Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Χτυπούν «κουδούνι» για τα 176 ευρώ


Όπλο για τη διεκδίκηση του επιδόματος η απόφαση του Αρείου Πάγου. Συνάντηση αύριο των δασκάλων με την ηγεσία του υπουργείου.

Πιέσεις στην κυβέρνηση θα ασκήσει σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να λάβει το επίδομα των 176 ευρώ, μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου που ξεκαθαρίζει ότι το κράτος πρέπει να καταβάλει το επίδομα αναδρομικά από το 2003 σε δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους.

Την αρχή θα κάνουν αύριο οι δάσκαλοι, οι οποίοι έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Οι συνδικαλιστές της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας θα θέσουν ως κυρίαρχο ζήτημα το συγκεκριμένο επίδομα καθώς και την οικονομική τους αναβάθμιση και, όπως υπογραμμίζουν, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα πάρουν από το υπουργείο θα καθορίσουν και τη στάση τους για το επόμενο διάστημα.

Απεργία μεθαύριο
Στο μεταξύ πάντως, δάσκαλοι και καθηγητές θα πάρουν μέρος στην απεργία που θα γίνει μεθαύριο, ενώ οι δάσκαλοι θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους στις 20 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας των προέδρων.

Πάντως όσον αφορά το επίδομα των 176 ευρώ, οι εκπαιδευτικοί είναι αποφασισμένοι να το διεκδικήσουν δυναμικά, με δεδομένο ότι έχουν δικαιωθεί με διάφορες δικαστικές αποφάσεις και θεωρούν αδικία τη μη καταβολή σε δασκάλους και καθηγητές, τη στιγμή που δίνεται σε δεκάδες κατηγορίες άλλων δημοσίων υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, υπογράμμισε ότι «η καταβολή του επιδόματος αποτελεί θέμα γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονομερώς από το υπουργείο Παιδείας».

«Εμείς παρ όλα αυτά θα θέσουμε ως κυρίαρχο ζήτημα το επίδομα αλλά και τη γενικότερη οικονομική μας αναβάθμιση και περιμένουμε από το υπουργείο θετική ανταπόκριση», τόνισε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης και υπογράμμισε:

«Ταυτόχρονα πιέζουν πολλά ακόμη σοβαρά θέματα όπως οι συνολικές δαπάνες για την παιδεία, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα». Οπως τονίζουν και οι καθηγητές, «το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο δύσκολη η ζωή μας με τη συνεχιζόμενη λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, με την εντεινόμενη ακρίβεια καθώς και την οριακή πλέον κατάσταση των ασφαλιστικών μας ταμείων και την υπονόμευση ακόμη και της στοιχειώδους υγειονομικής μας περίθαλψης».

Δάσκαλοι, καθηγητές και νηπιαγωγοί όλων των βαθμίδων διεκδικούν την κρατική στήριξη των ασφαλιστικών τους ταμείων, στήριξη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις καταγγελίες των συμβάσεων των γιατρών και των φαρμακοποιών καθώς και πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους (1.400 ευρώ καθαρά στον νεοδιόριστο και αναλογικές αυξήσεις στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια).

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

Πηγή: Εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", 23/2/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: