πιστώσεις για τις δαπάνες διενέργειας των διαγωνισμών πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, την εγγραφή πιστώσεων για τη διενέργεια ευρωεκλογών και των αυξημένων επιχορηγήσεων των πολιτικών κομμάτων για τον ίδιο λόγο κ.ά.

*Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά 7,7%.

Του ΣΠ. ΣΤΑΜΟΥ

...........................................................................

ΑΠΟΨΕΙΣ
Όπλα αντί Παιδείας


ΠΑΡΑ ΤΗ ΝΕΑ φοροεπιδρομή, με νέους φόρους ύψους 7,39 δισ. ευρώ, που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2009, γίνονται σε καίριους τομείς μεγάλες περικοπές ή πάγωμα κονδυλίων.

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ, από τα στοιχεία που έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ότι η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε ύφεση και το 2009 θα είναι χειρότερο από τις προηγούμενες χρονιές για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ από την κατανομή των κονδυλίων, ότι οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις για ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης, κοινωνική συνοχή με στήριξη των ασθενέστερων, δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι για το περίφημο, πολυδιαφημισμένο ταμείο φτώχειας προβλέπεται κονδύλι μόνον 100 εκατ. ευρώ. Είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά, ότι τα κονδύλια για το φτωχοταμείο θα αυξάνονται κατά 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ώστε σε μία τετραετία το Ταμείο να χρηματοδοτείται με 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.

ΔΕΝ ΘΑ περιμένουν, όμως, μόνον οι ασθενέστεροι ματαίως την οικονομική τους ενίσχυση, αφού τα 100 εκατ. ευρώ δεν είναι ούτε ψίχουλα. Θα περιμένει και η Παιδεία, αφού τα σχετικά κονδύλια, από το 2,75% του ΑΕΠ που ήταν το 2008, πέφτουν στο 2,74% για το 2009, που σημαίνει περικοπή 260 εκατ. ευρώ από τη δεινοπαθούσα εκπαίδευση.

ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ο πρωθυπουργός από την προηγούμενη τετραετία, ότι οι δαπάνες για την Παιδεία θα φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ. Αποδεικνύεται με τις περικοπές, ότι η Παιδεία είναι θέμα όχι πρώτης, αλλά... τελευταίας προτεραιότητας για τη νεοδημοκρατική πολιτική των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

ΜΑΖΙ ΜΕ τη φτώχεια και την Παιδεία, θα περιμένουν στο τούνελ και τα δημόσια έργα και τα έργα υποδομής, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της χώρας, διότι ο προϋπολογισμός του 2009 προβλέπει περικοπές 950 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ταμείο στέγνωσε και δεν έχει, αλλά ο πρωθυπουργός υπόσχεται συνέχιση των έργων, ιδιαίτερα στην επαρχία, εκεί δηλαδή όπου θα γίνουν οι μεγάλες περικοπές. Σημασία, όμως, για την κυβέρνηση αυτήν έχει η επικοινωνία-προπαγάνδα και όχι η ουσία και η πραγματικότητα.

ΚΟΒΕΙ ΑΠΟ τις κοινωνικές και τις αναπτυξιακές δαπάνες, αλλά δίνει απλόχερα για τους εξοπλισμούς ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, και διότι έχουν ξεφύγει -άγνωστο για ποιον λόγο- οι σχετικές δαπάνες. Το 2008 είχαν προβλεφθεί για εξοπλισμούς κονδύλια 1,8 δισ. ευρώ, που με την υπέρβαση έφτασαν τα 2,6 δισ. ευρώ. Για το 2009 προβλέπονται 2,2 δισ. ευρώ. Φτάσαμε από το σύνθημα «βούτυρο αντί κανόνια» στο νεοδημοκρατικό θαύμα «όπλα αντί Παιδείας»!


Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 7/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: