Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Μονιμοποιούνται υπό όρους χιλιάδες αναπληρωτές

Μονιμοποίηση: ή με 3 χρόνια προϋπηρεσία και ΑΣΕΠ ή 40 μήνες χωρίς ΑΣΕΠ

Μονιμοποίηση υπό όρους για χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς (δασκάλους και καθηγητές)ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Οι όροι αυτοί προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών, καθώς περιορίζει δραστικά τον αριθμό των μονιμοποιήσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, μονιμοποιούνται όσοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν ή θα υπηρετήσουν στο μέλλον 3 διδακτικά χρόνια στην εκπαίδευση, εφόσον έχουν επιτύχει σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ αλλά δεν έχουν διοριστεί. Επίσης κατ΄ εξαίρεση γίνονται μόνιμοι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν στις 30/6/2008 40 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας, ανεξαρτήτως του αν είναι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.

Αντιδράσεις
Η απόφαση αυτή αφορά πάνω από 22.000 αναπληρωτές και ωρομισθίους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην πράξη όμως θα περιλάβει πολύ λίγους, οι οποίοι σε πρώτη εκτίμηση υπολογίζονται σε μερικές χιλιάδες, καθώς συνδέεται η μονιμοποίηση με την επιτυχή συμμετοχή σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Αυτή η σύνδεση, η οποία ουσιαστικά οδηγεί τους αναπληρωτές να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να έχουν την δυνατότητα διορισμού, βρήκε αντίθετους πολλούς εκπαιδευτικούς, καθώς περιορίζει δραστικά τον αριθμό των μονιμοποιήσεων και προκάλεσε μάλιστα παραίτηση του εκπαιδευτικού κ. Β. Τσούκα, ο οποίος διαφώνησε, από το προεδρείο της Ένωσής τους.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης έπειτα από συνάντησή του με την Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών:
1. Θεσμοθετείται μέγιστος χρόνος παραμονής για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς τα 3 διδακτικά έτη (24 μήνες). Ο εκπαιδευτικός που θα συμπληρώνει 24 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας, είναι επιτυχών του ΑΣΕΠ και έχει παιδαγωγική επάρκεια, διορίζεται στη δημόσια εκπαίδευση.
2.Κατ΄ εξαίρεση, για κοινωνικούς λόγους, οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν συμπληρώσει στις 30/6/2008 40 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας, ανεξαρτήτως του αν είναι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, και εφόσον έχουν ή θα αποκτήσουν παιδαγωγική επάρκεια, διορίζονται εντός πενταετίας στη δημόσια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Η ποσόστωση
3. Στους διορισμούς διατηρείται η ποσόστωση 60% διοριστέοι του ΑΣΕΠ και 40% από τον πίνακα πραγματικής προϋπηρεσίας.
4. Οι διορισμοί που θα προκύψουν από την παρούσα ρύθμιση είναι επιπλέον της ποσόστωσης 60% διοριστέοι του ΑΣΕΠ και 40% από τον πίνακα πραγματικής προϋπηρεσίας, σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
5.Τέλος, σε συνεννόηση με την ΑΣΠΑΙΤΕ θα γίνει αύξηση των θέσεων αναπληρωτών ΠΕ που εισάγονται σε αυτήν και θα τεθούν ως κριτήριο εισαγωγής οι μήνες προϋπηρεσίας. Οι θέσεις ανά ειδικότητα θα καθορίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Επίσης προτείνεται η δημιουργία προγράμματος παιδαγωγικής κατάρτισης για τις ειδικότητες ΤΕ και ΔΕ και τίθεται ως κριτήριο εισαγωγής τους στην ΑΣΠΑΙΤΕ οι μήνες προϋπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, και παρά τις αντιδράσεις πολλών αναπληρωτών, με τη νέα ρύθμιση «περιορίζεται η πολύχρονη αναμονή στην αναπλήρωση. Η επιτυχία στο ΑΣΕΠ εισάγεται ως προϋπόθεση της νέας ρύθμισης και η παιδαγωγική επάρκεια τίθεται ως προαπαιτούμενο διορισμού. Βελτιώνεται η ρύθμιση του 2004 (ήταν στους 30 μήνες) και θεσμοθετείται μέγιστος χρόνος παραμονής και όχι εφάπαξ ρύθμιση όπως είχε συμβεί το 1998 και το 2004».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας
Εφημερίδα: ΤΑ ΝΕΑ, 17/4/2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: