Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Προς απεργία διαρκείας οι εκπαιδευτικοί














Λουκέτο στις πόρτες των Γυμνασίων και των Λυκείων -που ήδη κλείνουν οι μαθητές- προτίθενται να βάλουν οι καθηγητές, καθώς χθες το βράδυ η ΟΛΜΕ αποφάσισε να προκηρύξει απεργία διαρκείας από την 1η Δεκεμβρίου.

Η απόφαση του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών επικυρώνει τις προθέσεις του κλάδου -εκπεφρασμένες από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς- για σκληρή σύγκρουση με την κυβέρνηση στην αιχμή της «αντιεκπαιδευτικής» της πολιτικής.

Το μέτωπο διευρύνεται με τη συμμετοχή των δασκάλων και των νηπιαγωγών -η Ομοσπονδία τους συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και αναμένεται να λάβουν αντίστοιχη με την ΟΛΜΕ απόφαση για απεργία διαρκείας-, παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των κατειλημμένων σχολείων, που όπως έγινε γνωστό χθες, ξεπερνούν τα 100 σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα:

*Οι καθηγητές: Ξεκινούν γενικές συνελεύσεις σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων (ΕΛΜΕ) μετά την εισήγηση που διαμόρφωσαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, χθες το βράδυ ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση, για απεργία διαρκείας από την 1η Δεκεμβρίου, με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων.

Οι συνελεύσεις των ΕΛΜΕ θα διεξαχθούν μέχρι τις 24 Οκτωβρίου και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τη γενική συνέλευση των προέδρων των Ενώσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου.

Για την οργή και την αγανάκτηση του κλάδου μίλησε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Κ. Μανιάτης:

«Η ύπαρξη των σοβαρών προβλημάτων στη δημόσια εκπαίδευση δεν αμφισβητείται από κανέναν. Το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος συσπείρωσης του κλάδου ώστε ο αγώνας να είναι συστηματικός και νικηφόρος. Πρέπει το ΥΠΕΠΘ, αντί της επικοινωνιακής διαχείρισης των ζητημάτων, να ασχοληθεί με την ουσία των προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και να δώσει λύσεις. Υπάρχει αγανάκτηση και οργή για την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης».

*Οι δάσκαλοι: Ανοιξαν τον δρόμο με τις πρώτες απεργιακές δράσεις τον προηγούμενο μήνα και, όπως φαίνεται, συντονίζονται με τους καθηγητές στην κλιμάκωση.

Στις 20 Οκτωβρίου (ημέρα Δευτέρα) πρόκειται να συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΔΟΕ, τα μέλη του οποίου αναμένεται να διαμορφώσουν αντίστοιχη εισήγηση για απεργία διαρκείας.

Την τελική απόφαση θα λάβουν οι γενικές συνελεύσεις των δασκάλων που θα ξεκινήσουν μετά τις 24 Οκτωβρίου.


«Είναι δεδομένη η απόφαση των δύο Ομοσπονδιών να συμπορευτούν τη φετινή χρονιά σε αγώνες μακροχρόνιους προκειμένου να επιλυθούν τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης», δήλωσε χθες στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημ. Μπράτης.

*Οι μαθητές: Τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη ξεπερνούν τα 100 μετά και τις χθεσινές συνελεύσεις των μαθητών. Την ερχόμενη Κυριακή συνεδριάζει το συντονιστικό τους όργανο, οπότε και θα ληφθούν οι αποφάσεις για την πορεία της κινητοποίησής τους.

«Οι καταλήψεις αποτελούν την απάντηση χιλιάδων μαθητών στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και στη διάλυση των δημόσιων σχολείων», αναφέρει στη χθεσινή της ανακοίνωση η Νεολαία του Συνασπισμού που δηλώνει πως στηρίζει τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται, πως χθες καθηγητές που εργάζονται σε επαγγελματικά Λύκεια πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας -ο τομέας παιδείας του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του δηλώνει πως στηρίζει τον αγώνα των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ- ενώ υπενθυμίζεται πως για σήμερα έχει προγραμματιστεί το πρώτο φοιτητικό συλλαλητήριο ( 12 μ.μ. στα Προπύλαια ) κατά της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των Κολεγίων. *

--------------------------------------------------------------------------------

Τι ζητούν οι καθηγητές

1) Αμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

2) Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των καθηγητών, με 1.400 ευρώ καθαρές αποδοχές στον νεοδιόριστο (1.100 ευρώ σήμερα).

3) Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας.

4) Δημόσια 12χρονη υποχρεωτική και πραγματικά δωρεάν εκπαίδευση, χωρίς καμία επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

5) Ουσιαστική στήριξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ).

6) Κατάργηση του κλειστού αριθμού εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση, κατάργηση της βαθμολογικής βάσης εισαγωγής (10) - ανοιχτές πόρτες στα ΑΕΙ.


Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/10/2008

--------------------------------------------------------------------------------

Γιώργος: 5% στην Παιδεία, 2% στην έρευνα


Τη δέσμευσή του ότι το ΠΑΣΟΚ θα διαθέσει το 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία συν 2% για την έρευνα επανέλαβε χθες ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο 12ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πετραλώνων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «δυστυχώς τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε κάθε χρονιά μείωση της χρηματοδότησης στην Παιδεία» και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ έρχεται αποφασισμένο να αλλάξει και να κάνει βαθιές τομές στον χώρο της Παιδείας. Ο κ. Παπανδρέου, τον οποίο συνόδευσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, Θάλεια Δραγώνα και Μιχάλης Παντούλας, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους μαθητές στον αύλειο χώρο του σχολείου, ξεναγήθηκε στις αίθουσες και είχε συνάντηση με τους καθηγητές και τον σύλλογο γονέων. Στο μεταξύ η Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε, με αφορμή τη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ για τα προβλήματα της τεχνικής εκπαίδευσης, ότι η πολιτική της Ν.Δ. οδήγησε την τεχνική εκπαίδευση στη χώρα σε απόλυτη κατάρρευση. Ανέφερε πως φέτος έχουμε 30% λιγότερους μαθητές σε όλη την Ελλάδα και 43% στο Λεκανοπέδιο.


Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 10/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: