Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Εξίσωση ωραρίου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης


Κ.Κ.Ε. Κοινοβουλευτική Ομάδα

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
Θέμα: Ωράριο εκπαιδευτικών.


Ένα χρόνιο αίτημα των εκπαιδευτικών είναι η εξίσωση ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το ζήτημα αυτό, όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αφορά περίπου 60.000 διορισμένους αλλά και χιλιάδες υποψηφίων προς διορισμό εκπαιδευτικών.

Αυτό το αίτημα εντάσσεται στα πλαίσια της αναγκαίας ισοτιμίας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση αφού και οι δυο κλάδοι εργάζονται στη βασική εκπαίδευση και παράγουν την ίδια εργασία.
Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το νόμο 2517/97 οι διδακτικές ώρες που προβλέπονται για τον εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι 24. Ταυτόχρονα υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων που δουλεύουν στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση με διαφορετικό ωράριο από αυτό των συναδέλφων τους στη Δευτεροβάθμια της ίδιας ειδικότητας.


Επιπλέον είναι γνωστό ότι η παραμονή του εκπαιδευτικού στο σχολείο διευρύνεται πέραν του καθιερωμένου ωραρίου για διάφορες άλλες δραστηριότητες (συνεδριάσεις Συλλόγου, συναντήσεις με γονείς, διάφορες άλλες υποχρεώσεις), αλλά και το ότι για το εκπαιδευτικό έργο απαιτείται περαιτέρω μελέτη και προετοιμασία.
Όλα αυτά σε συνδυασμό και με την αύξηση των χρόνων υπηρεσίας κάνουν τη δουλειά του εκπαιδευτικού αρκετά κοπιαστική.
Από την άλλη προβλήματα ωραρίου αντιμετωπίζουν και οι νηπιαγωγοί. Σύμφωνα με φετινή εγκύκλιο του Υπουργείου για τα νηπιαγωγεία, το ωράριο λειτουργίας τους επεκτείνεται. Την ίδια στιγμή μέσω της αποκέντρωσης που αφορά πρώτα και κύρια την Προσχολική αγωγή προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα. Το ωράριο των Νηπιαγωγών δεν καθορίζεται από καμία διάταξη αλλά συμβαδίζει με το ωράριο λειτουργίας των Νηπιαγωγείων.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην εντατικοποίηση της δουλειάς του εκπαιδευτικού με προφανές κόστος στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή και συγκεκριμένα αν θα προχωρήσει στην εξίσωση του ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας (δασκάλων και νηπιαγωγών) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι βουλευτές
Σπύρος Χαλβατζής
Γιάννης Ζιώγας
Κώστας Καζάκος
Λίλα Καφαντάρη
Εύα Μελά
Γιάννης Πρωτούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: