Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Ξεκινά η επιμόρφωση β΄ επιπέδου στις νέες τεχνολογίες

Αρχίζει τελικά αυτό το Μάιο - μετά από μεγάλη καθυστέρη-ση- η επιμόρφωση β΄επιπέδου, που αφορά την επιμόρφωση 15.000 εκπαιδευτικών της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, και ειδικότερα των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 και ΠΕ60/ΠΕ70, με στόχο την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για την παιδαγωγική αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη διδασκαλία του γνωστικού τους αντικειμένου.

Πιο αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Υλοποίηση Προγραµµάτων Επιµόρφωσης
Β’ Επιπέδου

Στο πλαίσιο της Πράξης «Επιµόρφωση Εκπαιδευτικών στη Χρήση και Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική ∆ιδακτική ∆ιαδικασία» του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ που συγχρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο και Εθνικούς Πόρους, θα διεξαχθεί η πρώτη περίοδος επιµόρφωσης. Συγκεκριµένα θα υλοποιηθούν Προγράµµατα επιµόρφωσης για εκπαιδευτικούς της Α’θµιας και Β’θµιας εκπαίδευσης, και ειδικότερα των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 και ΠΕ60/ΠΕ70, τα οποία αφορούν στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για την παιδαγωγική αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στη διδασκαλία του γνωστικού τους αντικειµένου (επιµόρφωση Β’ επιπέδου). Η επιµόρφωση αυτή αποτελεί το επόµενο βήµα µετά την επιµόρφωση Α’ επιπέδου, που υλοποιήθηκε
α) στο πλαίσιο της Πράξης «Επιµόρφωση Εκπαιδευτικών στην Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» του µέτρου 1.2 του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Κοινωνία της Πληροφορίας» (Γ ΚΠΣ) και
β) στο πλαίσιο της Πράξης «Επιµόρφωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης σε βασικές δεξιότητες των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε) στην εκπαίδευση» του Επιχειρησιακού Προγράµµατος ΕΠΕΑΕΚ II και αφορούσαν στην απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων στην χρήση των ΤΠΕ.

Η διάρκεια κάθε Προγράµµατος Επιµόρφωσης Β’ επιπέδου είναι 96 ώρες, οι οποίες πραγµατοποιούνται εκτός σχολικού ωραρίου. Τα επιµορφωτικά προγράµµατα ξεκινούν τον Μάιο 2008 σε επιλεγµένα Κέντρα Στήριξης Επιµόρφωσης Β΄ Επιπέδου (Κ.Σ.Ε.) σε όλη τη χώρα και θα είναι οργανωµένα κατά το πρότυπο των επιµορφωτικών προγραµµάτων Α΄ Επιπέδου.
Συνοπτικά, τα Προγράµµατα Επιµόρφωσης Εκπαιδευτικών Β’ Επιπέδου περιλαµβάνουν:
■ Την επιµόρφωση των εκπαιδευτικών στις παιδαγωγικές αρχές -µεθοδολογικές και διδακτικές - στις οποίες βασίζεται η µάθηση µε την υποστήριξη των ΤΠΕ.
■ Την εκπαίδευση στην παιδαγωγική αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισµικού, λογισµικού γενικής χρήσης και άλλων σχετικών εργαλείων.
■ Την επιµόρφωση σε θέµατα εφαρµογής των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη.

Στα επιµορφωτικά προγράµµατα Β’ Επιπέδου µπορούν να συµµετάσχουν µόνιµοι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ60/ΠΕ70, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, οι γνώσεις και οι δεξιότητες των οποίων πιστοποιήθηκαν στο Α’ Επίπεδο.

Τα προγράµµατα της παρούσας επιµορφωτικής περιόδου προβλέπεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη 7 Μαΐου 2008 και να ολοκληρωθούν το αργότερο στις 19 Ιουλίου 2007. Θα υπάρχει δυνατότητα σύµπτυξης των προγραµµάτων (µέχρι 12 ώρες ανά εβδοµάδα, δηλ 4 τρίωρα ή 3 τετράωρα) ώστε να περιοριστούν τα µαθήµατα που θα γίνουν το µήνα Ιούλιο. Οι ενδιαφερόµενοι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να ενηµερωθούν για τα προγράµµατα που πρόκειται να διεξαχθούν στην περιοχή τους και να υποβάλλουν αιτήσεις για συµµετοχή στα προγράµµατα αυτά, από τα µέσα µέχρι το τέλος Απριλίου (εκτιµώµενο διάστηµα υποβολής αιτήσεων 17/4/2008 έως 2/5/2008) ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση:
http://b-epipedo.cti.gr/esepB
κάνοντας χρήση των κωδικών που τους είχαν αποδοθεί στο Α Επίπεδο.

Για άµεση ενηµέρωση σχετικά µε τις ηµεροµηνίες υποβολής αιτήσεων και άλλες λεπτοµέρειες για τη διεξαγωγή των προγραµµάτων, οι ενδιαφερόµενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να επισκέπτονται τον «Ιστότοπο Υποστήριξης Επιµόρφωσης Β’ Επιπέδου» στη διεύθυνση:
http://b-epipedo.cti.gr
και να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις και λοιπό πληροφοριακό υλικό που δηµοσιεύεται εκεί.
Επίσης, µπορούν να επικοινωνούν µε την Επιτροπή Επιµόρφωσης της ∆ιεύθυνσης Εκπαίδευσης που ανήκουν.
Πλοηγηθείτε στην ακόλουθη διεύθυνση:
http://b-epipedo.cti.gr/portal/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=32&Itemid=828
για να δείτε το «Εγχειρίδιο Χρήσης Πληροφοριακού Συστήµατος ∆ιαχείρισης (MIS) για την υποβολή αιτήσεων συµµετοχής στην επιµόρφωση Β’ Επιπέδου από τους εκπαιδευτικούς», το οποίο περιλαµβάνει αναλυτικές οδηγίες σχετικά µε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και ανάκτησης κωδικών."

.........................................................................
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Για όσους έχουν ξεχάσει τους κωδικούς τους από το επίπεδο 1, μπορούν να τους ανακτήσουν εύκολα με τον Αριθμό Μητρώου και το Α.Φ.Μ. τους από εδώ:
http://b-epipedo.cti.gr/esepB/passwordRetreival.jsp?currLink=197

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η ανακοίνωση για την α΄ περίοδο επιμόρφωσης β΄ επιπέδου και αφορά στη διεξαγωγή της κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο 2008.
Εννοείται ότι από το Φθινόπωρο του 2008 θα υπάρξουν και άλλες περίοδοι επιμόρφωσης που θα διαρκέσουν συνολικά τουλάχιστον δύο χρόνια, έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 εκπαιδευτικών. Δε χρειάζεται λοιπόν βιασύνη, άγχος και συνωστισμός για να προλάβουμε να συμμετάσχουμε εγκαίρως στη νέα επιμόρφωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: