Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Τσακίζουν τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα


ΚΚΕ: Η επίθεση στα εργασιακά - μισθολογικά δικαιώματα των μισθωτών και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ενιαία, δεν είναι προσωρινή και μπορεί να την αποκρούσει μόνο ένα πανεργατικό - παλλαϊκό κίνημα


Με το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση μειώνει παραπέρα τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ήδη τους έχει αφαιρέσει σε ονομαστική βάση πάνω από 5 μισθούς. Οδηγεί το μεγαλύτερο μέρος τους στην εξίσωση με τον ιδιωτικό τομέα, κάτω από το όριο της φτώχειας, στην εξαθλίωση και εξαγγέλλει οριζόντια μεσοσταθμική μείωση των μισθών από 20% έως 40%, περικοπή όλων των επιδομάτων, μείωση έως και κατάργηση κάθε μισθολογικής ωρίμανσης, περικοπή άνω των 1.000 ιατρικών εξετάσεων και φαρμάκων. Οι εξοντωτικές αυξήσεις στην έμμεση και την άμεση φορολογία, με τη μείωση του αφορολόγητου και τα χαράτσια, θα χειροτερεύσουν την κατάσταση και για τους δημόσιους υπάλληλους. Η σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας, σε συνδυασμό με το βαθμολόγιο και την αξιολόγηση, θα αποτελέσει εργαλείο χειραγώγησης και πειθαναγκασμού, ενώ η εφεδρεία, η συρρίκνωση και το κλείσιμο κρίσιμων τομέων φέρνουν απολύσεις. Οι συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα θα υποστούν νέους μεγάλους ακρωτηριασμούς.

«ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ»
Μειώσεις μέχρι και 40%!

Παραπέρα δραστικές περικοπές από 8,6% μέχρι 40%. Πάγωμα ωριμάνσεων και «κριτήρια «παραγωγικότητας» σε σύνδεση με «ομοειδείς κλάδους» του ιδιωτικού τομέα

Συνθήκες γαλέρας στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τη διαμόρφωση μοντέλου δημόσιας διοίκησης που να υπηρετεί τις νόρμες των μονοπωλίων, κατακρήμνιση των αποδοχών σε σύνδεση και με τη λεγόμενη παραγωγικότητα, μαζικές απολύσεις προκειμένου να καλύψουν τυχόν «απώλειες» από την εργασιακή εφεδρεία, περνάνε στις πρώτες προτεραιότητες κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών Οργανισμών.

Τα παραπάνω ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνεργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα παραμείνουν στην Αθήνα και την ερχόμενη βδομάδα μέχρι ότου καταλήξουν σε οριστική συμφωνία.

Με το ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, σύμφωνα με τις πρώτες προεργασίες τους, προκύπτουν μειώσεις αποδοχών μέχρι 40%, σε συνέχεια της μέχρι τα σήμερα κλιμάκωσης, επίσης κατάργηση όλων των ειδικών και κλαδικών επιδομάτων για όλους τους εργαζόμενους σε υπουργεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ.

Με βάση την υπάρχουσα πληροφόρηση:
Ο κατώτατος μισθός (αποδοχές) διαμορφώνεται στα 780 ευρώ μικτά. Σήμερα, οι κατώτατες αποδοχές είναι στα 853 ευρώ, δηλαδή μετά και την κατάργηση των επιδομάτων, οι παραπέρα περικοπές των αποδοχών, για τα κατώτατα επίπεδα, διαμορφώνονται στα 73 ευρώ το μήνα (μείωση 8,6%). Έτσι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για ...«αύξηση» του κατώτατου μισθού (780 από 711 ευρώ μικτά) είναι απόλυτα ψευδεπίγραφοι.
Ακόμη βαρύτερος πέφτει ο πέλεκυς στα ψηλότερα κλιμάκια, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και το ύψος των διάφορων επιδομάτων που χορηγεί ο κάθε φορέας και τα οποία καταργούνται. Σε ειδικές κατηγορίες, όπως στο υπουργείο Οικονομικών, ΕΛΣΤΑΤ, Γενικό Χημείο του Κράτους κ.ά. οι περικοπές υπολογίζονται μέχρι και τα 1.500 ευρώ το μήνα (40%).
Ετσι οι παραπέρα μειώσεις αποδοχών ξεκινούν από 8,6% και φτάνουν στο 40% ή από 73 ευρώ μέχρι και 1.500 ευρώ το μήνα !
Ήδη και με βάση τον εφαρμοστικό νόμο από την 1η Ιούλη του 2011 έχει παγώσει κάθε μισθολογική ωρίμανση, έχουν δηλαδή κόψει και τις μισθολογικές αυξήσεις με βάση τα έτη υπηρεσίας. Το πάγωμα θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, εξανεμίζοντας παραπέρα τους μισθούς, ανεξάρτητα και από το πόσα δήθεν «μισθολογικά κλιμάκια» θα προβλέπουν στο «ενιαίο μισθολόγιο», τα οποία είναι μόνο για το «θεαθήναι».
Με το νέο μισθολόγιο προβλέπουν μισθολογικές ωριμάνσεις κάθε τρία χρόνια, μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μόνο για ένα μικρό αριθμό υπαλλήλων. Για το συγκεκριμένο βάζουν κριτήρια «παραγωγικότητας - αποδοτικότητας» που για την ώρα παραμένουν αδιευκρίνιστα. Η γενική κατεύθυνση, με βάση και την παρεχόμενη από την τρόικα «τεχνογνωσία», είναι η «αποδοτικότητα» δημόσιων φορέων με «ομοειδείς κλάδους» του ιδιωτικού τομέα στο βαθμό που μπορεί να υπάρξει τέτοια σύγκριση. Για την ώρα «μετρήσιμα αποτελέσματα» αποδοτικότητας μπορούν να έχουν μόνο για συγκεκριμένες υπηρεσίες όπως, για παράδειγμα, για τους υπαλλήλους της Εφορίας, ΟΤΑ και άλλων φορέων που κρίνονται για την ικανότητά τους να εισπράξουν τα διάφορα χαράτσια. Είναι φανερό και το ποιο είναι το μοντέλο - πρότυπο του «κρατικού υπαλλήλου» - όπως οι ίδιοι ονομάζουν τους δημόσιους υπαλλήλους - θέλουν να δημιουργήσουν.


Πηγή: Εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 1/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: