Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Ιταλία - Η παιδεία στους δρόμους










Επί ποδός!









Θερμή περίοδος για την παιδεία στην Ιταλία, όπου κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι με αιχμή του δόρατος τις περικοπές εκπαιδευτικού προσωπικού και τον περιορισμό των δαπανών.
Ηχηρή φωνή διαμαρτυρίας υψώνουν μαθητές και γονείς, φοιτητές, δάσκαλοι και καθηγητές κάθε βαθμίδας.
Η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας, Μαριαστέλα Τζελμίνι, δηλώνει ότι δεν κατανοεί το μέγεθος των αντιδράσεων αφού εν πολλοίς εκείνοι που κατεβαίνουν στους δρόμους δεν πλήττονται από τις μεταρρυθμίσεις. «Διαμαρτύρονται στα πανεπιστήμια και οργανώνουν κινητοποιήσεις στα λύκεια όταν οι αλλαγές δεν τους αφορούν στο ελάχιστο, αφού κυρίως εφαρμόζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στο γυμνάσιο», δηλώνει και επιρρίπτει ευθύνες στην αντιπολίτευση που «αποπροσανατολίζει και λέει ψέματα».

Μαθητές του δημοτικού και οι γονείς τους μετέχουν σε σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε πολλές ιταλικές πόλεις και έδωσαν συνεντεύξεις Τύπου για να κάνουν σαφή την αντίθεσή τους σε δύο βασικά σημεία: την κατάργηση των δύο δασκάλων για κάθε τάξη και τη συγχώνευση τάξεων και σχολικών παραρτημάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας.

Υπό κατάληψη
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα πανεπιστήμια, με πολλές σχολές να τελούν υπό κατάληψη αντιδρώντας σε όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη δραστική μείωση των καθηγητών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Σε αντικατάσταση κάθε πέντε θέσεων συνταξιοδοτηθέντων θα καλύπτεται μόνο μία, ενώ θα αυξηθούν τα συμβόλαια προσωρινής απασχόλησης για ερευνητές και διδακτικό προσωπικό.

Για τις 30 του μήνα έχει προγραμματιστεί μεγάλη κινητοποίηση των δασκάλων, μελών των τριών μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας. Επίσης, στις 14 Νοεμβρίου καθηγητές και μη διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων θα κατακλύσουν με διαδηλώσεις τις μεγάλες πόλεις.

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: «Repubblica», «La Stampa»)
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: