Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο



Ανακοινώθηκε τελικά -εν τω μέσω της νυκτός- το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για το νέο ενιαίο (ο Θεός να το κάνει ενιαίο αφού εξαιρούνται: δικαστικοί, σώματα ασφαλείας, στρατιωτικοί, γιατροί ΕΣΥ κλπ.)μισθολόγιο, το οποίο αποδείχτηκε τελικά το "νέο φτωχολόγιο" ή το κοινωνικό επίδομα εργασίας για τη μεγαλύτερη μάζα των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα μεταξύ των οποίων βέβαια και οι εκπαιδευτικοί.

Το νέο μισθολόγιο είναι τελικά πολύ πιο ακραίο και οδυνηρό από ότι τα περισσότερα σενάρια ή οι περίφημες "διαρροές στον τύπο" προέλεγαν. Στην ουσία όχι μόνο κανένας εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να πάρει καμία αύξηση, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: οι καθαρές αποδοχές των εκπαιδευτικών μειώνονται κατά μέσο όρο από 15% έως 20%.
Έτσι εξαναγκάζεται ο πρωτοδιόριστος εκπαιδευτικός να πάει να δουλέψει σε κάποιο νησί της Ελλάδας ή σε κάποια άλλη απομακρυσμένη περιοχή, παίρνοντας ως πρώτο μισθό 660€ καθαρά το μήνα. Κι αυτό εάν προηγουμένως έχει ξαναδουλέψει στο δημόσιο ως αναπληρωτής ή ωρομίσθιος, ειδάλλως θα πάρει στο χέρι το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 577 €, ασφαλιζόμενος υποχρεωτικά στο ΙΚΑ (ν.3865/2010).

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ
Το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο έχει σε γενικές γραμμές τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1. ΒΑΘΜΟΙ. Οι αμοιβές του κάθε υπαλλήλου προσδιορίζονται πλέον καθοριστικά από το βαθμό στον οποίο βρίσκεται. Η αλλαγή από βαθμό σε βαθμό γίνεται μόνο με αξιολόγηση από υπηρεσιακά συμβούλια (ο τρόπος και η αναλυτική διαδικασία θα διευκρινιστεί με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης μέσα στο επόμενο εξάμηνο).

Οι βαθμοί ορίζονται σε έξι και είναι οι παρακάτω:
ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ - ΒΑΘΜΟΣ
0-2 : ΣΤ
3-6 : Ε
7-10 : Δ
11-14 : Γ
15-19 : Β
20 ΚΑΙ ΑΝΩ : Α

Όμως ειδικά για την κατάταξη των υπαλλήλων κατά την πρώτη φορά (δηλαδή τώρα) δε θα εφαρμοστεί η παραπάνω κατηγοριοποίηση, αλλά αυτή που ακολουθεί (η οποία είναι σαφώς ποιο φειδωλή, αφού γίνεται χωρίς την περιβόητη αξιολόγηση):

ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ - ΒΑΘΜΟΣ
0-3 : ΣΤ
4-9 : Ε
10-15 : Δ
16-23 : Γ
23 ΚΑΙ ΑΝΩ : Β

Οι αμοιβές τώρα που ορίζονται για κάθε βαθμό (μιλάμε πάντα για εκπαιδευτικούς, δηλαδή κατηγορία ΠΕ) είναι οι παρακάτω:
Σημείωση: Οι μισθοί αυτοί αφορούν άγαμο (ή άτεκνο σύμφωνα με τη νέα ορολογία εκπαιδευτικό) χωρίς κανένα άλλο επίδομα (ούτως ή άλλως δεν έμειναν και πολλά για να μπερδευτούμε {για τα επιβιώσαντα επιδόματα βλέπε παρακάτω)})

ΒΑΘΜΟΣ - ΠΟΣΟ ΣΕ ΕΥΡΩ (€) ΜΙΚΤΑ
ΣΤ : 1092
Ε : 1201
Δ : 1382
Γ : 1589
Β : 1907
Α : 2098

2. ΚΛΙΜΑΚΙΑ. Τα κλιμάκια παραμένουν με διαφορετική όμως μορφή απ' ότι τα ξέραμε. Ενώ δηλαδή με το προηγούμενο μισθολόγιο η μισθοδοσία στο δημόσιο είχε σχέση μόνο με τα περίφημα κλιμάκια (18), αυτά τώρα έχουν άμεση σχέση με το βαθμό και στην ουσία αποτελούν μια μικρή αύξηση ελεημοσύνης κυρίως για αυτούς/αυτές που δεν θα καταφέρουν κατά την αξιολόγηση να ανεβούν στον επόμενο βαθμό.
Τα νέα κλιμάκια λοιπόν έχουν ως εξής (την παρουσίαση δανειζόμαστε από την σχετική εργασία του Παλάγκα Ιωάννη, ειδικού συνεργάτη της ΔΟΕ):




3. ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.
Τα μοναδικά επιδόματα που παραμένουν με το νέο μισθολόγιο είναι:

Α.ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ - ΠΟΣΟ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΥΡΩ (€)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 700
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 400
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 400
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 370
ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΛΥΚΕΙΩΝ 350
ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ 250
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧ.ΜΟΝΑΔΩΝ Κ.Α. 150
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ 1/Θ-3/Θ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ 70

Β.ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟΧΩΝ (ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ)
Το επίδομα αυτό μπορεί να καταβάλλεται μία φορά κατ’ έτος, μετά από πιστοποιημένη, μέσω της έκθεσης αξιολόγησης, επίτευξη των στόχων σε ποσοστό πάνω από 80% κατά το προηγούμενο έτος και μπορεί να ισούται με προσαύξηση μέχρι 10% του βασικού μισθού, εφόσον επιτεύχθηκαν οι στόχοι σε ποσοστό μέχρι και 90% και 25% του βασικού μισθού, εφόσον επιτεύχθηκαν οι στόχοι σε ποσοστό από 90% και πάνω.

Γ.ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΣ
Διατηρούνται ως έχουν δηλαδή:
Χριστούγεννα: 500€
Πάσχα: 250€
Επίδομα Αδείας: 250€
Σύνολο: 1.000 € / έτος

Δ.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ):
Καταργείται το επίδομα γάμου (οικογενειακή παροχή) που ήταν 35 € και αυξάνεται το επίδομα των ανήλικων παιδιών ως εξής
1 παιδί από 18 € αυξάνεται σε 50 €
2 παιδιά από 36 € αυξάνεται σε 70 €
3 παιδιά από 83 € αυξάνεται σε 120 €
4 παιδιά από 130 € αυξάνεται σε 170 €
5 παιδιά από 203 € αυξάνεται σε 240 €
Στην ουσία δεν πρόκειται για καμία αύξηση . Υπάλληλος με 2 παιδιά έπαιρνε επίδομα γάμου 35 € + 36 € επίδομα παιδιών=71 € Τώρα θα παίρνει 70 €.

Ε.ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ:
Ορίζεται πλέον ενιαία για όλες τις περιοχές (καταργούνται οι κατηγοριοποιήσεις) σε 100€.

ΣΤ. Υπάρχει βέβαια και το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας το οποίο όμως -προς το παρόν!- δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς. Επίσης να σημειώσουμε πως καταργείται και το επίδομα Ειδικής Αγωγής!!!

Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως οδηγούμαστε σε ένα νέο καθεστώς στο δημόσιο τομέα και στην εκπαίδευση, το οποίο γίνεται πιο αυταρχικό και φαίνεται να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: αξιολόγηση, εντατικοποίηση της εργασίας, περιορισμός μισθολογικού κόστους. Το τελευταίο εννοείται πως πέρα από τις τεράστιες μειώσεις μισθών αφορά και στις απολύσεις, οι οποίες - απ' ότι φαίνεται- δεν πρόκειται να σταματήσουν στις 30.000 εργαζομένων που απολύονται φέτος - υπό το καθεστώς βέβαια της εφεδρείας (κατά ευφημισμόν)- αλλά αντίθετα προβλέπεται να συνεχιστούν και τα δύο επόμενα χρόνια τουλάχιστον, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό των υπό απόλυση υπαλλήλων στις 150.000 - 200.000!!!

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται είναι μια συνολική αφύπνιση των εργαζομένων και κυρίως των εκπαιδευτικών γιατί το σκηνικό για τη συνέχεια προβλέπεται ιδιαίτερα ζοφερό. Μπρος γκρεμός (απόλυση) και πίσω ρέμα (μισθοί πείνας)... Μόνο με ενιαία αγωνιστική συμπαράταξη όλων των δυνάμεων μπορούμε να απαιτήσουμε αυτό το οποίο αποτελεί αυτονόητο για τους λαούς που ξέρουν να στέκονται και να αντιστέκονται με αξιοπρέπεια: εργασία για όλους με αξιοπρεπείς αμοιβές και κοινωνική δικαιοσύνη!...

Τ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: